ЖИВЕЕМ В ОБЩЕСТВЕН ИНФАНТИЛИЗЪМ

От време на време някоя нещастна случка с жертви взривява общественото мнение. Последната вакханалия се разрази около злополучното корабче край Охрид. И страната потъна в „искрен” траур. Завайкаха се разни експерти (по народному разбирачи). Появиха се нови медийни герои. Заровиха си фанатичните носове чак до лелята на първия братовечед на един човек дето познавал шофьора на единия автобус, който преди време работел при една жена, която била от едно село с познат на организаторката на екскурзията, което означавало, че има връзка с вината на застрахователя…  Пълна боза. Водещите на всички телевизии се заобличаха в черно. Всички се занадпреварваха да громят, проверяват, доказват, разследват.  Абе, трябва да страдаме или поне да се правим, понеже така е редно?!

Политици се превърнаха на клоуни в опитите си да се представят за скърбящи и съпричастни.  Придружени от глутници журналисти изпълниха летища, църкви, зали за пресконференции – навсякъде, където може да се получи доза от ценното медийно отразяване. Впрочем двама от тях заведоха преди няколко месеца телевизионни екипи на едно частно тържество и държаха сметка защо хората празнуват. Бррр…
С една дума истерията си върви на пълни обороти. Междудругото така си вървя и след катастрофата на моста в Бяла, около прочутите медицински сестри, след трагедията с автобуса край Ямбол… Така ще е при следващата случка, когато и каквато и да е тя.
Цялата история днес отново изглежда адски пресилена, та чак захаросана. Смъртта е нещо много лично. Свързана е с близките на жертвите. Използването й за медийни, политически, кариерни или каквито и да било други цели е гнусноват цинизъм. Този цинизъм дразни с фалша си, с ровичкането в личното, с прекомерността си, с долнопробната си фиксация и показва обществения инфантилизъм в който живеем.
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЦВЯТКО БАРЧОВСКИ: НЯМА ЛОША ДУМА ИМА ЛОШО СЪДЪРЖАНИЕ

МОНИКА ПАНАЙОТОВА: МЛАДИТЕ ИМАТ ДРУГ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ДОМАКИН

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2493

Posted by on сеп. 7 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.