ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА:ЛИДЕРИТЕ ВДЯСНО ДА ЗАБРАВЯТ СВОЯТА УНИКАЛНОСТ

ПРЕДСТОИ НИ ЕДНА ГОРЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА ЕСЕН, ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ МОЩЕН ДЕСЕН БЛОК, КАЗВА ОЩЕ НИКОЛОВА

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА
е родена на 30 август 1950 г. в Русе. Завършила е специалност право.
Работила е като Окръжен съдия. Бивш кмет на Русе. Депутат в 40-то
Народно събрание. Заместник – председател на Единна Народна партия. 

 

Г-жо Николова, като юрист бихте ли коментирали новия Гражданско-процесуален кодекс?
ГПК трябваше да бъде приет много бързо, поради това, че е договорен като елемент от присъединяването ни. Трябваше много спешно проектът, който първоначално отклонихме с една работна група в НС трябваше да довършим в рамките на два-три месеца. Във всички случаи вероятно има текстове, които не са достатъчно обмислени и които практиката ще отхвърли. А и ГПК не е тотално променен, променена е около 1/3 от него. Основните промени бяха в областта на призоваването като се дадоха и други възможности за това. Другото нещо бе така нареченото концентрационно начало т.е предварителната размяна на книжа, свалянето на картите чрез писмени доказателства, така че възможността за многократно отлагане на процеса да бъде пресечена. При търговските дела дори има двойна размяна на книжа. Разбира се, много оплаквания има от страна най-вече на адвокатите, защото отговорността им се увеличава. Това да кажеш на клиента си – ние на първа инстанция не участваме, ще видим какво правим на втора, просто не може да се случи, защото има преклузивни срокове. Това е изключително дисциплиниращо за страните от една страна и от друга – натоварва изключително много съда. Всъщност се връща служебното начало т.е много активно участие на съда в изчистването на спора, нещо, което не е чуждо на много кодекси в развити държави. И разбира се, най-много въпросителни има по отношение на третата инстанция, защото ние по същество като че ли въведохме съдебния прецедент. Целта беше ясна – да се преустанови в рамките на следващите 2-3 години противоречивата практика. Това, в едно и също отделение на Върховния съд да се решават сходни казуси, както се казва казуси под индиго, по различен начин. Едно отделение да решава едни казуси по един начин, пък друго отделение на Върховния съд по друг начин, с правилата, които приехме ще стане невъзможно прилагането на Закона по различен начин от общоприетия. Това е добре, защото изкривяването на практиката значи две неща – или че съдът е корумпиран, или че съдът е неграмотен. Това е много революционна промяна.  
Трябва ли нещо да се промени в ГПК след приемането му?
Бързането с промени сега няма да е продуктивно. Върховният съд винаги може да излезе с тълкувателни решения по наболели въпроси. Добре е, да се остави практиката поне 6 месеца да работи активно, за да се видят тези текстове, които не дават добри резултати, имат противоречиво приложение, будят недоумение как да се тълкува и тогава да се направи.
Каква е целта на партия ЕНП, в което ръководство сте и Вие, с оглед предстоящите догодина избори?
Единна народна партия се създаде на 16 февруари тази година. Вече имаме 90 изградени структури в страната, създадени с ентусиазъм и желание. Това, което искам да отбележа е, че хората, които стават членове на партията са в голямата си част нечленували досега в други партии, но участвали активно в обществения живот и в избори. Хора, които определят своето място в център-дясното пространството и са приели идеите и устава на Единна народна партия. Целите са ни да съберем колкото се може повече хора, да популяризираме колкото се може повече идеите на ЕНП, така че тя да стане част от дясното пространство. Казвам част, защото според мен създаването на нови десни субекти има една единствена цел, след това те общо да създадат един мощен десен блок. На този етап роенето, съществуването на много партии не е беда. Беда е, ако от всички тях не можем да получим един общ политически субект.
Какво конкретно предстои?
Предстои ни една гореща политическа есен. Създадената тройна опозиционна коалиция все още не събужда достатъчно обществена подкрепа и едва ли е продуктът, който българите очакват, за да отидат до урните. Така че оттук нататък общата работа, общите разговори предстоят. Разбира се, много е важно лидерите вдясно да забравят своята уникалност, да помислят, че над 1 млн. граждани не гласуват – хора, които работят и плащат данъци.  
Каква е ролята на малките десни партии при ГЕРБ, ДСБ и СДС?
Като изключа ГЕРБ, която стои твърдо в центъра и е масова партия, вдясно всички партии са малки, за съжаление. СДС, която беше нашата мечта също е малка партия в момента. Такава характеристика може да се даде за ДСБ, Гергьовден, Новото време. Но това, което мога да кажа, че навсякъде в тези партии има много качествени хора и много човешки потенциал, който е разпилян.Има много цветни фигури. Извън тези партии е цялото гражданско общество, което стои  и гледа. Зад многото кадри на БСП, зад голямото представяне, в Народното събрание дори не можеш да изброиш 10 цветни личности. А не говорим за управленското ниво по места и в централната власт. Некомпетентност, корумпираност, невъзможност дори да усвоиш парите, които са ти гласуване като подарък.
В този смисъл работата на политиците в тази есен и зима е изключително отговорна. Те трябва да изработят продукт. Когато казваме с кого ще се коалираме искам да си говорим за проекти и програми. Какво се случва 2009-а – какви са цифрите в бюджета, какво правим за здравеопазване, за образование. Какво се случва – 2010, 2011, 2012-а. Работата е по изработване на управленска програма, около която може да се дискутира. Потенциалът е вдясно. Много е сложно, много е трудно, но аз си го представям образно – както се избира папа. Събират се всички, затварят се и докато не излезе пушекът, който да оповести, че моделът е готов, никой не излиза. По този начин трябва да се развият нещата. Аз съм сигурна, че само такива сериозни и плътни действия, могат да доведат до успех. Това със семейните снимки, които бяха патент на Надежда Михайлова, видяхме, че нищо не стана. След това те се и разредиха, за да се роди крилатата фраза на Петър Стоянов, че заедно можем по-малко. Виждате през какви перипетии премина десницата.
На последните избори обаче видяхме, че хората не четат програми, не се вълнуват от тях. В този смисъл как вие ще се борите с купуването на гласове?
Купуването на гласове няма да ни се размине и на следващите избори, защото за разлика от добрите практики, порочните по-лесно си пробиват път. Но аз съм участвала вече в едни парламентарни избори и знам, че хората са изключително сериозни на тях. Те дават много ясна оценка за провалилите се партии, за провалилите се лидери и искат по-добър живот. Отговорността на избирателя на парламентарни избори е по-различна. Аз винаги съм гледала на купуването на гласове като отрицание на изборите, отколкото активно участие на тях. Хората показваха чрез това, че се съгласяваха да получат пари и да продадат гласовете си, наказание за политическата система. Това е близко до нашата народопсихология – като не стават те, така и така ще ги избираме, поне да не сме капо.Това е част от възможността нашата нация да се самоиронизира, защото хората много добре разбират, че тия 20-30 или 50 лв., които получават, няма да им решат въпросите. Затова, колкото по-сериозно се работи, толкова по-сериозно ще се отнесат и гражданите. Аз нямам отрицателна оценка за българския избирател. Всеки избор е показал мъдростта на нацията ни като цяло.
Хората отказват да гледат едни и същи лица, които им говорят едни и същи неща, просто загасят телевизора. Но са готови да чуят конкретни неща, които ще направят животът им по-добър. Нашият девиз е „България на заможни и спокойни хора в уредена държава”.
И все пак на национално ниво търсили ли са ви вече за преговори от други партии? Кои?
Преговорите не са започнали още. Има предварително загряване през лятото, но сериозната работа тепърва предстои. Като партия, която сега се изгражда ние сме искали първо да работим за себе си и да покажем продукт. Няма как, без да имаш такъв, да отидеш и да искаш да се коалираш с когото и да е.

Мария Иванова

 
 


 Последните 5:

КОЙ СПИ НА ПОЗИТАНО 20

ПРАВАТА НА ЦИГАНИТЕ? ТОЗИ КОРАБ ОТПЛУВА…

ЯСНОВИДКАТА МИХАЕЛА: ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕ СЕ СРИНЕ

ДУХЪТ НА КАПИТАЛИЗМА ОТ НАШЕНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА

ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЧАКА УДАР ОТ ПЛУТОКРАЦИЯТА*

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1426

Posted by on сеп. 7 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.