ЕСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

Господин Христозов, директно или иносказателно, до сега подкрепяхте Бойко Борисов и ако сте критикували някого от сегашното правителство, той е Цветан Цветанов. В последно време, като, че ли действията на Цветанов се подкрепят от народа? Вижте какво става и с рейтинга му? Вече е по-висок от на Борисов.
Какво подкрепя народа става ясно, за съжаление, веднъж на четири години… Всичко друго е от лукаваго. А рейтингите просто са продукт на такава социологическа “статистика”, че всеки що годе грамотен математик, ако се запознае с методиката, ще ви каже, че това повече прилича на стъкмистика, отколкото на статистика… Или по-разбираемо за народа без специализирана математическа подготовка – агенциите свирят такава музика, за каквато им плащат. Ако си поръчал да ти изсвирят чалга, а те ти изпълнят “Лунната соната”, ще им платиш ли?

Искате да кажете, че това с рейтинга е поръчкова история?
Нищо не казвам, защото не мога да го докажа с факти. Просто анализирам общоизвестни неща. Коя агенция дава този рейтинг? С кои политически сили традиционно е свързана? Какава е целта?

Каква е целта?
Е, целта е ясна. Противопоставяне. Тактика разделяй и владей. Ясно е, че докато действа в единство екипа на Бойко, може и да има успех… За това, всички сили трябва да се хвърлят, за да се разбие екипа.

И това са действия на опозицията?
Коя опозиция?

Как коя? Естествено БСП и ДПС. И НДСВ като извънпарламентарна партия.

Те са формална опозиция. По сложилото се след изборите временно политическо статукво. Истинската опозиция на Бойко не са те.

Кои са тогава?
Следете внимателно някои изказвания. Цветан Цветанов – партийният строител на ГЕРБ, все по-често казва, че ще се борят за преодоляване на недъзите в правоохранителната и правораздавателна система през целия двадесет годишен преход. И това не е случайно. Първият приоритет на управление, формулиран в Програмата на ГЕРБ за европейско развитие на България е: “Възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество.” Обърнете внимание на думата възстановяване. Не борба за или ново начало, а възстановяване. Значи връщане към време, когато е имало справедливост? Кога е това време? Явно, преди двадесет годишния преход… За това и народът гласува за ГЕРБ.

Чакайте, взехте ме на подбив. Нали ГЕРБ е дясна партия? Невъзможно е да се бори за връщане преди 1989 година.

Защо да е невъзможно? Както виждате, хората от ГЕРБ са си го написали в програмата.

Но небезизвестният политик от БСП Цвятко Цветков определи партия ГЕРБ като “башибозук”. Това да не би да е по теория на конспирацията за прикриване на истинската политическа игра?
Цвятко Цветков може да има много недостатъци, но да не забравяме, че по образование е математик, това първо, което само по себе си говори за начин на мислене – точен. Второ, беше един от шефовете в Шесто управление на ДС. Най-информираното управление за всичко в държавата. Не случайно точно неговият архив изчезна… А и да преведем точно на български турската дума башибозук – нередовна турска войска. Това е първото значение на думата съгласно Българския тълковен речник, издаден от издателството на БАН през 1993 година. Второто, според речника, значение на думата, и то в преносен смисъл, е сган, която се отдава на произволи и безчинства… Кое значение е имал пред вид г-н Цвятко Цветков, питайте го него. Според мене той е имал пред вид първото значение. Да си спомним първите години на демокрацията. Реалното разцепление в бившата БКП започна с Указ 56 и завърши с избирането на откровени капиталисти в последния висш съвет на БСП. Това е “редовната войска”. По качества тя е еднаква с останалите си събратя и в СДС, и в ДСБ, и в ДПС. Все още неорганизираната, до тогава част, приюти със създаването си НДСВ. Какво му оставаше на Бойко да събере под знамето на ГЕРБ? Тези, които по едни или други причини бяха оставени в резерва на редовната войска…

Изпусна ли се Цветан Цветанов, като каза, че олигарсите отдавна владеят държавата?
Защо да се е изпуснал. Той просто огласи това, което целият народ отдавна вижда, чувства и пати…

Нещо сте си променили отношението към Цветанов?
Не съм го променил. Когато съм го критикувал, то е било за методите, по които действа. А не за целите, които преследва. Дано послуша и други опитни хора, които в последно време му показват грешките. Длъжността му е изключително висока и отговорна, той е първият вицепремиер от началото на прехода с такива големи пълномощия… Трябва да има поведение на държавник в държава със столетна история! Същото се отнася в някакъв смисъл и за Бойко Борисов, а защо не и за Георги Първанов. Народът ги е избрал, ами уважавайте го този народ добър или лош.

А отнася ли се и за Симеон Дянков?
Него първо, народът не го е избирал. Назначил го е парламентът. Той да му бере гайлето и този който го е предложил на Бойко… За него се отнася най-много! Не може финансовият, икономическият вицепремиер на държавата да има поведение на анархист… Най-малкото, не е възпитано. Започвам да се замислям и за действията му. Ами ако нарушава с действия закони? И тук не става дума за гражданството му…

Кажете за Алексей Петров и Бойко Борисов. Какво мислите?
Какво има да мисля. Казвал съм, Алексей не го познавам лично. Имам за него информация от медиите и от хора, които го познават. Както и за Бойко Борисов. Вече трета книга излезе за отношенията им от журналисти, които ги познават лично. Ако съм се изказвал по отношение на грозния зрелищен арест на Алексей Петров, то е от професионална гледна точка. Не знам дали си дават сметка и Цветанов, и Борисов като кадри на МВР какво “харакири” им организираха, на тях самите?… Дано! След като Цветанов си призна, че олигарсите отдавна владеят държавата, логично е олигарси да си ги принудили… Защото в България след 1990 година формално няма политически съдебни процеси, но дали няма политически досъдебни производства?… Нещо бягат от тази тема и разследващите журналисти… Досъдебни производства от минали години, които слава богу не стигнаха до съд… В това отношение трябва да признаем мъдростта на предишните главни прокурори. Дали и Борис Велчев ще се усети? Не знам.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВОДА ГАЗИМ, ЖАДНИ ХОДИМ

ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО ГИ Е СТРАХ ОТ ГОЛАТА
ИСТИНА И
ПРЕДОЧИТАТ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНАТА ЛЪЖА

ПЕТЪР
ХРИСТОЗОВ: НАГЛИТЕ, ОКТОПОДИТЕ, МЕДУЗИТЕ СА САМО ГАДНАТА
МИРИЗМА ОТ РАЗЛАГАЩИ СЕ МЕКОТЕЛИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА БОЙКО БОРИСОВ – АЛЕКСЕЙ
ПЕТРОВ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИНАНСИ

РУСЕ ОСЪМНА С ДОНОСИ СРЕЩУ КМЕТА, ТОЙ МЪЛЧИ

ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ
УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ
ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3204

Posted by on май 25 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.