ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

Агентите са се побъркали. Следят за всичко! Средно човек си купува 2.3 чифта обувки годишно, чете 3.2 книги, има 6.743 завършващи с пълно отличие…

   На пръв поглед „Животът на другите” разглежда работата на ЩАЗИ по линия на интелектуалците в ГДР през 1984 година.  Режимът е в апогея на края си. Именно в тези среди може да се зароди опасността за срутването му. Всеки режим знае, че първо в изкуството назряват процесите на промяна, които могат до променят хода на историята. Системата от една страна подтиска брутално личността, но от друга вдъхновява изкуството. Интересни са думите на един от героите , режисьора Йеска,: „ Повече не мога да трая тази страна. Няма свобода на словото, нито пък човешки права. Цялата система ме подлудява. Но от друга страна това е същата система, която ни вдъхновява да пишем. Да разказваме истински истории. И това, което идва от съзнанието ни е истински шедьовър.” Добре казано, нали.
Въпросите, които повдига лентата са страшно много. Докъде  може да стигне държавата и къде започва личното? Има ли въобще лично в бясния процес на развитие на технологиите. Всичко това заслужава да се види, още и в контекста на случващото се у нас днес – нерагламентирани подслушвания, контролиране на интернет, огромни и безотчетни бюджети за следене, покварена система за сигурност и т.н. 
    В този смисъл важен се явява и въпросът какво правят с човешкото у своите служители службите? Убиват ли моралът или само го инвалидизират до неузнаваемост? Системата ли е виновна или всичко опира до човека?
   Филмът „Животът на другите” обаче преди всичко е история за  Човека – истинският, живият, мислещият. Тогава когато повечето губят посоката, а той въпреки система, лични несгоди, превратности  запазва себе си. И не заради постове, измислен морал или гордост, а просто така. Ако притежавате поне частица от човека с главно Ч няма как „Животът на другите”  да не ви разстърси. И няма как да не станете по-добри. А нали затова е изкуството!

 

 А.C. Сталкер!


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

БЪЛГАРСКОТО КИНО СЛЕД ПРЕХОДА

 ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА ДЪРВОРЕЗБАРСКИ УМЕНИЯ В АМЕРИКА

НАРИСУВАНА ЛЮБОВ

ЧУДОТВОРНА ИКОНА В МАНАСТИРА “ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” ПОМАГА НА БЕЗДЕТНИ

ИТАЛИАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ДАВА СТИПЕНДИИ НА БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕРИ И АРХИТЕКТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1489

Posted by on сеп. 27 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.