ЗАПЛАХИТЕ ОТ ТЕРОРИЗЪМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НЕ СА ОТ САМИТЕ ТЕРОРИСТИ

ТОВА ПРАВЯТ ДЪРЖАВИТЕ, ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ЖЕРТВИ НА НЕГО

И настанаха едни топли слънчеви лъчи в началото на месец ноември, неговият по-малък брат-октомври, който ни беше сплашил успешно на няколко пъти, че есента и зимата си си запазили правото да напомнят за себе си, сега са зад гърба ни. Когато има такова хубаво време като днешното, лошото е добре забравено и оставено в килера. Зад гърба ни са студените дни, които сякаш няма да се върнат. НО ДАЛИ?

И докато ние, обикновените хора се разхождаме по паркове и обикаляме заведенията, използваме топлите лъчи за чаша кафе на площада, на въздух и т.н. живота си тече по старо му. НО ДАЛИ?

Животът никога не си тече по старо му, а винаги по новому, колкото и да ви се струва, че не съм прав. Подобно на земята. Тя се движи постоянно, всяка секунда, всеки миг макар да изглежда неподвижна. И новините също се променят.

Но втората половина на годината в един аспект те не само, че не се промениха, а доказаха как една новина умее да се размножава. Не използвам думата "размножава" в смисъла да се "разпространява". Ясно е, че в ерата на комуникациите "всяка достига до всякъде".

Всеки божи ден информационните източни с червени букви съобщават за опасност от терористична атака. Всеки ден буквите стават по-ярко червени. Опасността сякаш става по-разгорещена. И така цяло лято до днес.

Не, простете… всъщност греша. В съобщаването на новините съставени от терористични заплахи се появи нов подход.

Заплахите от тероризъм за първи път не са от самите терористи. Тази работа свършиха държавите, потенциалните жертви на него.

Задавах си въпроса защо изведнъж, за първи път политиците заговориха пред обществото открито за опасността, която впрочем не е изчезвала нито за миг след атентатите от единадесети септември. Опитах се сам да си отговоря, може би до някъде стигнах в догадките си ала неаргументирано, тоест-те си останаха празни догадки и нищо повече.

Защо наистина изведнъж започнахме да наблюдаваме друг стил на поведение на бранещите границите и сигурността? Защо за първи път САЩ без заобиколки съобщиха на гражданите си по възможност да не пътуват в Европа и да не носят фланелки със знамето на Америка? Случайно ли беше? Имаше ли уловка? Ако имаше как да си я обясня?

И така, ненадейно с въпросите първо Айфеловата кула беше евакуирана и затваряна на два пъти в края на лятото, бяха спирани и евакуирани европейски гари и други обекти, пример е Съдебната палата на Брюксел.

После предупреждението на Америка за опасност от терористични атаки в Европа, медиите публикуваха изявления на пакистански дипломати, според които целият шум на американците е за да прикрият притеснително нарасналите въздушни атаки на границата на тяхната родина Афганистан, а пред в. "Guardian" европейски разузнавателни източници също са изразили недоумение от внезапното предупреждение за нещо, което те следят отдавна като заплаха.

Тогава си казах: "Ето, къде била работата! Най-накрая намерих отговора!"

Ала има продължение на историята. Докато ние в България и в Европа излизаме навън и вземаме слънце радвайки се на необичайно високите температури медиите продължават да крещят: "Внимание! Внимание!" Точно в тези ноемврийски дни на 2010-та година, ала не само, когато сме повече готови да се радваме по възможност изцяло на последните слънчеви и топли минути, минутите, когато сме свободни вместо да се оставяме във властта на крещящите медии.

Точно по европейски, подобно на господата управници на ЕС, защото първоначално сякаш не искаха да чуват за предупрежденията, да ги взимат насериозно. Предупрежденията според, които Европейският Съюз трябва да засили политиката си по вътрешната сигурност на континента. Навярно от Брюксел това се счете като обиден апел на Америка, онази Америка, същата която не е оправила своите проблеми ала е готова и даже тръгнала да разрешава с примера си проблемите от подобен тип възникнали по света. Европейските политици заради името на гордостта, противно на името на взаимния интерес създаващо отношенията й с Америка съзнателно прикриваха истината, че все пак укора на САЩ може да бъде полезен и градивен.

Високомерието на Европа все пак бе подменено със осъзнаването на сериозността от предупрежденията на Щатите. Така именно европейските разузнавателни служби наред с американските, първите като оставиха гордостта, изведнъж започнаха да си акомпанират в съобщаването на вести крещящи „Заплаха!“. Например, службите и от двете страни, заявиха, че се е подготвял атентат в стил Мумбай, където вероятно големите градове във Великобритания, Франция и Германия са потенциалните жертви в плана на ислямски фундаменталисти от Пакистан. План в "завършителен стадии" целещ се едновременно в няколко точки,на различни места, според източниците им.

А накрая колетите-бомби. Какво стана?
 
Афганистанците замълчаха ли си? Замълчаха си. Продължаваха ли да обвиняват Америка в световна конспирация с отправените предупреждения на приятелите си от Стария континент?-Роля, която им даде именно тяхното кино и Холивуд, но която много се нрави на Европа. Не продължаваха.

Германия, която запази студенина и не се повлия на страха, всяван от управляващите в обществото продължаваше ли да се прави на умница? Първоначално заяви: “Няма конкретни индикации за предстояща терористична атака, ние предпочитаме повече да работим, отколкото да приказваме”. А после като видя, че са си напълно реални индикациите, сведе ли поглед? Сведе, та даже бе от първите страни признали главоболието си и необходимостта от нови мерки за сигурност.

Ето, в началото на месец ноември и "Интерпол" обяви тревога, за да помогне на силите за сигурност в страните-членки да засекат замаскирани бомби, подобни на изпратените от Йемен миналата седмица чрез въздушна поща, съобщи „АФП". Тогава, както казах дори Германия се разтрепери. Или поне се поучи от сигналите оказали се правдоподобни вместо да повдига гордо брадичка, започвайки ноември със забраната на пътническите полети от Йемен въпреки уверенията на йеменските власти за засилване на мерките за сигурност по летищата. Разбира се това направиха редица държави. Великобритания, Франция, Холандия, Канада и други.

При всички положения обаче, независимо че за радост целите на терористите бяха осуетени те спечелиха от целият този пиар и продължават да печелят. Не само медиите станаха техни приятели, ами и самите управляващи. Ще подчертая отново: за първи път, макар и без да искат като самите медии, управляващите се съюзиха и станаха част от оръдието на терора, а именно от разпространението на масовата психоза на страха.

Заплахите бяха насочени и с предупреждения към самите граждани на Европейския Съюз и Американските Щати.

С други думи, бяхме посъветвани да избягваме да посещаваме места, които така или иначе са посещавани от много хора. С подобен съвет как да не благодариш. Благодариш им… (казано в кавички).

Представете си, че живеете в един град като Лондон или Ню Йорк. Всяка сутрин вие отивате на работа с метрото, а така или иначе навалиците са обичайното за тези, и други големи градове, дори извън метрото, почти навсякъде. Как да се възползваш от подобен съвет?

Навсякъде "бомбардират" с опасността от терористични атентати в Европа и Америка още от началото на лятото. Всеки ден интелектуално бомбардиране на обикновения човек, който и да знае, че реално е заплашен и да не знае това, все тая-той със сигурност няма как да може да се защити от групировките, които сеят страх и разливат кръв.

Но, когато постоянно ти пискат в ухото: "Внимание!", ти се чудиш какво се иска от теб. Добре, да кажем, че си от тези, които приемат сериозността на заплахата. Е? После ако те взривят, господата управляващи ще измият вината си с твоята кръв ала справедливо ще заявят: "Ние предупредихме, стана каквото стана, другия път внимавайте да не се случи с вас същото!".
Къде се корени "необходимостта от бдителност и внимание на обикновения гражданин"?

Да се взираме в небето ако случайно някой самолет не се превърне в изгаряща звезда, ей така, ненадейно, изведнъж, и се обадим на телефона на силите на реда, ли? Или, когато пътуваме с метрото/във влака при вида на брадясал арабин/мюсюлманин да извикаме и да посочим с пръст потенциалния виновник? "За всеки случай".

За всеки случай… "виновникът" в повечето такива не е виновен, че е арабин, а е горд арабин, че е мюсюлманин, а е горд мюсюлманин, защото не всеки арабин и мюсюлманин са терористи.

Всъщност аз мисля, че по-вероятно е да ни се присмее, придружено с ехото на останалите брадясали араби/мюсюлмани за капак на всичко, насядали в купетата. Същите, които преди това не сме забелязали. Тъй като мюсюлманите постоянно се размножават. Особено им харесва да се размножават в християнските държави. Да припомняме ли, че са най-бързо разрастващата се етническа и религиозна група в света?-Добре, няма. Така или иначе може би в 99 процента вероятност, ще посочим с пръст невинен гражданин. Ако сме "бдителни и внимателни". Ако не сме-ще изпуснем единия процент да сме полезни сами на себе си.

В 99 процента ще ме принудени да се извиним и с извинението всъщност ще лепнем неволно още наглост в горчилка, която може да бъде за цял живот за този човек. Това няма ли да бъде от онези обиди, според които закона те задължава да заплатиш за постъпката си? Да… Не, по-скоро не… гадно, но още повече гаден факт…

Факт е,  че ислямския тероризъм днес, повече от всеки друг се е взел насериозно и си поставя най-високите и амбициозни цели. Необятен, яростен, защитен. Така е. Знаете ли колко са терористите? Чували сте за Бин Ладен, за неговите "приятели-колеги". Разбира се не знаете много, защото дори светът не знае достатъчно. Защо? Защото светът е не само онзи свят, който търси Бин Ладен камък под камък, а си има и друга страна-който го подкрепя и пази. И много повече от всичко е готов да се жертва за него.

Каквито и да ги наговорихме сега, важното е че атентатите бяха предизвестени и неутрализирани. А ДАЛИ? Всъщност няма задържани, няма затворени. Терористите са си на свобода и страхът също…

 
Автора


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

А УТРЕШНИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ?

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЗА 45 Г. НАРОДНА ВЛАСТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ СА ЗАВЪРШИЛИ 900 000 ДУШИ, AНЯМАМЕ НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: МИХАИЛ ГОРБАЧОВ Е ПОЛИТИЧЕСКИ НЕГОДНИК И МЕЖДУНАРОДЕН МОШЕНИК

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ПРЕДМЕТ РЕЛИГИЯ В УЧИЛИЩЕ? -Йордан ТОДОРОВ

МИТЪТ ЗА СОЦИАЛИЗМА – ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНОПравда СПАСОВА
  

ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА БИТКА ЗА КОСОВО Е КЪМ СВОЯ КРАЙ -проф. В. ЦАЧЕВСКИ

МЯСТОТО НА МОЛДОВА В НОВАТА РУМЪНСКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТРАТЕГИЯ – Петър КИРИЛОВ

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД: ГЕНЕРАЦИОНЕН ДИСКУРС Калоян
МЕТОДИЕВ

ОНБ ПРИТЕСНЕНИ ОТ ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗБОРНОТО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

МЛАДЕЖТА В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ – Калоян
МЕТОДИЕВ

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ДЪРЖАВАТА РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ
РОДИТЕЛИТЕ -КАЛОЯН МЕТОДИЕВ РОДИТЕЛ НА СЕДМИЦАТА В МАРТИ ОНЛАЙН

НАКРАТКО ЗА БСП ИЛИ 20 ГОДИНИ СЛЕД НЕЙНОТО ПРЕИМЕНУВАНЕ

НАРЪЧНИК НА МЛАДИЯ РОДИТЕЛ

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ШВЕЦИЯ

С ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО – Йордан
ТОДОРОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3471

Posted by on ное. 10 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.