ЕТНИЗМЪТ И УНИТАРНОТО НАШЕ ОТЕЧЕСТВО

Автор: Тодор Биков, магистър по дипломация и международни отношения

Туркоетнизмът и особено ислямът в България са черна овца, притча во язицех за някои родни медии и политикани. Те особено рязко нахлуват във фокуса на обществения интерес, когато наближат парламентарни, местни или президентски избори – така биваше винаги до сега в най-новата ни история. И този маньовър устройва всички политически сили, защото посочва врага, задейства самосъхранителни инстинкти и максимално мобилизира засегнатия  електорат. За да се разбере тенденциозността на подобни предизборни акции, нека си зададем въпроса защо през другото време на текущите управленски мандати не се говори за религиозния и етническия статус в България и той не се проблематизира.

На глобално ниво обаче държави, етноси, религии и цивилизации естествено си  противостоят, като опитват да наложат специфичните си форми на общественополитически, икономически и културен живот. Сблъскват се и конфликтуват всъщност различните религиозни ортодоксии и ортопраксии, полюсните култови и светски институции и практики, антагонистичните културни модели и светогледни парадигми, които са функции и органи на онази жизнена сила, наречена религия, която ги оформя отвътре, оживотворява ги и без нея въобще нямаше да ги има или вече щяха да са мъртви. Оттук се подхранват местническите, националните и глобалните противоборства, които действително са проблем на политика, но, безспорно,  няма такива реални проблеми в България, защото българите с турско етническо самосъзнание и мохамеданите в страната са общо взето приобщени към унитарната ни държавност и като цяло са толерантни хора и добри граждани. Ако има изключения, те са под институционален контрол.

Проблем в България с българските турци и българомохамеданите  действително има, но той е от друго естество. Защото тези наши сънародници, като близо милионна част от нацията, са безспорен фактор в политико-държавното ни битие, ала политически неизявен и социално потиснат, което рефлектира по косвен начин върху цялото общество и всеки отделен гражданин. Някои ще каже, че те си имат партия и са в политическото и държавно управление на страната още от началото на промените, но друга тема е доколко ДПС представлява и защитава техните реални интереси.

Истината е, че доминиращите политически партии в страната всячески се стремят да изолират мохамеданите от реалната власт. И успяват. Равносметката е, че те са сведени до манипулируем електорат. Ухажват ги преди избори и след като ограбят гласовете и доверието им – последното нещо, което им е останало, –  забравят ги.  Забравени са обаче обещанията и ангажиментите към тях. Иначе те не излизат от зоркото полезрение на властта и партиите – да не би някак нещо да се случи и те да осъзнаят интересите и силата си, да не би да се организират и да вземат съдбата си в свои ръце и да заемат полагащото им се място в културния, икономическия и политическия живот на страната.

Някой ще каже, че това е нормална партийна и политическа корист. Да!, но не и държавническа далновидност. Никоя държава не може да се развива и да върви напред, ако значителна част от нейните граждани е дезинтегрирана. Една войска напредва толкова бързо, колкото бързо се придвижва ариергардът й. В противен случай тя е обречена. Както е обречена на разпад България, ако не успее да социализира и приобщи своите граждани от турски произход и турчеещите се българомохамедани, защото неизбежно следва етнизация и политизация на проблема и последиците ще са пагубни.

За да заживеят в действителна хармония, етносите в унитарна България трябва да възприемат, споделят и уважават културните си различия. Битуващите властнически стереотипи и някои етнически предразсъдъци са по-скоро плод на управленско невежество, не произтичат от толерантния български народ, който всъщност е действителната жертва. Те са проблем външен, изкуствен и народът, истинският суверен, рано или късно ще го разреши с решаването на въпроса за властта. Разбира се, колкото по-бързо – толкова по-добре. Целокупният български народ вече е узрял за истински политически и етнокултурен плурализъм, защото все повече и повече осъзнава, че само по-единен, по-цял и по-силен може успешно и трайно да прекрачи в историческото бъдеще.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5262

Posted by on авг. 21 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

7 коментара for “ЕТНИЗМЪТ И УНИТАРНОТО НАШЕ ОТЕЧЕСТВО”

 1. Елита Владимирова

  Честна, справедлива, истинна и компетентна статия! Мисля обаче, че външни фактори обричат българския народ на изчезване. За съжаление твърде малко зависи от нас, българите!

 2. Петър Славов

  „Целокупният български народ вече е узрял…“ и е избегал… кой където можал!
  В Бг сме само останките от славното ни минало-заминало, много овце за заколение и глутница вълци в овчи кожи. Знае ли обаче човек, може да стане и чудо на чудесата: България „успешно и трайно да прекрачи в историческото бъдеще“! Дано. Ала едва ли.

 3. Димитър Димитров

  Властта свежда всички, не само малцинствените групи, до манипулируем електорат. Споделям гледната точка на автора, поднесена задълбочено и правдиво. Дано четем повече такива материали! Така бихме ограничили външните фактори, та „трайно да прекрачим в историческото бъдеще“!

 4. Чехов

  Искрено се надявам авторът да разбира българската унитарност конституционно, т. е. като национална. И нямам нищо против в рамките на националната българска култура да се развива етнокултурният плурализъм.

  • Тодор Биков

   …Точно такава е позицията и такова е разбирането ми, затова още в заглавието акцентирам върху конституционно приетата и регламентирана еднонационалност в границите на българската държава – на „… унитарното наше отечество“. Затова използвам и формулировки като „етносите в унитарна България“…

 5. Георги Николов

  Безспорно вече да се говори, че истинската, исконната религия на българина е православието е глупост. Всички религии у нас имат исторически корени тук: католицизма, исляма, протестантството(за него – вече 130 години).
  Стигна се дотам в Пловдивските села да говорят за …български села и католишки. Българите мюсюлмани вечно са помаци – наименование за част от тях но приписвано на всичките останали българи мюсюлмани.
  На мен вчера ядовито ми казаха:
  – Абе ти българин ли си или сектант. За сведение по вероизповедание съм евангелист от деноминация съществуваща в страната ни от 100 години.
  Така, че съдете сами за това какви последствия има съзнателно избран и провеждан на практика път на:
  истински българин = православен българин = по природа обичащ братска Русия.
  Ако не сте разбрали – това е съзнателно възприета мисловна стратегема на стария/новия (независимо от цвета) комунистически елит.
  Съвсем съзнателно избрана идея, а не е въпрос на глупост !

  .. …Какво да говорим за останалите етноси в страната ни.

 6. Георги Николов

  P.S – разбира се не приравнявам религиозност и етнос, но това за което пиша е много показателно за ситуацията у нас въобще.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.