ЕРДОГАН ЖЕСТОКО НАКАЗВА БЪЛГАРИЯ – СТРАНАТА НИ МЪЛЧАЛИВО СЕ ПРИМИРИ

GranicaАвтор: Калоян Методиев

Българо-турската граница от години е сериозен проблем. Преди време нелегално през нея минаваха стотици емигранти от Азия и Африка на година. Това беше официалната статистика. Днес статистиката е друга. Всеки ден се залавят двуцифрено число емигранти, като ако темпото се запази (а при сегашното положение няма как това да не се случи) ще станат няколкостотин на ден. Според официалните информации от Гранична полиция това са предимно млади мъже – между 18 и 40 години. Възрастта дава много социални, икономически, физиологически, екологични, политически отговори.

Мерките от българска страна са пародийни. Стигна се дотам, че група нелегални емигранти преди седмица се изгуби дълбоко навътре в Странджа и позвъни на тел. 112, за да потърси помощ (включително бебета – границата ни е напълно достъпна – покрива всички либерални стандарти). Последва скъпоструваща операция по спасяването им на ръце, защото местността е труднодостъпна. В нея се включиха десетки служители на МВР. Последва познатия ни сценарий – изпращане в домове за настаняване на чужденци, хранене, отопление, медицински грижи… и всичко това от пробития джоб на българския данъкоплатец. Тези, които не са хванати продължават към Западна Европа или шетат необезпокоявани из големите градове.

Ако новото правителство не спре незабавно наплива на нелегални емигранти ще се озовем в апокалиптична ситуация на безредици, социални протести, гета, насилие, които на фона на заклания на улицата британски войник или на размириците в Швеция ще са невинна игра. У нас няма работещи системи за сигурност, достатъчно финансови средства и опит.

Единственото решение е незабавното възстановяване на кльона по границата – вдигане на оградата, която предишното правителство заряза заради наивно приеманите за добри лични взаимоотношения между Борисов и Ердоган (парите, които уж спестиха от съоръжението отидоха за издръжка на хилядите нелегални). Само че добрият приятел, който притежава втората най-голяма армия в  НАТО (след тази на САЩ) и една от най-големите в света едва ли случайно остави българо-турската граница като фуния с широко гърло, в която позволява да се изсипва едно от най-опасните явления на съвременността – нелегалната емиграция. Посланието е ясно: проблемите, които можем да ви причиним са колосални.

Българската държава е застанала в една пасивна, примиренческа, недалновидна и самоубийствена поза. Ако тя няма воля (по-скоро политиците й), задължение на мислещите граждани (журналисти, общественици, дипломати, преподаватели…) е да я притиснат (вече няма време за убеждаване и дебати) да вземе бързо и категорично решение, за да може в страната да се влиза само с паспорт през КПП. Едно от малкото неща, в които имаме традиции е охраната на проходи и граници. Нека ги спазим и сега. Този път на карта е заложено бъдещето.

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ ( 3 януари 2010, www.vsekiden.com)

 Granica 2

 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6480

Posted by on май 25 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ЕРДОГАН ЖЕСТОКО НАКАЗВА БЪЛГАРИЯ – СТРАНАТА НИ МЪЛЧАЛИВО СЕ ПРИМИРИ”

  1. Куман от ТР

    Куман от ТР

    Кой ви е крив че ни си пазите границите. В Турция има над 500 000 хиляди емигранти и над 50 000 арменци гасарбайтери.
    Винаги вините друг заради вашата некадърност. Вместо да плачете стегнете се малко

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.