ЕД МИЛИБАНД ВЕРОЯТНО Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – НО НА КАКВА ЦЕНА?

Ed Miliband

Смъртта е едно от последните табута за телевизиите. И все пак зрителите миналата нощ наблюдаваха още по-невероятен спектакъл, защото беше неочакван – този на филм с политическо убийство. В един момент Дейвид Камерън контролираше компромиса за постигане на сделка за Сирия. В следващия миг беше унищожен. Нека направя едно уточнение. Политическото възкресение винаги е възможно, а този парламент е непостоянен.

Въпреки това, Камерън загуби контрол върху своята външна и отбранителна политика и върху своята партия. Той претърпя изключително унижение в настояването си САЩ да действат срещу Сирия, само за да каже малко по-късно на американският президент, че не може да осигури британската подкрепа. И, в безпрецедентно за днешно време поражение, той загуби гласуването за войната. Министър-председателят може и да се възстанови от удара, но днес е трудно да се предвиди как.

А някои сериозни гласове от Дясното смятат, че миналата нощ станахме свидетели не просто на една политическа смърт, а на едно малко ( и според тях неприятно) чудо. Това, според тях, е моментът в който Ед Милибанд стана новият премиер. Ако това е истина, тогава въпросът е: на каква цена?

Усърдието на Милибанд да спре желанието на министър-председателя за война беше безукорно. Да накажеш режима на Асад за химически атаки без да позволиш на инспекторите на ООН да завършат работата си, и да се подиграваш на призива на генералния секретар на ООН за отсрочка, би било безразсъдно и необмислено. Милибанд спря този курс, и затова заслужава похвала.

Все пак рискът да не се предприеме нищо също е голям. Отказът изпраща сигнал към всеки деспот с Оръжия за масово поразяване и му дава свобода да избива гражданите си без страх от последствия, поне що се отнася до Великобритания. Със сигурност Асад все още е изправен пред мощта на Съединените щати и Франция и – ако ударят – никой не може да бъде 100 % какви последствия може да има.

Балансът между собствената сигурност и хуманитарни императив е невъзможно крехък. И все пак има усещане, че Милибанд, самият той дете на бежанци от тирания (полски евреи марксисти след Втората световна война), заложи твърде много на първото и твърде малко на второто. В близките дни, с предполагаемата атака с напалм върху сирийско училище от снощи, и с интервенцията на САЩ в баласа, лейбъристкият лидер ще трябва да отсъди – като архитект на снощно поражение на Камерън – как го нарича правилно или грешно.

Моето предположение е, че Лейбъристката партия ще остави врата открехната за бъдещи действия. Спирането на военния курс дава на Асад карт бланш – поне от наша страна – да действа както си иска,  колкото и да са благочестиви думите ни, когато се разкрие следващото зверство. Поради тази причина, някои от сцените от последните 24 часа бяха особено вредни.

Евтиното трупане на политически точки от депутати лейбъристи и консерватори предизвиква презрение. Такива изказвания например като това, че сме свидетели на края на империята. Не става въпрос дали сме световна сила (която не сме), а за нашия отговор на диктаторите, които нарушават малкото международни норми, които светът все още налага. Представлението на някои депутати, които гласуваха за Ирак за да спасят съвестта си пред обществото беше особено вулгарна.  

Само заради това, че тази война, и нахлуването в Афганистан, бяха скъпоструващи и ужасно глупави, не означава, че сирийския проблем не може да бъде разглеждан според собствените му измерения. Гледната точка на депутатите лейбъристи, които се разхождаха из лобитата с разбунтувалите се тори напомня на мрачен спектакъл на изолационистка Британия прибираща подвижния мост от всякакво страдание по света.

Милибанд е сериозен, добър, уважаван политики, както и неговите най-близки външнополитически съветници. Следователно изглежда вероятно, че по-скоро той и те трябва да са объркани отколкото да се поздравяват със спирането на военната авантюра на Камерън. Снощи със сигурност Ед Милибанд пое курса към Даунинг стрийт. Цената на неговата победа все още не е ясна.

Mary RidelАвтор: Мари Райдъл (в. Телеграф, 30 август 2013)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6838

Posted by on авг. 30 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.