ЗАЩО ЕРДОГАН ТРЪГНА НА ДЖИХАД СРЕЩУ АЛКОХОЛА И СЕКСА?

Turkey's ruling Ak Party lawmakers Nurcan Dalbudak and Sevde Beyazit Kacar attend the general assembly wearing their head scarves at the Turkish Parliament in Ankara

Трудно е на наложиш религиозна система базирана на морал върху урабанизирани, индустриализирани и пост-индустриализирани общества. Америка показа през 1920-те години, че с криминализирането на алкохола само го направи нелегален, умножи криминалния контингент и подхрани на проституцията и политическата корупция.

Това, обаче не е западен феномен. Иран днес има проблем с проституцията, с алкохола и с наркотиците и тези, които следят нещата го знаят.

През 2008 година генерал Реза Зарей, шеф на полицията в Техеран беше арестуван след като беше заловен в публичен дом с шест проститутки. 

Социалните проблеми свързани със сексуална фрустрация достигнаха такива размери в страната, че властите трябваше да възстановят старата практика “Nikah mut’ah”, също известна и като “Sigheh.” Това не е нищо повече от религиозно санкционирана проституция, която работи с краткотрайни бракове базирани на плащане (зестра) на „временната съпруга“.

Тези, които са имали възможността да посетят страните от Залива и имат някои „влиятелни приятели“ също знаят как тези „невинни“ фундаменталистки сунитски държави уважават порока. Във всички тях, правилото е „дръж далече от хорските очи“.

Това е институционализирано лицемерие, разбира се, което може да се използва в страни управлявани с желязна ръка, където моралът е наложен от религиозна полиция известна като “Basiji” или “Muttawah.” Не е ясно дали това е копнежът на министър-председателя Ердоган. Последните му изявления показват, че е готов да стигне толкова далеч колкото може по отношение на забраната на алкохола и предотвратяване на извънбрачните отношения сред младежта, дори ако става въпрос за хора с право на глас и възможност да работят в обществения сектор.

Той прави това в името на защитата на младежта, но дали младежта в Турция се нуждае от такава закрила? Турската младеж не е сред най-големите потребители на алкохол в света, което се доказва от множество изследвания. Това не означава, че те не пият, но рядко ще видите сцени, които виждате в някои западни столици в петък вечер.

Колкото до извънбрачния секс, днес има известна стигма в сравнение с миналото. Но Турция едва ли е страна, която има проблем с тийнейджърската бременност, какъвто например имат сега в Съединените щати.

Това всъщност е проблем в селските райони на страната, където непълнолетни момичета са тайно омъжвани (чети като продавани) за по-възрастни мъже, често техни роднини, от имама, защото законът на земята го изисква. Има и проблем с изнасилени момичета, които са насилвани да се омъжват за насилниците си. Ердоган не казва почти нищо за това.

Скорошно изследване на проф. Ерсин Калаичоглу и проф. Али Чаркоглу показва, че мнозинството от турците вярват, че двойките трябва да се женят ако искат да имат деца. Това преобладаващо мнение не се основава на религиозен морал. Да го кажем по друг начин, турската младеж няма проблем що се отнася до необуздан секс или безконтролна консумация на алкохол.  

Защо Ердоган тръгна на джихад срещу алкохола и секса? Простият отговор е, че се опитва да наложи своя светоглед на обществото като използва тези въпроси, и неговият инструмент е изборната урна. Отново имаме дихотомията „мнозинство/плурализъм“.

Ердоган просто натиска за всичко, което иска да види в Турция, независимо от това доколко тревожи обществото, защото очаква силен резултат за своята партия на предстоящите избори, първоначално с местния вот в началото на 2014 година. Той планира да изземе инициативата на своите критици по тези теми и да продължи със своя ислямистки дневен ред.

Въпросът, обаче, е колко далеч можеш да заведеш системата в една социално многообразна страна като Турция. Като се основаваме на исторически и социологически прецеденти, отговорът е, че няма граница на разстоянието. Но това може да предизвика огромно социално недоволство, което вече наблюдаваме.

Това не е начинът по който трябва да действат отговорните лидери, които твърдят, че уважават човешките права и демокрацията.

Semin IdizАвтор: Семих Идиз (в. Хюриет)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7638

Posted by on ное. 12 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ЗАЩО ЕРДОГАН ТРЪГНА НА ДЖИХАД СРЕЩУ АЛКОХОЛА И СЕКСА?”

  1. iansobjeski-1683

    Прочетете книгата на Джордж Фрийдман “Следващите сто години“ ,там е даден част от плана,който предвиждат господарите на НСР да играе тези д-ва на Балканите и в Кавказкия регион през 21век,влизането на т.нар.сирийски бежанци в Б-я осн.жените и децата на ислямистите-фундаменталисти,които се борят се борят с-у светския режим на Башар Асад в Сирия чрез селектирано вкарване точно на такива хора в България от турското разузнаване потвърждава тези опасения !

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.