ЗАБРАНИТЕ НАНАСЯТ ПОВЕЧЕ ВРЕДИ, ОТКОЛКОТО ПОЛЗИ

ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ E ТЯЛОТО ВИ, ЗА МЕДИКАМЕНТИТЕ, ПРОСТИТУЦИЯТА, ПРОДАЖБАТА НА ОРГАНИ И ПОЛИТИКАТА НА ВЛАСТИТЕ
 
„Това е свободна страна.” – популярна поговорка и вярна в много отношения. За свободна страна Америка налага забрани на много неща, които са консенсусни и не нанасят вреда на никого. Защо се получава така?

Ето някои неща, които не може да правите с повечето щати: да давате под наем тялото си на някой за секс, да си продавате бъбрека, да използвате медикаменти като транквиланти, аналгетици и т.н. Листът продължава.

Тези, които въвеждат забраните казват, че те са необходими, както за доброто на обществото, така и за това на отделния индивид. Аз съм скептичен. Вярвам в думите на Албер Камю: „Благото на обществото винаги е алиби за тираните”. Забраната е насилие. Предпочитам убеждението. Насилието на властта има отвратителни и неочаквани последици.
 

Мислех, че нашия опит със забраната на алкохола е дал урок на Съединените щати. Почти всеки е съгласен, че това беше катастрофа. Хората не спряха да пият, а се появи страховита организирана пресъпност. Забраната на медикаменти прави същото в момента.
Тези, които подкрепят забраната днес, твърдят, че медикаментите са много по-опасни от алкохола.

Истина ли е обаче това? Или си мислите, че е грешно?

Вярвам, че твърденията на  лекараствената адмнистрация, че при наркотици като крак и метамфетамин се стига до пристрастяване след първа употреба.

Но Якон Сулъм, който написа „Кажи ДА” пише: „Ако погледнете данните на властите за използваните медикаменти, ще видите, че това не е вярно.”


Данните са забележителни: 8.5 милиона американци са пушили крак , но само 359 000 хиляди постоянно го употребяват. (Властите определят като „постоянна употреба” използването поне 1 пъти за последните 30 дни.) Повече от 12 милиона са опитвали метамфетамини, а само 314 хил. са пристрастени и продължават да ги вземат. Случаят с хероина е сходен. 

Повечето хора, които са пробвали те „мигновенно пристрастяваши наркотици” не са станали безнадежно пристрастени. Отказват се от тях сами.

Както пише Сулъм: „Огромното мнозинство от хората, които изпозват нелегални медикаменти не се пристрастяват, животът им не се разстройва. Всъщност, мога да споря, те подобряват живота им. Откъде знаем ли? Ами защото ги използват.”


Но по новините постоянно ни показват хора, чиито животи са били разрушени от наркотиците. Сулъм казва: „Когато имате забрана, на преден план излизат тези, които са най-антисоциални, най-изпадналите. Именно те влизат в полезрението на полицията… Хората, които се представят за експерти по темата, контактуват най-вече с такива типажи и имат много изкривена представа, защото виждат подобни примери. Хората, които са с по-висок социален статус и са отговорни потребители са невидими”.

Бившият прокурор Уенди Мърфи казваше, че проституцията е „сексуално робство”. Мисля, че да се нарича робство е обида за тези, които наистина живеят в робство. Робството е насилствено. Проституцията е по взаимно съгласие.

Забраните засягат и продажбата на човешки органи. Не ви е разрешено да продадете бъбрек на някой, който ще умре без него. Сали Сател, лекар, който е с присаден бъбрек и е написал „Когато алтруизмът не е достатъчен” казва: „Алтруизъм… прекрасна добродетел, но утре по това време 13 души ще са мъртви, защото не са получили нов бъбрек.”

В свободна страна, ние се съгласяваме с твърдението, че зрелите хора трябва да правят с телата си каквото нямерят за добре, без да вредят на когото и да било. Тези на които не им харесва имат право да се оплаткват от нашето поведение, да бойкотират, да стачкуват, да ни пречат. Благословени да са критиците.


Те ни правят по-добри, защото ни карат да разсъждаваме какво е морал. Нека се присмиват. Но подигравката е едно, а правителствената принуда друго. Забраната означава, че даваме право на държавата да изпраща хора с пистолети да насилват хората да правят това, което мнозинството казва, че е правилно. А това не е правилно!

Даже няма да проработи.

Джон Стосъл е журналист във Фокс Бизнес известен с либертарианските си възгледи. Автор на книгите: „Остави ме на мира” и „Митове, лъжи и откровена тъпота”. Текстът е публикуван на блога му.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

ЦВЕТЕЛИН ЦОНКОВ: ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ – ИГРАЙТЕ ШАХ!

АЛИ ХАМЗИН: ОТСЛАБВАТ ЗАПАДНИТЕ ПОЗИЦИИ В УКРАЙНА

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ? -Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3017

Posted by on мар. 10 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.