ЕСТЕСТВЕНАТА КАРТА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК

НИТО БЪЛГАРИТЕ, НИТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ИЗВЪРШИЛ АТЕНТАТА СРЕЩУ ИЗРАЕЛСКИТЕ ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ

Автор: Патрик Бюкянън

 „За разлика от политическите карти на човечеството, съществуват и естествени карти… Един от първите закони на политическата стабилност е да начертаеш политическите си граници върху естествените граници на картата на човечеството.” Това е написал Хърбърт Уелс в книгата си „Какво ни чака: прогноза за случващото след войната” в годината на Вердюн (1916).

При преначертаването на европейската карта, обаче, държавниците от Версай пренебрегват Уелс и разпределят австрийци, унгарци, германци и други нации в чужди земи, за да разделят, накажат и отслабят победените народи.

Така наредиха масата за Втората световна война.

Близкият изток беше нарязан по линии определени от тайното споразумение Сайкс-Пико (Sykes-Picot – 1916). Но с ислямското пробуждане и Арабската пролет срутващата режими, естествената карта на Близкия изток изглежда иска да предяви правата си.

Сунити и шиити се събират със сунити и шиити, точно както протестанти и католици направиха през 17 век в Европа. Етиопия и Судан се разделят. Мали и Нигерия може да са следващите. Докато вниманието на света е приковано върху Алепо и когато Башар Асад може да падне, самата Сирия може и да се разпадне.

В Североизточна Сирия, кюрдското малцинство, което наброява от 2 до 3 милиона души с етнически връзки с Иракски Кюрдистан и 15 милина кюрди в Турция, изглежда прекъсва връзките си с Дамаск. Кюрдската нация изрязана от Сирия, Ирак, Турция и Иран би могла да стане casus belli (причина за война.лат.) за тези четри нации. Все пак на всяка естествена карта на света, трябва да има Кюрдистан.

Сунитските четири-пети от сирийското население изглеждат орисани да напредват и Мюсюлманското братство да управалява, както стана в Египет. Падането на Асад и неговото шиитско-алевитско малцинство би било приветствано от сунитите по цялата граница с Ирак в провинция Анбар, които тогава биха имали нов силен съюзник в кампанията си за връщане на сунитските земи превзети от иракските шиити.

С последните си убийствени атаки в Ирак, изглежда Ал Кайда провокира нова сунитско-шиитска война, която да раздели Ирак на две.

Рухването на алевитите в Дамаск би сложило край на мечтата за шиитски полумесец – Иран, Ирак, Сирия и Хизбула – оставете Хизбула изолиране и това вероятно може да доведе до подновяване на ливанската религиозна и гражданска война.

Кои са губещите от цялата ситуация? Със сигурност Иран, който изглежда осъден да загуби своя единствен арабски съюзник – Сирия, и своята сухоземна връзка с Хизбула.

Това би могло да направи Израел победител. Но ситуацията на Израел изглежда много по-рискована, отколкото беше преди десет години.

В Египет Мюсюлманското братство смени Хосни Мубарак, който поддържаше мира в Синай и беше забранил Хамас. Наскоро, новият египетски президент Мохамед Мурси се срещна с Халед Мешал от Хамас в президентския дворец в Кайро. Синай стана ничия земя, където терористи готвят ударите си, а африканци преминават нелегално в Израел.

На изток от Израел не може да има истински мир с палестинците, а тронът на йорданския крал рядко е бил по-разклатен. На Голанските възвишения, спокойни от десетилетия, в бъдеще може да видим сирийски войски лоялни на войстващия сунитски режим в Дамаск. Хизбула се е разположила на северната граница на Израел. Отвъд е Турция, която вече не е приятелски настроена.

Израел обвинява Иран за жестокото убийство в България при което бяха убити израелски туристи. Но нито българите, нито американците знаят кой го е извършил. И защо трябва да са точно иранците, които след кръвопролитието публично осъдиха подобни актове срещу цивилни, нали?

Ако в този варварски акт бъде намерена иранска връзка това би дало опрвадание на Израел за атака, която да подпали война в която Америка може да бъде въвлечена.

Защо Иран би искал война със Съединените щати, когато това би означавало унищожаване на военновъздушните й сили, морски флот, ракетни войски и ядрена програма, парализираща блокада и вероятно разрушение на жизнено важните й петролни съоръжения в на остров Харг?

Който и да стои зад атаките срещу израелски туристи изглежда иска война между еврейската държава Израел и шиитската държава Иран.

Кой би спечелил от подобна война?

Отговорът: Ал Кайда, която, по време на Иракската война, настояваше Съединените щати да бомбардира Иран докато го срине със земята. Клетки на Ал Кайда са атакували израелски курортисти и преди – египетския курорт в залива Акаба.

„Има международен заговор срещу страните от Залива в частност и арабските страни като цяло… да вземат богатствата ни”, казва шефът на полицията в Дубай. „Нямах идея, че има такъв голям брой мюсюлмански братя в страните от Залива”.

Каква е целта на Ал Кайда? Да запали сунитско-шиитски войни и мюсюлманско-християнски сблъсъци в арабските страни. Включване на американците, които да смачкат Иран. И когато сунитите вземат властта, изгонване на американците и християните, изолация за Израел и създаване на халифат според мечтата на Осама Бин Ладен.

Ако  война на Съединените щати срещу Иран е нещо добро за Ал Кайда, как би могла да е добра за нас?

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Анализът е публикуван на блога на автора.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5137

Posted by on авг. 7 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “ЕСТЕСТВЕНАТА КАРТА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК”

  1. superb

    страхотен анализ Изпратете го на Младенов

  2. pss

    Анализа е наистина страхотен , и по точно задълбочен. Само , че искам да добавя …как да го кажа – нещо идея която почна да ме човърка тези дни . За какво става въпрос ? Това , че по някакъв начин в тази голяма и глобална схема за разпалване на омраза , екстремизъм ,и ислямски тероризъм , в близкия изток и Африка се намесва и България . Не нямам в предвид , че ние имаме нещо общо , пази боже , и благодаря , че сме мишки на гео политическата карта . Но ми прави впечетление , че в България някои почва да клати здраво лодката на религиозния мир. Защо ? Ами вижте , почна дело срещу 14 изслямски духовници, или не знам как да ги нарека с обвинението , че проповядват етническа нетърпимост . Така казано най общо . Не се явявам защитник на мюсюлманите , особеднно на мюсюлмански или христиански екстремизъм . Но забележете един малък детайл , които определено избягва от вниманието на анализаторите . В събота 22.09 по Нова телевизия , ако не се лъжа , кой филм се пуска – Време разделно?!?! Това за мен е филм които е велик и много поучителен , но определено в момента ще се яви като буре с барут . Лично аз вече не мога да го гледам – причината е , че толкова се зареждам със справедлив гняв срещу турците и исляма , че мога след това да гледам само на кръв .
    Лошото е , че не мисля че има нещо случайно , на някой или някои не и е изгодно този така наречен етнически мер в България , и картите които в момента са на масата определено не са в потдържане на него .
    Станах многословен . Но …. има и други малки звънчета които звънят на пожар и маи някои трябва да ги забележи .

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.