ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА?

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори, които са на различни позиции от неоконсерваторите. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е изолационист по отношение на американската външна политика и е за строги мерки по отношение на емиграцията.
 
 

Опитва ли се американският сенат да  възнобнови Студената война? Ако отговорът е да, е на правилният път. Преди да излязат в петседмична ваканция, сенаторите гласуваха декларация, че Абхазия и Южна Осетия са грузински провинции незаконно окупирани от руските войски, които трябва да се изтеглят оттам. Вотът в Сената беше единодушен. Какво не е наред със сенатската резолюция номер 175? Само едно. Нито Абхазия, нито Южна Осетия са били под контрола на Грузия в последните 20 години. Когато Грузия се отдели от Русия, тези етнически анклави се разбунтуваха и се отцепиха от Грузия.

Абхазците и осетинците гледат на режима на Михаил Саакашвили, въпреки че е любимец на Вашингтон, с презрение.  Кои сме ние, че да искаме да се върнат под управлението на Тбилиси?

В споменатата резолюция 175, сенатор Линдзи Граам вкара изречението, че „Руското нахлуване в грузинските земи през 2008 е акт на агресия насочен не само към Грузия, но и към всички млади демокрации”.

Това е неоконсервативна пропаганда. Руските войски са в тези анклави, защото през август 2008 Грузия нахлу в Южна Осетия, за да я ре-анексира и уби и рани редица руски миротворци. Агресията на Тбилиси доведе руската армия, която изхвърли грузинците и окупира частите от Грузия. Руските войски се изтеглиха от окупираните грузински територии, а останаха в Абхазия и Южна Осетия, което спря Саакашвили, чиито агенти работеха на хълма Капитолия по притискането на Съединените щати да се конфронтира с руснаците и да вземе страната на Грузия.

Резолюция 175, работа на Граам и сенатор Джийн Шахийн, декларира, че е американска политика „да признае Абхазия и Южна Осетия за региони на Грузия, окупирани от Руската федерация”. Но руснаците са много повече приветствани там, отколкото са грузинците.

На два пъти грузинците са гонени със сила. И двата пъти осетинците и абхазите са помагали за това изхвърляне. Защо настояваме, че на грузинците трябва да бъде разрешено да се върнат и да установят управление, очевидно нежелано от хората? Дали това не е американският дух на ’76?

Когато Сенатът казва „Грузински региони” са „окупирани”, това е намек, че Русия ги е окупирала. Но разследването на Европейския съюз потвърди, че войната от 2008 година започна с грузинското нахлуване в Южна Осетия.

И какво общо има всичко това със Съединените щати?

Защо провокираме Русия за която Кавказ – огнище на сепаратизъм, ислямизъм и тероризъм – е от жизненоважен национален интерес?

Не е наша работа да приемаме резолюция за регион горящ от етнически и национални борби, който е на 9600 километра от Съединените щати. Как би реагирал Абрахам Линкълн, ако цар Александър II и Руската империя бяха признали независимостта на Вирджиния и поискаха отцепен анклав от Западна Вирджиния да бъде върнат на Ричмънд?

Не можем ли да видим колко лицемерни сме в случая?

Когато Косовo, люлката на Сърбия, беше откъснато от албанските мюсюлмани и сърбите се сражаваха, за да си го запазят, Бил Клинтън нареди бомбардировки над страната в продължение на 78 дни и изпрати американски войски да окупират провинцията и да разположат военна база там.

Когато признахме независимостта на Косово, Русия призна Абхазия и Южна Осетия. Няма ли някаква симетрия тук? Не са ли  достатъчни в чинията ни Либия, Ирак, Йемен, Сомалия, Афганистан и Пакистан, за да учим руснаците как да се държат в земи, които са по-близко до тях, отколкото например Гренада и Куба до нас? Руският град Сочи на Черно море, който е домакин на зимните олимпийски игри през 2014 година, е толкова близко до Абхазия, колкото летище Дълес до Вашингтон.

На изток от Сочи лежи Ингушетия и Дагестан, мишени на терористични атаки от ислямисти, които искат да създадат халифат. Московското метро и летище Домодедово бяха ударени от терористи от Кавказ. На летището бяха убити 35 и 100 ранени.

Президентът Дмитрий Медведев, който беше настроен приятелски към Съединените щати и заповяда на руската армия да се изтегли от Грузия, описва Кавказ като най-голямата заплаха пред която е изправена страната му.

Защо взимаме страната на Грузия, страна с 5 милoна население, срещу Русия, която изглежда защитава правото на самоопределение? И когато си спомним как Кенеди и Роналд Рейгън реагираха, когато руснаците се намесваха в Куба и Централна Америка, няма как да не разберем руското недоволство днес.

Медведев вярва, че Саакашвили започва военната атака през 2008 след визита на Кондолиза Райс, по време на която е възможно да му е дададе зелена светлина да го направи. Руският външен министър вярва, че резолюцията на Сената, подкрепяваща Грузия, подтиква към реваншистки настроения Тбилиси.

Ако има ново нахлувана от страна на Грузия и нова война, американският сенат ще носи голяма морална отговорност. Няма ли да има край намесата на нашата страна в скандалите и войните на другите?
 
Текстът е публикуван блога на автора на 22 август 2011
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТЕЛЕВИЗИИ – НЕКА ОСТАНЕ САМО ЕДНА – Калоян МЕТОДИЕВ

ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОРВЕГИЯ ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО – Майкъл РЕЙГЪН

ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

ФАШИЗМЪТ НЕ Е КОНСЕРВАТИЗЪМ Дейвид ЛИМБАУХ

ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ Патрик БЮКЯНЪН
  

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА – Кънчо АНГЕЛОВ

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ- Момчил ДОЙЧЕВ

СКАНДАЛЪТ КАТО ПОЛИТТЕХНОЛОГИЯ – Момчил ДОЙЧЕВ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: ЗАЛОГЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ЕДНОВРЕМЕННО ЗНАЧИМ И ФАЛШИВ

ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4057

Posted by on авг. 30 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.