ЕДНА СУТРИН С НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ В ОВЧА КУПЕЛ

IMG_20131105_090717

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Времето е необичайно топло за ноември. Слънцето припича още от сутринта и кара нападалите листа да изглеждат още по-жълти. Центърът за настаняване на бежанци в столичният квартал „Овча купел“ е като кошер. В сградата са настанени 1200 човека при капацитет 866 души. Човешкото множество е наизлязло на двора, пейките в градината са пълни. Нищо не подсказва, че само преди седмица тук е имало масов бой между сирийци и палестинци. Забрадени жени и малки деца вдигат врява. Режимът до 22 часа е свободен и някой постоянно влиза или излиза. Мръсотията е навсякъде. На 3 метра от входа някой си е изхвърлил боклука. Работещи в района споделиха, че до вечерта поляна пред сградата се зарива от боклуци. Имало и многобройно оплаквания от живущите в квартала. Няма никакви следи от полицейско присъствие. Млади африканци обикалят на групи от 3 до 5 човека. Някои седят на припек пред близкия магазин и стрелкат с поглед преминаващите момичета. Сред всички останали  тези от Африканския рог са най-малко склонни да бъдат снимани и показват признаци на агресия. Докато се разминават с теб останалите свеждат поглед, а те гледат дръзко в очите.  

IMG_20131105_090951Насочват ме към близък изоставен преди десетилетия строеж, където пренощуват много от нелегалните емигранти. Не е ясно колко от тях въобще не са регистрирани от държавните институции на влизане и колко просто са свършили парите, след като са били пуснати на свободен режим. Сградата е оградена от храсталаци и групи дървета и е трудно отвън да се разбере какъв живот кипи в нея.

IMG_20131105_091111

На първия етаж ме посреща „владетелят“ на мястото – среден на възраст клошар, който живее тук от 10 години. Набожният човек отказва да бъде сниман по свои си съображения. От подръчни материали си е обособил спалня в една от изоставените тоалетни. Казва ми, че онези са на втория етаж и мазето. Крещят, идват от някакви планини, диви хора, възмущава се клетият бездомник, който поразително прилича по форма и излъчване на Карлсон, който живее на покрива. Щастлив е, че от някаква организация са идвали да раздават помощи за нелегалните емигранти и са му оставили две консерви. Нарича ги: богатството ми. Гостите пристигат вечер по тъмно и цяла нощ се суетят по етажите, докато той стои заключен зад импровизираната си врата сглобена от остатъци от кофите за боклук. С тъга споделя, че нощес са откраднали всичките му запаси от дъждовна вода, складирани в  пластмасови шишета. Иска държавата да му помогне и на него с нещо – малко материали, за да довърши ремонта преди да дойдат студовете.

IMG_20131105_091615

Качвам се на втория етаж. Въпреки, че няма врати и прозорци, и вятърът шари от край до край се усеща задушлива миризма на неща, които не бихте търпели вкъщи. Попадам на млад афганистанец, явно таджик или узбек, който яде лютеница и хляб на земята в сумрака на тясно помещение отредено за баня. Дружелюбен и усмихнат обяснява на развален английски, че е минал през Ирак, оттам влязъл в Турция и минал в България. Мечтата му е да стигне до Швеция. Не му обяснявам, че пътят му най-вероятно ще свърши тук. Сутринта е хубава, младежът позира с охота за снимките. В такъв момент няма смисъл от истината.

IMG_20131105_091339

В следващите стаи се натъквам на оправена спалня, кухня и дневна. Някой спи и живее тук на кашони, които предвидливо е завил – празните консерви няма кой да открадне. Следват две огромни стаи с изглед към София, които са минирани от човешките нужди на обитателите. Крачка встрани и се натъквам на пълно спално – увити в одеяла африканци се размърдват и приготвят за ставане. Единият е нещо като групов лидер и говори приличен английски. Идват чак от Судан. Били на хотел, свършили парите и се озовали тук. Обяснявам им, че до седмица-две ще стане минус градуса, но само вдигат рамене. Чакат да им изпратят пари от Африка и ще се преместят. Събират парцаливите си завивки и запрашват нанякъде из София. Таджикът също току що е свършил закуската и изчезва по посока на близките блокове. Група арабски тинейджъри с гелосани коси се отправя по посока на Нов български университет, отделен само от една ограда от нелегалните емигранти от поляната с изоставената сграда и общежитията.

IMG_20131105_091552

Тъжна история. Бъдещето изглежда мрачно за тези хора. Те не са виновни, че се стигна дотук. Не са виновни и турските власти, въпреки стотиците милиони, които взеха като помощи за недопускането на нелегални емигранти на територията на ЕС. Отговорността за човешките трагедии, престъпността, тормоза на който са подложени българските граждани е изцяло на политическия ни елит (и управляващи, и опозиция). За съжаление сметката на тази политическа авантюра ще бъде горчиво заплатена от българското общество и самите емигранти. Затова е сигурно, че с този експеримент трябва по цивилизован начин да се спре категорично и бързо.

IMG_20131105_091253

IMG_20131105_091525

IMG_20131105_090603

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7612

Posted by on ное. 11 2013. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “ЕДНА СУТРИН С НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ В ОВЧА КУПЕЛ”

  1. iansobjeski-1683

    Помагат на турция да ислямизира старите си владения ! ЛЪЖА Е,ЧЕ ТЕЗИ СИРИЙЦИ ЩЕ ОТИДАТ В БОГАТИТЕ Д-ВИ ОТ ЕС,ЗАЩОТО СПОРЕД ДЪБЛИНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЩЕ СЕ ЗАВЪРНАТ В Д-ВАТА,КОЯТО ИМ Е ДАЛА ПЪРВА БЕЖАНСКИЯ СТАТУТ !

  2. валентина

    Хубав репортаж и много точен. МВР отчете справяне с емигрантската вълна, което не е така.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.