ЗАВЪРШИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА НЕСЪСТОЯЛИЯ СЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕБАТ

През последната седмица се забеляза леко оживление и раздвижване в предизборната кампания за Европейски парламент. Нейният интензитет се увеличи. Нямаше и как да бъде по друг начин, навлизайки в нейната финална и гореща фаза. Ако в началото на третата седмица все още като тема кои на какъв рожден ден бил, трябвало ли да ходи и да остави той букета или не е трябвало в деня на трагедията край Ямбол все още седеше на дневен ред. То в нейния край това събитие е забравено. Същото може и да кажем и за случката в Асеновград. За разлика от 2007 г., когато кампанията бе съпроводена с два огромни гафа на БСП. Първият е гафът скандалът около Румен Овчаров, Корнелия Нинова и  директорът на следствието Ангел Александров и последвалото им подаване на оставки. Вторият е с блокирането от страна на МВР на центъра на София заради даването на свидетелски показания на Младен Михалев – Маджо. Каквито и съображения да се дават в защита на тези мерки, те са пресилени. Този случай не еднократно беше използван и повтарян отстрана на политическите опоненти на тогавашния вътрешен министър Румен Петков.  Не бива и да забравяме и убийството в Бояна на 13 май. Промените в договорът в Москва за газа стана и се разви като тема за дискусии и спорове по-късно. По ирония на съдбата, ако тогава кампанията беше три седмици, може би едно от събитията можеше да бъде избегнато, но в политиката няма ако. Да си мислил, преди да си предприел и най-вече как си свършил работата. Правейки аналогия с тогава сега не виждаме такива гафове или поне не с такива размери и мащаби, но въпреки това социалистите не намират начин да си върнат водещата позиция. Дадената почивка на дейността на 40 Народно събрание не позволи на РЗС, Синята коалиция и Напред да го използват като трибуна за водене на кампания и влизане в полезрението и прожекторите на медиите, както го правеха дотогава.

Синята коалиция се жалва в понеделник на президента, но от там не получи и съжаление. Георги Първанов направи забележка към всички участници в изборите. Опитът за пореден път да слушаме шлагера всички са срещу нас не се наложи като водеща тема. Отиде на заден план. Синята коалиция отново започна да гледа и да говори за миналото си, за „успехите” на правителството на Иван Костов. Но това ако е вярно, защо тогава появата на Симеон ІІ през 2001 г. отнесе ОДС, защо в края на мандата им част от синята парламентарна група се отделиха и се създадоха нова, може още да продължаваме. И извинението тук не е в обещанието за 800 дни. Имам усещането, че отново някой иска да обвини избирателя, че му е виновен, както го направи тогава. Не може да не забележим говоренето с миналото и излъчваните клипове в бъдеще време, които няма как да компенсират силно вперения поглед в миналото и това какъв си бил. Всичко това ми напомня на някоя залязваща футболна звезда, на която и предстои съвсем скоро да закачи обувките на пилона и прави отчаяни опити да подпише договор, за да бъде още за малко част от големия футбол. След дългото хулене и критикуване на негативната технология използвана от Нова зора и Национално Движение за Спасение на Отечеството и Синята коалиция в последната седмица извади любимите си прийоми, малко по-модифицирани и по-излъскани. Двуличието и късата политическа памет са тяхна запазена марка. От президентските избори през 2001 г. насам това е любимото средство на десницата на прехода. Нейната поява и моментът, който е избран не е изненада за никой. До известна степен ни отговаря и на въпроса защо реагираха толкова остро на негативните техники срещу тях. А вдигната олелия не бе нищо повече от начин  да отклониш вниманието от собствените си промени. Някой да е видял остра реакция от страна на социалистите или пък от ДПС, жалби до ЦИК, сезиране на прокуратурата за финансирането на кампанията не и няма да види. Не е в техният стил и манталитет. Предприемат мерки, но се стремят да избягнат навлизането в обяснителна реторика. Синята коалиция прави опит през тази седмица да привлече избирателите на по-малките десни формации, да ги разколебае и привлече на своя страна, защото щели да имат 0 (нула) евродепутати и техния глас ще е отишъл напразно. Дали това е коректно и етично е въпрос на преценка на всеки един. В една предизборна кампания се използват всякакви средства за да се постигне по-голям резултат. Най-вероятния резултат, който може да постигне Синята коалиция е да има един представител в ЕП, за двама е трудно да говорим. До голяма степен зависи от резултата и в София. Заплануваните трима няма как да се постигнат. По стечение на обстоятелствата изборите ги провеждаме на 7 юни, 19 години по-късно от 1 милионния митинг на СДС на Орлов мост. Големият въпрос, на който търся отговор от известно време е къде изчезна подкрепата, вярата и доверието на тези хора към синята идея не съм намерил отговор, къде изчезнаха самите хора.

На ГЕРБ им липсва Бойко Борисов. С интервютата, които бяха дадени от негова страна е очевиден стремежът да се компенсира тази липса. В никакъв случай, обаче тази липса не е фатална за ГЕРБ, те са набрали добра скорост и темпо, но без него трудно ще качват проценти и то в желаните от генерала стойности. ГЕРБ не успя да развие благоприятното решение за тях на ВАС по отношение на обявената от кабинета криза на боклука в столицата. Обвиненията на Цветан Цветанов за начина на финансиране на партиите от управляваща коалиция, бяха в типичен полицейски стил и са несериозни, будят насмешка и недоумение. Без предадени доказателства, които да са предадени на компетентните органи това са разни думи. При положение, че от страна на РЗС се подават сигнали, дали от тях или не, но в немалка степен хората смятат, че от тях тръгват разкритията за корупция и злоупотреби с властта у нас. Със своето поведение формацията на Бойко Борисов подари един свой мандат на Синята коалиция. При положение, че се наблюдава разделение сред избирателя на СДС за подкрепа между ГЕРБ и Синята коалиция и ти да не се възползваш от това през последните дни едва ли е от приятелски чувства към тях. Особено след като на няколко пъти, включително и през тази седмица Бойко Борисов се изказа отрицателно за коалициите в управлението. Очевидно е желанието му да не е зависим от Иван Костов. Заплануваните 7 евродепутати няма да бъдат постигнати. Максимума е 6, а минимума 5. При резултат близък до 40 % подкрепа за ГЕРБ може да говорим вече за 7 евродепутата.

БСП продължи да търси в лицето на своя лидер и министър-председател Сергей Станишев директен сблъсък с лидера на ГЕРБ, очевидно поучила се от грешката през 2001 г., когато не взе предвид появата на личността на Симеон ІІ. Дали има резервен вариант и какво ще прави след евентуален дебат между двамата лидери на този етап е трудно да се предвиди. За разлика от билбордовете, клиповете и публикациите в медиите около 1 май, сега наблюдаваме много по-умерена и по-пестелива, балансирана кампания. Стига до ситуация, че и хора, които не крият своето отрицателно мнение към нея да признаят, че е провела добра кампания, доколко обаче тя ще даде ефект и резултат ще научим вечерта на 7 юни или може би нейната конструкция е така построена и предвидена да даде най-висок резултат на 5 юли. За разлика от 2007 г. се вижда много по-голямата подкрепа и ангажираност в кампанията на лидера на социалистите. Като мотивиращо и добро попадение може да посочим и телефонното послание, което прави Сергей Станишев на хора, за които се знае, че са членове и симпатизанти на социалистите. Особено на фона на напразно вдигната олелия около телефонната кампания. Коалиция за България прави кампания и върху личността на външния министър Ивайло Калфин, използват се неговите качества и познаваемост не само в ляво, но и извън него. Няма как столетницата да постигне 6 евродепутата, реалистичната бройка е 5, 4 е нейният минимум, което ще бъде пълен провал.

ДПС ще постигне максимална мобилизация на нейният електорат, колкото повече другите говорят за нея толкова по-добре за тях. Хвърли огромни усилия в регионите, където е традиционно силно, но не остави непокрит избирателен регион в страната по един или друг начин. Наблюдаваме традиционния за нея пресметлив начин на водене на кампания. Максимума, който може да постигне партията на ДПС е 4-ма при ниска избирателна активност и добро стечение на обстоятелствата, т.е. само 4 формации да са минали бариерата от 5,88 %.

Атака напомни за себе си през тази кампания в типичния си стил на 2 юни, по време н . Тя достигна тавана на подкрепата към нея. На няколко пъти атакува РЗС, която имаме апетити към нейните избиратели. Вкара в дебатите темите „за” и „против” Турция в ЕС, в свой вълни плува на теми свързани с малцинствата, браковете на хомосексуалистите, използват умело топлото отношение сред българското общество към Русия, не забравят да кажат, че ние също сме им дали на тях нещо – азбука, вяра. Атака най-вероятно ще има 2-ма евродепутати, 3-ма е нейният таван. Като задържане на подкрепата за Атака работи възходът на антисистемните партии в ЕС, но не и като тенденция за повишаване на подкрепа за нея. Проблемите на базата, на която е техния възход в техните страни ние ги нямаме в момента, което обаче, не означава, че няма да ги имаме в близко бъдеще.

Независимо от заявките на НДСВ, РЗС, Лидер и Напред, кой от тях щял да има двама, кой поне един евродепутат най-вероятно няма да имат нито един. Изненада може да има от страна на НДСВ, ако одобрението към Меглена Кунева се пренесе в реален вот. РЗС има проблем с евентуалната подкрепа за нея и категоричното гласуване, основната и цел ще бъде влизане в 41-то Народно събрание. СПС „Защита”, Българска социалдемокрация, Зелените, БНД и подкрепеният от ПД „Социалдемократи” и „Целокупна България” Чавдар Николов са далеч от голяма игра и тяхното участие е по-скоро символично.

Социологическите проучвания да края на кампанията така и не дадоха по-ясна картина за избирателната активност, от тук се и затруднява прогнозата за крайния резултат. Не трябва да ги обвиняваме социолозите за този факт. Не споделям мнението на повечето колеги, че е нужно по-висока избирателна активност, едва ли не да сме сред първите на ЕС. Било жизнено важно за бъдещето на Европа. Ниската активност в повечето страни-членки на съюза е в не малка степен породена и от факта, че огромна част от хората не считат, че ЕС е направил нещо за да ги защити по ефективно, а едва ли не всеки е оставен да се спасява самостоятелно, липсва чувството на солидарност. Загадка ще бъде и колко хора ще предпочетат да ходят на риболов, вместо до изборните урни.

Изпращаме една кампания в която не се състоя европейския дебат за институциите на ЕС, за бъдещето разширяване на Западните Балкани, за сблъсъка на каузи и идеи между групите в ЕП,  за това как може да бъде защитен националния ни интерес. Твърденията, че в ЕП се решават фундаментални европейски проблеми съвсем не отговарят на истината и това е лесно да се види, като се проследят как са протекли гласуванията в него. Предизборната кампания протече в сянка на тази за парламент, но нейното присъствие е много по-силно отколкото през 2007 г. Тя нямаше и да присъства, ако изборите бяха 2 в 1 и си пролича кои партии и защо го искаха.

На 7 юни в България ще избираме 17 представители в ЕП и сме част от провеждането на общоевропейските избори, но залагаме и евентуален избор на още един представител, ако бъде приет Лисабонският договор.

Борислав Ангелов
политолог
6 юни 2009 г.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПРЕЗ ВТОРАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СТАНА СЪВСЕМ ВЯЛА

ИЗМИНА ЕДНА СКУЧНА СЕДМИЦА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ

БОЯН РАСАТЕ: БЪЛГАРИЯ ДНЕС СЕ НАМИРА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

ОНБ СЕ РАЗГНЕВИ НА КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ

ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2304

Posted by on юни 7 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.