ЗАТВОРИТЕ КАТО САНАТОРИУМИ

АКО НЕ ЦЕНИШ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ ТЕ ИСКАМ В МОЯТА ОБЩИНА

Сюзън Естрич е родена на 16 декември 1952 г в Масачузетс. Американски адвокат, университетски преподавател, политик, автор на книги, феминист, политически коментатор.

 

Докато шофирах към вкъщи чух по радиото историята за „Пеликан бей”, и първото, което си представих беше елегантен нов курорт в Южна Калифорния – Пеликан Хил, където гледките са (поне според разказите на мойте приятели) спиращи дъха, направо красиви до смърт, храната пък е отвъд всякакво сравнение.
Същото име, но доста различни условия и храна.
Пеликан бей е името на затвор с максимално строг режим в Калифония, където затворници в Отделението за сигурност на затвора (място за най-злите от злите) са членове на затворнически банди или са извършили сериозни престъпление вътре в затвора. Въпросните елементи вдигнали гладна стачка с искания за по-добри условия на живот, включително по-хубава храна.
Та, когато слушах радиото на път за дома в онзи ден, едвам се сдържах да не се разсмея. Гладна стачка, обявена от бандити  в затвор за по-добри условия на живот! Щели да пият само вода, докато не им се осигури по-добра храна! Не можех да си го представя.
Много се извинявам за израза, но на кого му пука? Това са не само хора, които са признати за виновни в извършването на ужасни престъпление, но и вече осъдени, вътре в затвора, се организират в престъпни банди и се занимават с насилие и нови престъпления.  И си мислят, че с подобни действия, да не ядат, ще предизвикат нашето съчувствие. Много съжалявам.
Не ме разбирайте погрешно. Аз мисля, че всички сме хора. Помня, когато бях млад адвокат, помогнах да се построят тоалетни вместо да се използват кофи в общинските затвори. Но тези в общинските затвори не са насилници и убийци, не са членове на банди, нямат доживотни присъди и не убиват други затворници или пазачи, когато имат възможност. Съчувствието ми си има граници.
Системата на затворите се нуждае от радикални промени. Благодарение на влиятелният Съюз на затворническите пазачи и на малодушието на политиците, Калифорния, както и много други щати, започна да приема закони с все по-дълги срокове на присъдите, отнемайки на съдиите правото да решават кой какъв срок заслужава. Резултатът е бум на строителството на затвори и въпреки това условия, които не отговарят на потребностите на нарушителите.
Всъщност тези дълги присъди превърнаха някои от затворите в санаториуми, плащани от тези от нас, които се борят да осигурят прилично съществуване и грижи за остарелите си близки, които пък са прекарали живота в същото.
Достатъчно стара съм, за да помня дните, когато всички, които спазваха законите се оплакваха, че единствените свободни работни  в секторите с висока безработица се  пазят за тези, които идваха от затвора. Шегата тогава беше – „Извършиш ли престъпление – получаваш работа”.
Времената се промениха. Превъзпитанието остаря. За съжаление има причини за това. Когато видите досиетата на много от тези в затворите със строг режим – досиета включващи серии от убийства, изнасилвания и нападения над невинни хора – идвате до трудното заключение, че това не са хора създадени да живеят с останалите. Ако не цениш човешкия живот не те искам в моята община. Никога.
Обществото трябва да реши, кого да изпраща в затвора и кого да наказва по друг начин. Кражбата в заседателната зала е доста различна тази на улицата. Уличното насилие често завършва със смърт, а не с дефицит.
Ако си решил да съсишеш живота си с наркотици е едно, но ако ги продаваш на деца или убиваш хора заради тях е друго. Всякаква употреба на наркотици е част от опасен пазар. Нямам намерение да се извинявам, но не смятам, че е редно да се харчат толкова пари, за да се разположи някой в три квадрата и да му се осигури безплатно здравно обслужване за наказание.
Наречете ме безсърдечна, но предпочитам да се помага на децата и родителита, които се сблъскват с трудностите на живота, но правят най-доброто за себе си и за своите семейства.
Имам приятел, който все ме навива да посетя Пеликан – нещо си. Хил, не Бей. Колкото до тези в Отделението за сигурност на затвора, според моето разследване, никой от тях не твърди, че не заслужава да е в затвора, но само, че иска да е стане по привлекателно място за живеене.  Бих се погрижила първо за хората навън. 
 
 
Коментарът е публикуван на блога на авторката. Заглвието на е Общество.нет
 


Последни публикации:

 

ТИМБИЛДИНГЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА – Даниел ПАНЧЕВ

СЪЗДАВА СЕ НОВ ВОЕНЕН СЪЮЗ В ЕВРОПА ИНИЦИРАН ОТ ВАЙМАРСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК

В КРАК С ВРЕМЕТОЦветозар ЦАКОВ
 

ЧЕТИРИ ВОЙНИ ПО СРЕДАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ УПАДЪК – Едуард КОХ

ПОЛИЦЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА ЛОС АНДЖЕЛИС ГЛАСУВА ЗА СПИРАНЕ НА КАМЕРИТЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА

БЕН ЩАЙН: ПАРИТЕ СА ИЗВЪНРЕДНО ЕМОЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4008

Posted by on юли 20 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.