ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

Когато Ангела Меркел зае поста канцлер на Германия през 2005 г., тя се оказа първата жена начело на федералното правителство, а всичките  министър-председатели на шестнадесетте провинции на страната бяха мъже.

Това мъжко представителство в  провинциите на Германия започна бавно  да се променя. Жени застанаха начело, първо в източната провинция Тюрингия, а след това и в Северен Рейн-Вестфалия на запад. Сега трета жена е на път да оглави друга провинция.  Анегрет Крамп-Каренбауер –  член на Християндемократическия съюз, бе обявена за наследник на Петър Мюлер -председател на западната провинция Саарланд. Дали Германия бавно се превръща в бастион на женската власт?

 

Може да е твърде рано за това заключение, но със сигурност мъжете стават все по-малко. 48-годишната майка на три деца Крамп-Каренбауер, принадлежи към новото женско поколение на консервативни политици, които са успели да продължат успешната си кариера, докато имат деца – нещо, което не винаги се приема за даденост в страна, която се придържа към традициите си. Друг пример е популярната Урсула фон дер Лейен – федерален министър на труда и социалната политика и майка на 7 деца.

Най-популярният в Саарланд според проучванията на общественото мнение – Крамп-Каренбауер, заяви: „Трудностите при съчетаването на работата и семейството са това, което ме накара да стана политически активена на първо място."

"Нов начин на мислене" в ХДС
 
"Тя е жена политик от ХДС, която развива образа на една съвременна жена, съчетавайки семейство и кариера", казва политожката от Берлин Бетина Мунимус. „Интересно е, че има такива жени в консервативната ХДС и че те правят кариерата си там. Изглежда нещата се променят до известна степен."

Дорис Пак, член на ХДС в Европейския парламент и бивш председател на асоциацията на партията на жените, казва, че нещата в партията наистина са променени. Тя казва, че има "нов начин на мислене" в ХДС – това, че жените искат да работят и да имат семейства.

Това е главоблъсканица в Германия, че докато жените не са добре представени във всички висши ешелони на бизнеса, се справят учудващо добре в политиката. Те се нареждат на 18-та позициция в света за участието на жените в националния парламент като малко над 32 процента от представителите на Бундестага се жени. За сравнение, в нито една от 100-те големи германски компании няма жена главен изпълнителен директор, а само 2,2% от членовете на изпълнителните съвети са жени.

Крамп-Каренбауер стана първата жена министър на вътрешните работи на Германия през 2000 г. и е заместник-председател на ХДС в провинция Саарланд от 2003 г. насам. След издигането и миналия уикенд, тя ще положи клетва като  министър-председател на провинцията това лято, когато Мюлер се оттегли.


Нито Крамп-Каренбауер, нито Кристин Либеркнехт, трябваше да се изправят на избори за да спечелят тази работа.
Либеркнехт  пое поста след напускането на  Дитер Алтхаус през 2009 г., който подаде оставка след като партията загуби своето абсолютно мнозинство на изборите избори през и дори не разполагат с достатъчно места за да сформират коалиция с про-бизнес Свободни демократи. Либеркнехт стана първата жена на ХДС министър-председател на провинция след формиране на коалиция със социалдемократите.

"Жените често имат нужда мъже ментори за да напреднат"

Мунимус казва,че характеристика на немската политиката е, че жените често са насърчавани в своята политическа кариера от мъжки покровител. "Жените често имат нужда мъже ментори за да напреднат", казва тя. "Мъжете, от друга страна, формата мрежи стари прияте и си помагат един на друг, за да изградят кариера. „ Жените все още нямат изградени такива мрежи", посочва тя и добавя, че жените често заемат длъжност след като трудностите са преодолени от мъж. "Или някой мъж трябва да се провали, или трябва по свое желание да се освободи място за тях."

В много отношения канцлер Меркел се вписва в този модел. Протеже на бившия канцлер Хелмут Кол, тя пое партията през 2000 г. след Волфганг Шойбле, настоящ финансов министър, който трябваша да се оттегли поради скандал за дарения. След провала на кандидата Едмунд Щойбер, бивш губернатор на провинция Бавария, срещу ЕДП канцлера Герхард Шрьодер на изборите през 2002 година, тя най-накрая се насочи към канцлерския пост.

И за първи път жена-губернатор в Германия, Хайде Симонис от Социалдемократите,  дойде на власт в северната провинция Шлезвиг-Холщайн след предшественика си, Бьорн Енгхолм, който подаде оставка заради скандал през 1993 година.След като идва на власт, тя остава там в продължение на 12 години.

"След като жените са на служба, те често са много популярни и са наравно с мъжете в начина, по който работят", казва Мунимус, която е написала книга за кариерата Симонис". „Въпреки това, на първо място те трябва да счупят този стъклен таван."

И все пак успели жени в немски политиката не са единствено зависими от мъж патронаж. Ханелоре Крафт, лидер на СДП в Северен Рейн-Вестфалия, например, води тежка битка по време на изборите през 2010 г. и след това води трудни преговори за формиране на коалиция с малцинството на Зелените, които толерират от Лявата партия. Тези две партии също са водени от жени.

Налага се различен лидерски стил
 
Други жени скоро може да се присъединят към редиците на министър-председатели на провинции.

В Берлин, Ренате Кюнаст, говорителят на Зелената партия  в Бундестага, се възприема като сериозен конкурент на титуляра  Клаус Воверайт от ЕДП в изборите през септември. В същото време, Юлия Кьокнер от ХДС може да даде на ЕДП министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц, Курт Бек, да се кандидатира с парите си в изборите през март.

Каквото и да е пътя към властта, почти няма съмнение, че нарастващият брой на жените в немската политиката очертават  политическата култура на страната. Има по-малко от мачо политика и повече на взаимно съгласие.  Отдавна си отидоха заредените с тестостерон години на Шрьодер-Фишер от ЕДП-зелена коалиция от 1998-2005, когато алфа мъжете ги водеха към победа.


Мунимус  твърди, че новата фрагментирана партийна система, която се нуждае все повече от изграждане на коалиции  и „поиска различен стил на ръководство. Това често може да изисква стил, в който има повече женски характеристики –  преговори, откритост, както и заемане на различни позиции"

 „Жените понякога могат да работят по-добре в екип," казва Пак с аргумента, че те са се научили да не се опитват да подражават на мъжките начини на упражняване на власт. „Човек не може да реагира на всичко веднага, понякога човек трябва да реши дали да действа веднага, или да реагира и после да действа”, казва тя, като посочва, че това е нещо, което Меркел със сигурност е научила.


Издигането на жените на силни позиции в кабинета или в регионалната политика ще стимулира повече млади жени да влязат в политиката. "Жените харесват  Меркел, а също и много други по-млади жени показват, че е възможно да постигне успех в политиката", казва Мутинус. "Те показват, че жените могат да заемат същата длъжност като мъжете, и че те могат да действат като ролеви модели."
 
 Урсула фон дер Лейен (Християн-демократическа партия)
 
Сабине Леутаузер-Шнаренбергер (Свободни демократи)
 
Мануела Швесиг (Социаледемократическа партия)
сп. Шпигел. Превод от английски – Любо Вълков


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

ДО 2013 Г. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА УСВОИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ОКОЛО 6.5 МЛРД. ЕВРО

АТАНАС АТАНАСОВ: ЕДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАХРАНИ, КАТО СЕ НАЯДЕ КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3794

Posted by on апр. 5 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.