ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ПО МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА НА МЕГЛЕНА КУНЕВА Е ДЪЛГОГОДИШНИЯТ АДВОКАТ НА ОМО”ИЛИНДЕН”

ЗАЩИТНИКЪТ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ЙОНКО ГРОЗЕВ ЛИЧНО ПОДГОТВЯ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА „МАКЕДОНСКОТО” МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ

На свое заседание през миналата седмица партията на Меглена Кунева – „България на гражданите” избра трима секретари със статут на заместник председатели, които да отговарят за различни ресори. Прави впечатление, че човекът натоварен с една от любимите на лидерката теми – връзките с неправителствения сектор и международните организации е адвокатът на партията и неин близък съратник – адвокат Йонко Грозев.

Грозев е дългогодишен директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет от неговото основаване през 1995 г. до 2005 г.  Една от най-изявените линии в дългогодишната му работа е борбата за узаконяване на македонско малцинство в България и създаването на негова организация ОМО”Илинден”.

Грозев защитата безплатно правата на ОМО”Илинден” още от 90-те години на миналия век. „Адвокатите на ОМО “Илинден” Йонко Грозев и Пламен Богоев надали ще могат да убедят конституционните съдии, че политически дискусии би трябвало да се водят и по такива парливи теми като автономията и признаването на нови малцинства.”, четем във  в. Капитал, 27 ноември, 1999  ). В крайна сметка тогава  Конституционният съд взема решение за забрана на сепаратистката организация.

Йонко Грозев и омовци не се отказват – борбата им продължава с пълна сила.

През 2005 г. ОМО “Илинден” – Пирин представлявано от Йонко Грозев печели две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът стигна до извода, че в 12 случая между март 1998 г. и септември 2003 г., когато ОМО е искала да организира мирни демонстрации, властите са й попречили.

В качеството си на защитник на пиринския македонски етнос Йонко Грозев участва  в пресконференции в Страсбург, като информационна агенция Фокус определя една от тях като: ОМО пак кисне България. (Фокус, 29.11.2006). Целта на пресконференцията от края на 2006 е  на запознаване на европейците с трудностите при признаването на македонско малцинство в България и регистрирането на негова организация. Интересното обаче е, че избраните езици за превод по време на антибългарската пресконференция са английски и български, отбелязва Фокус.

Пред Mediapool (31.10.2006) адвокат Грозев заявява, че се оказва натиск за отказ от партията върху нейни членове.  В крайна сметка през 2007 делото стига до Върховния касационен съд (ВКС), който отказва регистрация на сепаратистката организация.

“Недобре подготвени документи”За това е достатъчно да посочим, че те бяха подготвени от опитен адвокат като Йонко Грозев””, пише на сайта на ОМО Илинден за своя съратник и дългогодишен защитник по повод отказа на съда да ги регистрира (14 юли 2008).

Новата звезда на българския политически небосклон  обяви пред в. Стандарт, че Кунева ще разбие политическия картел.  Малко по-късно, обаче, повдигна завесата през Медияпул, като обяви че ако влязат в парламента  могат да се коалириат и с БСП и с ГЕРБ.  Какви  са тези хора и какви са методите им на действие? Какви са принципите им и чий интерес защитават? Всеки трябва да прецени сам за себе си.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4825

Posted by on юли 7 2012. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 коментара for “ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ПО МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА НА МЕГЛЕНА КУНЕВА Е ДЪЛГОГОДИШНИЯТ АДВОКАТ НА ОМО”ИЛИНДЕН””

 1. Славянин

  Един защитник на каузата на сепаратистката ОМО „Илинден“ е ясно, че не защитава български национални интереси. Навремето един посланик на САЩ още преди да поеме поста си в София бе декларирал, че ще подкрепя „партията на македонското малцинство“ в България. Ако новият секретар-международник на г-жа Кунева пренесе омовската си кауза в новата партия, жална й майка на Майка България!

 2. Файл

  Въпросното лице нееднократно е съдило България, наричало е българите расисти и националисти, защитавало е правата на циганите и македонците, пускало е в чужбина компромати срещу съда, МВР, прокуратурата, ДАНС. Най-накрая си направиха и партия. Ако има луди да гласуват за тях, по-добре да разспускаме държавата.

 3. Ярданги

  Абе тоя льольо дали знае кой е Адолф Хитлер а !?!??!?!

 4. Георги Николов

  Докато станалото в Вардарска Македония през 1944 г. не се определи като етнически, културен и исторически геноцид на българите там (за това има неоспорими факти), дотогава има опасност да се разпростре македонизма в България.
  Шом Деветосептемврийска България е оформила признаването на македонско национално малцинство пре3 1944 г., македонистите имат основание за това, а и почва, подклаждана от днешната непоследователност на няколко правителства.

 5. […] Йонко Грозев – юрист. Отличава се със забележителна анти-българска дейност. Работил в БХК, Център за либерални стратегии, понастоящем секретар на „Движение България на гражданите“. Дългогодишен ръководител на правната програма в Българския хелзинкски комитет. Именно чрез Грозев се доказва връзката на Сорос с обособяването на най-фалшивото, но не и безопасно “малцинство” у нас – македонстващите. Грозев е написал устава на сепаратистката ОМО “Илинден”, след неколкократните откази на българския съд да регистрира организацията – пак той е адвокат при делата й в Страсбург срещу България. – Справка […]

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.