ЕЛИЗАБЕТ ХОРНУНГ: ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕМСКИ ЕЗИК Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО

ПОКОЛЕНИЯТА НА АБИТУРИЕНТИ И УЧЕНИЦИ, СЛЕД ПРОМЕНИТЕ ПРЕЗ ’89, СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАТ ЗАТВОРЕНИТЕ ГРАНИЦИ


ВПЕЧАТЛЕНА СЪМ КОЛКО МНОГО ХОРА ВЪВ ВАШАТА СТРАНА  ГОВОРЯТ ПРЕКРАСНО НЕМСКИ ЕЗИК, КАЗВА ОЩЕ Г-ЖА ХОРНУНГ

Елизабет Хорнунг е дипломиран икономист, следвала от 2002 до 2007 г. в Хайделберг, Манхайм и Варшава. След завършване на висшето си образование през 2007 г. постъпва на едногодишна подготовка в Берлин за дипломатическа служба в Министерство на външните работи. От 2008 г. ръководи отдел „Култура и връзки с медиите” в Германско посолство София. Преди и по време на своето следване г-жа Хорнунг е живяла и работила в Мексико, Каракас и Копенхаген.

 

Г-жо Хорнунг, българо-немските отношения винаги са били традиционно добри. Как се развиват днес те в областта на образованието?
Българо-германските отношения в сферата на културата и образованието са традиционно тесни и многостранни. Гьоте институт България е една от най – важните институции  в българо-германския културен живот, която ежегодно организира многобройни прояви в областта на литературата и изкуството и също така предлага различни курсове по немски език. Германската служба за академичен обмен (ДААД) предлага стипендии за следване или изследователска работа в Германия за български студенти и учени в различни научни области. Германски лектори, чийто престой в България е финансиран от ДААД,  преподават в четири български университета – в София, Шумен и Велико Търново. Техническият и химико – технологическият университети в София предлагат специалности на немски език в България и съответно придобиване на българска и немска диплома за висше образование.

Какви програми в тази сфера реализирате в момента?
В България вече има частни детски градини с ранно чуждоезиково обучение на немски език. Над 22 езикови гимназии в страната дават възможност на своите ученици да придобият немската езикова диплома DSD. Възпитаниците на гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ завършват средното си образование с двойна диплома – българска и немска. В Немско училище София, което се намира на територията на посолството, учат много българчета, които се докосват до немския език и култура в най – ранна детска възраст.
В момента в България има над 60 немски граждани, които работят в областта на културата и образованието – като например културни мениджъри със стипендия от фондация „Робърт Бош“ в „Art Today Association“ в Пловдив и в дружество „Елиас Канети общество“ в Русе.
Също така много германски институции предлагат стипендии за българи, които искат да натрупат опит в Германия. Аз лично съм впечатлена колко много хора във вашата страна  говорят прекрасно немски език, а българите в Германия са втората по големина група чуждестранни студенти. Но в същото време много от предлаганите стипендии и възможности за образователен обмен във Федералната република не са известни в България. По тази причина ние от Германско посолство София съвместно с ДААД решихме да организираме първата по рода си образователна борса, където да срещнем немски образователни институции със заинтересовани българи. На 10 юни от 10.00 до 15.00 часа в сградата на посолството над 20 институции, които предлагат обучение и стипендии на немски език в България и Германия ще предложат информационни материали и безплатна консултация. Ученици, студенти, млади учени и дори цели семейства са сърдечно поканени да посетят образователната борса и да се информират от извора за различните възможности за образователен обмен и стипендии в Германия.

Къде виждате предизвикателствата пред младото поколение днес?
Поколенията на абитуриенти и ученици след промените през 89 г. са тези, които не познават затворените граници. Те от малки са свикнали да гледат телевизия на чужди езици и знаят, че могат да събират образователен опит навсякъде по света – стига да имат такава възможност. В днешния свят на глобализация се очаква от хората, които се назначават на работа, да са динамични и самоуверени личности, които имат опит в чужбина и могат да работят в мултикултурна среда. Образователният обмен е шанса за личностно развитие на младите хора, пред които стои предизвикателството да съчетаят професионалната мобилност със собствените планове.
За да имат всички талантливи хора, независимо от финансовото си положение, шанса да натрупат опит в чужбина, многобройни фондации и институции предлагат стипендии. Така например горе споменатата фондация Роберт Бош има програма за „културни мениджъри“ от източна Европа. Млади абсолвенти могат да работят в културна организация или проект в рамките на 13 месеца с пълна стипендия от фондацията. Друга много интересна програма е Международната парламентарна стипендия на немският Бундестаг, която дава възможност на млади хора от цял свят да работят като сътрудници на немски депутати и практически да се запознаят с принципите на немския парламентаризъм и демокрация. Срокът за кандидатстване за тази парламентарна стипендия е до края месец юни.
Други фондации като "Св.Св. Кирил и Методий", Александър фон Хумболт и Хайнрих Бьол предлагат интересни образователни програми, за които можете да научите повече на самата образователна борса в четвъртък.

Как влияе присъединяването на България към Европейския съюз на българо-немските отношения в сферата на образованието?
Изучаването на немски език е изключително важно, защото kато майчин език немският заема с голяма преднина първо място в Европейския съюз. Tой се говори като майчин език от над 90 милиона граждани на  ЕС. След присъединяването на България в ЕС германският трудов пазар се отвори за българи и те вече могат и с българска диплома  от висше учебно заведение в България да си намерят работа и да се развиват в Германия или в международна компания, в която немският е работен език. Но за да се осъществят тези професионални цели се изисква владеене на езика на много високо ниво, така че изучаването или следването на немски език е една задължителна предпоставка. За различните начини за изучаване на немски език или подобряване на вашите знания  можете да получите подробна информация на образователната борса в посолството.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В
ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИМАМЕ ЕДИН ДИВ, КРАДЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ
С МНОГО
КЪС ХОРИЗОНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

СКАНДАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА
АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е
ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В
СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ
ПОВЕЧЕ
ВРЕДИ,
ОТКОЛКОТО
ПОЛЗИ
Джон
СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

ЦВЕТЕЛИН ЦОНКОВ: ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ – ИГРАЙТЕ ШАХ!

АЛИ ХАМЗИН: ОТСЛАБВАТ ЗАПАДНИТЕ ПОЗИЦИИ В УКРАЙНА

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО
МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ
КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО
ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА
ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА
РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?
-Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е
ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА
ОЦЕНКА
НА
БАН
Е
ОГРАНИЧЕНА
И
ЕДНОСТРАНЧИВА
-Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ
РЕСУРСИ
НА
БЪЛГАРИЯ
КАТО
ПОЛИТИЧЕСКИ
ПРОБЛЕМ
Любомир ВЪЛКОВ


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3238

Posted by on юни 8 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.