ЖИВКО ТОДОРОВ: ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОЛИТИЦИ

Живко Тодоров е роден 21 септември 1981 година в Стара Загора. Завършва специалност
Европеистика в
СУ”Св. Кл. Охридски”. Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Депутат в 41 НС. От май 2010 е председател на Комисията по външна политика и отбрана в парламента.
 
 

Г-н Тодоров, защо и как влязохте в политиката?
Не съм предполагал, че ще се занимавам с политика. Влязох, защото положението в страната през последните 15 години налагаше да има сериозни промени. И като млад човек, който е изправен пред дилемата или да се съобразява със статуквото или да тръгне, по някакъв начин, да го променя, предпочетох да избера втория път и да се опитам с участието си в политиката, в политическа партия да променя нещо в страната към по-добро. И по-конкретно да се скъса с порочната практика много млади да заминават, да не се реализират в страната. Това са хора, които получиха своето образование тук, използваха ресурса на държавата, а всъщност други държави се възползваха от него. Това ме накара да повярвам, че моето място е именно в политиката и да се опитам да променя нещо със своите усилия. Появи се политически субект на който можех да възложа своето доверие – гражданско сдружение ГЕРБ.
Завършил съм европеистика в Софийския университет, работил съм в община Стара Загора в сферата на европроектите, международно сътрудничество, протокол. По-късно в областна администрация съм се занимавал със същите проблеми. Не съм предполагал, че политиката ще бъде моето амплоа, това, което ще ме увлече толкова силно.

Вие сте член на Националното ръководство на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана. И в двете институции сте най-младият като възраст. Много ли са отговорностите пред вас, как се справяте?
Отговорносите наистина са големи и то не заради друго, а защото големи са очакванията на хората към това управление да се справи бързо с проблемите и задачите. Като член на ръководството на партия ГЕРБ отговорностите наистина са много сериозни, защото там трябва да се вземат решения, които да бъдат посрещнати добре от хората, да бъдат в полза на държавата. Затова се изисква да се отделя не само свободно време, но и да се отнасяме съвсем отговорно към тези проблеми.
Знам, че има много колеги в ръководството на партията и в парламента, които дълги години са се занимавали или с частен бизнес или в сферата на политиката, където са придобили много опит. Опитвам се с повече усилия, с повече връзки с хората, включително и в приемните дни, коити организираме, да добия по-голяма представа за тяхното мнение, имам предвид в областите в които се занимавам.

Какво е отношението на по-възрастните депутати към вас?
Първоначално, всеки един млад човек на отговорен пост се притеснява, разбира се, как ще бъде приет, какво ще е отношението на по-възрастните и опитни колеги към него. Но мога да кажа, че получавам необходимата подкрепа, за което им благодаря, не само на тези от ГЕРБ, но и от останалите партии в парламента. Като цяло ние младите получаваме достатъчно внимание, подкрепа и естествено се учим от опита, който имат по-възрастните.

Биологичната възраст пречка ли е или предимство в работата ви?

Стараем се ние, които сме по-млади да превърнем възрастта си в предимство, като се опитваме да бъдем по-енергични, да работим повече, за да може да компенсираме опита, който ни е необходим за осъществяване на съответната работа. Така че младостта не е порок, тя може да бъде предимство.

Каква според вас е днешната младеж? Има мнение, че е аполитична, така ли е?
Голяма част от младите хора не се интересуват от политика, нямат активно гражданско мнение. Заради разочарованието, което са получили през тези години, заради невъзможността да вземат участие в някои решения и да се чуе активно техният глас. Затова е и моето разбиране, че трябва да се вслушваме повече в гласа на хората ида ги приобщаваме към взимането на решения. Само по този начин младите ще се чувстат ангажирани.

Младежката организация на ГЕРБ, като че ли остава в сянка. Какво трябва да се предприеме, за да се активизират младите?

Това не е така. Младежката ни организация е най-активната структура в партията. В цялата страна имаме младежки структури благодарение и на нашата председателка Моника Панайотова. Има много инициативи, работи се активно с немските фондации „Корад Аденауер” и „Ханс Зайдел”.
Младите всъщност имат много активна роля в политическа партия ГЕРБ и това е видимо в парламента. Не малка от нашите народни представители са в млада, активна възраст, независимо от това те имат законодателни инициативи.

С няколко изречения да обобщим каква е ролята и мястото на младите в политиката?
Ролята и мястото на младите в политиката трябва да бъдат все по-осезаеми, в политическия живот като цяло. В страната има необходимост от ново поколение политици, които да мислят по различен начин, които, не на безпринципна основа, да се конфронтират, а да дадат една дългосрочна визия и перспектива за развитието на държавата, защото говорейки и дебатирайки, например стратегия 2020, начинът по който България ще изглежда след години, ние трябва да мислим за новото поколение, за включването му в политиката, в процесите на вземане на решения. И не последно място трябва да се засегне изключително сериозният въпрос за демографията. Последните изследвания показват застаряване на населението, активната част все още емигрира навън, има необходимост от по-добро образование и т.н. Всички тези акценти са свързани с младите хора. 

Някои политолози смятат, че ГЕРБ е група хора с интереси към властта или че това е партия, която все още търси своята идентичност. Така ли е?
Не бих се съгласил в никакъв случай, че ГЕРБ е група от хора, която се стреми от властта. Мога да кажа, че ние се водим от идеята за промяна, нещо ново да се случи в държавата, което да доведе до подобряване на стандарта на живот, на условията, да доведе до повече сигурност и справедливост.
Спомнете си 90-те години наложиха съвсем различни образи на поведение, как се преуспява в живота въобще. Това всъщност е основата на нашия дебат – да направим така, че хората, които имат добро образование, които полагат усилия да успяват. Това искаме ние, младите. А не тези, които са се занимавали с престъпна дейност да бъдат образец на поведение в живота. Това ние не искаме.


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

БЪЛГАРИЯ АКТИВИЗИРА БАЛКАНСКАТА СИ ПОЛИТИКА

НАЙ-СПОКОЙНИТЕ И НАЙ-СТРЕСИРАНИ БИЗНЕСМЕНИ НА СВЕТА

СТОЙЧО КАЦАРОВ: РЕШЕНИЕТО НА ПОВЕЧЕТО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ ПАРИТЕ

СТЕНОГРАМА ОТ СРЕЩИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ С РЪКОВОДСТВАТА НА
МИНИСТЕРСТВАТА

АНКЕТА В ПОДКРЕПА НА ОСАКАТЕНОТО КУЧЕ МИМИ

ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПП „ОБЩЕСТВО
ЗА НОВА
БЪЛГАРИЯ”

БАШ ПРОВАЛЕНИТЕ ЧИНОВНИЦИ С ДВОЙНИ ЗАПЛАТИ

АНКЕТА ПО ПОВОД ОЧАКВАНЕТО ВДИГАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ

ОНБ СКОЧИ СРЕЩУ ПО-ВИСОКИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

ОТ КЪДЕ ТРЪГВА 8 МАРТ?

НАЧЕЛО НА ГЕРМАНСКИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ЗАСТАНА
НАЙ-МЛАДИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ В ИСТОРИЯТА МУ

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ: ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е ЗАВЪРШИЛА

ДМИТРИЙ ЗАБОРИН: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАНА, АКО ВЪВ
ВЛАСТТА ВЛЯЗАТ МОЩНО ЛЕВИТЕ СИЛИ

ОНБ СРЕЩУ ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ ЗА ХАИТИ

ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ: ДА НЕ СЕ БЪРЗА С ОСВОБОЖДАВАНЕ В ОКОЛНАТА
СРЕДА НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ОТДАВНА СМЕ НА ПАЗАРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,
НО НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3234

Posted by on юни 4 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.