ЕЛЕНА ПОНАМАРЬОВА ЗА СЪРБИЯ: В МОСКВА ОБЕЩАВАТЕ ЕДНО, А СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ В БРЮКСЕЛ ДРУГО

Elena PonamarjovaЕлена Понамарьова е професор в Института за международни отношения на Московския държавен университет. Тесен специалист по Балканите.  Често се застъпва за сръбската кауза в региона и като редовен медиен коментатор формира мнение за Югоизточна Европа. Извадка от  интервю в което за пръв път показва критичност и смяна на позицията. Публикувано е в сръбското сп. Геополитика.

Какви да днес отношенията Сърбия-Русия?

Днешните руско-сръбски отношения преминават през период на сериозна трансформация. Имам предвид в сферата на голямата политика. Много решения на сръбските ръководители предизвикват учудване в руската страна. Разбираме, че политиката е сложна игра с много ходове и пазарлъци. Но не сме се пазарили толкова примитивно – в Москва обещавате едно, а няколко дни по-късно в Брюксел – друго. Това поведение говори само за едно – сръбското политическо ръководство се държи безотговорно, преди всичко към собствения си народ и собствената си история. И на нас в Русия ни е много тъжно да гледаме всичко това. Още повече, че Русия няма никакви илюзии по отношение на възможността на Сърбия за влизане в ЕС. Влизането в ЕС за Сърбия е блъф. Това няма да се случи преди Сърбия да влезе в НАТО, нито преди Турция да бъде приета в съюза. Всичко показва, че евроинтеграцията има една единствена цел – да се откъсне Сърбия от Русия, да се отнеме възможността на Сърбия за превръщането й в голям икономически и политически играч в региона.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8358

Posted by on дек. 22 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ЕЛЕНА ПОНАМАРЬОВА ЗА СЪРБИЯ: В МОСКВА ОБЕЩАВАТЕ ЕДНО, А СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ В БРЮКСЕЛ ДРУГО”

  1. bsht

    Най – накрая и на руснаците им просветва относно сръбската любов към Русия. За по-пълно просветление е необходимо да се запознаят с „Начертанието“ на Гарашанин. Тогава ще открият, че сърбите никога не са изпитвали, каквато и да е, симпатия към Русия, всичко е само блъф за пред емоционалните руснаци. Иначе нямаше да вкарат Русия в Ада през 1914 г. Любов и омраза, тоест чувства, може да има само между българи и руснаци, вероятно заради антите, които участват във формирането на българския народ, вероятно заради българите от Волга, които, пък, участват във формирането на руския народ, вероятно заради писмеността, вероятно заради българската емиграция през 14в. или руската в началото на 20 в., или, пък, просто така. Накратко, сърбите и руснаците нямат нищо общо.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.