ЗАБРАНЕНОТО ХРИСТИЯНСТВО

Какво е общото в Европа? Какво свързва светлия исландец от Рейкявик, навикнал на суровите условия на живот на Севера, дребничкия португалски моряк, лениво пушещ лулата си, мустакатия полски фермер, дискретния швейцарски банкер, българския производител с малкото му цехче, сдържания немски инженер или забързания киевчанин? Общото е едно. Идеята за обединена Европа почива на общите християнски корени! Независимо как и защо, те формират и направляват нашия живот с невидимата си ръка. Църкви има навсякъде.

Италианският еврокомисар Роко Бутилионе през 2004 г. се превърна в ябълката на раздора при формиране на европейската комисия, когато по време на изслушването заяви, в отговор на социалисти и зелени, че счита хомосексуализма за грях. Извадено от контекста на неговото изказване, този му възглед беше определен като дискриминационен. Привързаността на италианеца към изконни християнски ценности, проповядвани и от православната, и от католическата църква, се приеха за абсурдни и скандални. Кой беше дискриминиран тогава? Християнинът със своето мнение или тези, на които не им се хареса? Значи демокрацията е монета с една страна. Така, както я разбира една група. Демокрацията за друга група не съществува. Във Франция през 2005 забраниха носенето на религиозни символи в училищата – забрадки и … забележете кръстове! Да си християнин не е в реда на нещата.

Нещо подобно се случи с изказването на папа Бенедикт ХVI в Регенсбург преди седмица. Папата представи една своя позиция, за неумереността на мюсюлманството, и предизвика вълна от недоволство в ислямския свят, защитниците на човешките права, либерали. И пак се стигна до въпроса: На кого е демокрацията? На някой, който твърди, че демокрацията е свобода на словото, плурализъм и човешки права, но както той си ги разбира и както на него му изнасят!

В Римската империя преследвали християните заради техните възгледи. Хранели пантери и лъвове с тях по форумите. Като гледам как са я подкарали, ще трябва да изповядваме крипто-християнство. Защото на днешните форуми също нямаш право на избор. Хем можеш свободно да изказваш мнението си, хем не можеш. Или както се казваше в един филм: “Като си сред вълци, ще виеш по вълчи!”. Не, мерси!

Основна причина за изострянето на отношенията между християни и мюсюлмани към днешна дата е единствено безмислената война в Ирак. Оказа се, че е била безмислена и безповодна. Католическата църква открито осъди войната в Ирак, докато нашата Православна си замълча, заета с имоти и сервилничене. Както ние нямаме работа в земите на мюсюлманите и не може да им налагаме своите ценности, вярвания и политически и икономически модели, така и те не трябва да налагат своя ред, религия и светоглед в Европа.

За да обобщим. Първо – християнството е общото за всички европейци. Второ – днес не е много безопасно да изповядваш християнски ценности и да изразяваш свободно мнението си по различни морални и религиозни въпроси. Трето – сблъсъкът на цивилизациите и религиите е продиктуван от неразбиране и намеса в света на другите.

В заключение може да се каже, че отричането на християнството, отслабването на религията и изострянето на отношенията между мюсюлмани и християни са негативни и пагубни процеси. Трябва да е ясно, че Европа свършва на Босфора. Нека всеки сам мирно да живее в своя свят и да не пречи на другите да го правят по начина, по който разбират живота и съществуването си. Това включва и свободното изразяване на мнение както в ислямския свят, така и в Европа. А колкото до процесите между самите християни вътре в континента – там тлеещото и потискано напрежение може да ескалира в неподозирани мащаби. Дано не се случи!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1849

Posted by on окт. 2 2006. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.