ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ – ВРЕДИ И ПОЛЗИ

През последното десетилетие все по-модернизираното ежедневие ни кара да сме заобиколени от всякакви уреди, които най-просто казано улесняват живота ни. Във всеки апартамент вече има много телевизори, компютри, телефони, навън по сградите има множество клетки на операторите, електрически стълбове, телефонни стълбове, кабели на интернет доставчици и т.н. Въпросът, който вълнува всички, но на който еднозначен отговор до момента няма е опасни ли са за нашето здраве електромагнитните лъчи.
Голяма част от специалистите са на мнение, че електромагнитното излъчване касае най-вече здравето на човека, но ако ние големите хора се движим постоянно и неволно променяме това излъчване, то разположението на креватчето на едно дете така че да има пряка видимост към клетката на мобилния оператор, под креватчето му да минава кабела за интернет, а в стаята, в която е то да има плазмен телевизор – ето това ще го обрече на огромни количества лъчения. Според други учени обаче, електромагнитното лъчение от уредите в дома ни въобще не е опасно и можем да сме спокойни за здравето си.

Истинският въпрос е как точно влияе електромагнитно излъчване /ЕМИ/ на организма ни и доколко е опасно или безопасно, както и какво точно представлява то?

 

Източници на ЕМИ

Източниците, създаващи електромагнитното поле могат да бъдат както естествени, така и изкуствени. Към естествените се отнасят електричното и постоянното магнитно поле на Земята, електричните явления в атмосферата, радио излъчванията от слънцето и звездите и също така космическото излъчване.
Изкуствените източници на електромагнитно поле условно могат да се разделят на такива на електромагнитно излъчване с високо и ниско ниво на излъчване. Трябва да се отбележи също така, че нивото на излъчване зависи от мощността на източника – колкото по-голяма е тя, толкова по-високо е нивото. Около източника то е максимално високо, а с увеличаване на разстоянието то спада.

Източници с високо ниво на ЕМИ:

– въздушни линии за електропредаване
– транспорт с електрическа тяга: трамваи, тролеи, метро и т.н.
– транспортни подстанции
– лифтове
– телевизионни станции
– радио станции
– основни станции на системи за радио връзка

Източници на относително ниско ЕМИ:
-лични компютри и видео системи
– битови електропродукти
– кабелни, спътникови и безжични радиотелефони
– кабелни линии
– някои медицински уреди
– системи за енергоснабдяване на сгради


Въздействие на ЕМИ върху организма на човека
 
Човешкият организъм реагира както на промяната на естественото геомагнитно поле, така и на въздействието на електромагнитните излъчвания от многобройните и разнообразни технологични източници. Реакцията на организма може да варира според степента на увеличение или намаление на въздействието от ЕМИ, в много случаи водейки до промени в здравето и до генетични последствия, смятат учените.
Именно според тях лъчите оказват влияние върху нервната, имунната и репродуктивната система. Особено опасни може да бъдат за децата и бременните жени, за хората със заболявания на централната нервна система, хормоналната или сърдечно съдовата, също така за хората с алергии и слаб имунитет. Освен това редица изследвания показвали, че подобни полета предизвикват и появата на ракови заболявания.
Хората, намиращи се продължително време в зона на електромагнитно излъчване започват да се оплакват от слабост, раздразнителност, бърза умора, отслабване на паметта, а често и от нарушения в съня. Нередки разстройства се предизвикват и във вегетативната функция (дишане, хранене, газообмен).
Повечето изследвания сочат, че нервната система е една от най-чувствителните в организма на човека що се отнася до въздействието на лъчите. Заради тях намалява паметта, появява се склонност към развитие на стресови реакции като главоболие, постоянна умора, резки промени в настроенията, нарушение на съня и загуба на апетит.

Как да се предпазим от електромагнитно излъчване?

За да се обезопаси човек от електромагнитно излъчване трябва да се стреми да намали пребиваването си на места с интензивно излъчване и да спазва някои важни правила. Преди   всичко около източниците на електромагнитно поле намиращи се около човек трябва да има санитарно-защитна зона, която се определя според вида на източника.

Човек трябва да се пази и да стои далеч от високо волтови електрични полета, защитната зона около които трябва да е с разстояние от 10 до 55 м.

Радио техничните обекти също трябва да имат защитна зона в рамките на 1.5.6 км.

Максимално опасни зони според някои специалисти са кабините на ватманите, както и накрая на платформите, затова при всяко пътуване с  трамвай или тролей е добре да се стои по-далеч от предната част на транспортното средство.

Вкъщи също присъстват много уреди, които излъчват електрично поле, твърдят най-ревностните защитници на теорията, че излъчванията ни вредят. Според тях за по-голяма безопасност тези уреди /като телевизор, микровълнова печка, компютър, мобилен телефон/ трябва да стоят далече от мястото на спане, както и цялата битова техника да не се включва едновременно. Електрически чайник също е добре да сгрява водата без присъствието на някого в кухнята или в близост до него, същото се отнася и за микровълновата печка и компресора на хладилника. Пералнята машина също е уред, който излъчва електромагнитни вълни затова е добре при нейната работа да се стои по-надалеч или при наличието на две перални, в никакъв случай те не трябва да работят едновременно. Телевизор не трябва да се гледа на разстояние по-близо от 2-3 м.

Телефоните също са много опасни източници на подобни излъчвания и е препоръчително апаратите да не се намират близо до човек, когато не ги използва. Освен това един разговор е добре да не продължава повече от 2-3 минути. Д-р Мария Папазова дори смята, че те отнемат от силата ни.

Излъчването от компютрите е вследствие не само на монитора, но от системния блок. Те трябва да се намират на разстояние около метър един от друг, освен това работното място не трябва да попада в зоната на излъчване на задния панел на който и да е монитор.

При спазването на тези правила влиянието от електромагнитните излъчвания ще бъде максимално намалено, но според специалисти винаги трябва да се има предвид негативното влияние на тези вълни върху организма на човека и за това какви могат да бъдат последствията върху здравето, заради тях.

Опасни ли са микровълновите печки за децата?

Според все повече учени в наше време, лъчите от микровълновите печки са опасни за здравето и особено за това на подрастващите. Всяка от печките създава микровълни, които „бомбардират“ молекулите на храната, като създаващото се трептене ги принуждава да се нагряват, смятат поддръжниците на тази теория. Известният наш холестик д-р Мария Папазова твърди, че това нанася значителни вреди на молекулите на храната, които се разкъсват или деформират. Опасността за децата идва от това, че някои от аминокиселините на L-пролина, които влизат в състава на млякото за децата, се преобразуват в d-изомери, които се считат за невротоксични и нефротоксични (вредящи на нервната система и бъбреците). Много деца се хранят с изкуствени заместители на майчиното мляко, които микровълновата обработка прави още по-вредни, предупреждават още учените.


Те се позовават най-вече на данните от проведеното през 1992 г. изследване в САЩ „Приготвянето на храна в микровълнови печки“. Според доклада, „въвеждането на молекули в организма, подлагали се на въздействието на микровълни, има голям шанс да причини повече вреда, отколкото полза“. При хора, употребяващи еднаква храна, но приготвена на микровълнова печка, се повишава холестерина и спада хемоглобина, спрямо хората, които ядат същото меню, приготвено по нормален начин. Разбира се, не липсват и учени, които оборват тази теза. Според тях лъчите от микровълновите не са вредни, а просто ни улесняват в ежедневието. На кого да вярваме и как да живеем – избираме сами.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ ЦВЕТЯ В ДОМА НИ

СКРИТАТА СИЛА НА СРЕБЪРНАТА ВОДА

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – III част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – II част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – I ЧАСТ

ПОВЕЧЕТО ОТ ДИЕТИЧНИЯ ХЛЯБ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА МЕНТЕ*

КАРАНЕТО НА КОЛЕЛО МОЖЕ ДА ИМА НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА МЪЖА

ПЕТНА ПО ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО – ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВЯТ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И КОНСЕРВАНТИТЕ ВОДЯТ ДО РАК

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО ЧЕРВЕНОТО ВИНО

ЗДРАВЕ И ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ВЪЛНИ

АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

СТРЕСЪТ ПРЕДИ И СЛЕД ОТПУСКАТА Е ОПАСЕН

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАСКИ

БИОХРАНИТЕ НЕ СА НЕПРЕМЕННО ПО-ДОБРИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ

КАФЕТО СРЕЩУ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРИЕМЪТ НА МУЛТИВИТАМИНИ МОЖЕ ДА ПОВИШИ РИСКА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3805

Posted by on апр. 12 2011. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.