ЕТИОПИЯ – МАГАРЕШКИЯТ РАЙ И АД

Magare EtiopskoВ Етиопия магарето е нещо повече от домашно животно. Източноафриканската страна е дом за повече от 6 милиона магарета и е на второ място в света (след Китай) в глобалните магарешки продажби. Страната е едновременно магарешки рай и магарешки ад, защото въпреки че добичето може да е високо ценено, то често яде и пердах.

В Етиопия има поговорка: „Земеделец без магаре е магаре“.

В страната има магарешки приют, който има клиники в четири от 7-те региона на Етиопия. Той е открит през 1986 година и до днес предлага безплатно лечение в два стационара и седем мобилни клиники.

„Мога да кажа, че магарето е гръбнака на транспортната инфраструктура в селските общности на Етиопия“, казва доктор Ендебу, ветеринарен хирург.

Магаретата живеят и в градовете

В околностите на столицата Адис Абеба, в пренаселения квартал Маркато, трябва да внимавате, за да не се сблъскате с магаре на улицата. Те са навсякъде  – разнасят товари по средата на движението, без да се притесняват от колите и хората.

Присъствието на магаретата е като пътуване назад във времето, което рязко контрастира с модерните градски части.

Доктор, който работи в клиниката казва, че той лично е задължена на магаретата, защото семейството му работело в две магаре, за да плаща таксите за медицинския университет.

Клиниката е важна понеже магаретата много и често стават жертва на различни инциденти – от удари с коли, през нападения от хиени до настъпване на пирони. Магаретата боледуват от тетанус, антракс, рани на гърба от товарите, колики от найлоновите торбички, които често поглъщат.

Магарешката клиника лекува средно около 400 000 магарета годишно.

Същевременно магаретата са най-пренебрегваните животни в страната.В етиопската култура е широко разпространеното мнението, че магарето може да носи всякакъв товар и да устои на всеки проблем.

Тадес Каса, висок мъж с криви зъби и очарователна усмивка води магарето си на име Була за преглед и лечение. Докторът казва, че магарето куца, защото има малки камъни и други материали, които са се забили в копитото му. Копитото е почистено, промито с йод и превързано.

Каса е щастлив и живота си продължава.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5933

Posted by on ян. 10 2013. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.