ЕДИН ВТОРНИЧЕН ДЕН В СЕЛО ЦЕНОВО

Вторничен ден – пазарен ден. Това е за жителите на русенското село Ценово всеки един вторник от всяка една седмица на всеки един месец.
Пазарът, разположен почти в началото на селото /откъм река Янтра/ започва рано сутринта. Това е денят, когато всеки ценовченин, че и хора от съседните села, ще се снабдят с необходима стока. Тези, които са на работа в този ден вече са поръчали на близките си в селото за какво да се оглеждат. Купувачи и продавачи – всякакви. Кибици и коментатори на стоката – също най-различни. От прегърбена бабичка до майка с количка. Сред тях се отличава дори дядо-костюмар с бомбе и бастун, излязъл в този вид като че ли от старите ленти.
За ценовчени това е и ден за комуникация. Всъщност най-вече е това. Да се видят на пазара, да обсъдят кой умрял през седмицата, кой се задомил или кой се издигнал. Също като едно време. Ден за стари спомени, но и ден за бистрене на настоящата политика в близкото кафене, където трудно се намират места вторника.
Някога, преди или след пазарен ден много ценовчени се отбивали и в църквата „Света Параскева”, която се издига току до пазара. Днес обаче поп в храма няма и той е заключен за миряните. Затова пък в двора, около светите гробове кротко пасат стадо овце. Така кротко, че не правят впечатление на управниците на селото.
А  иначе на пазара си има всичко. От сутиени и обувки, през различни видове разсад, семена, до живи пилета и прасета.
„Отваряйте си очите на четири. 100 лева давате за едно мъжко прасе – да не са малко. А миналата седмица Славка я излъгали с женско. Закарали го до тях, в кочината го пуснали, платила жената за мъжко, а след два дена се оказало женско”, призовава възрастна жена, разнасяйки клюката за „свинската” измама.
Разсад домати – левче, разсад ранно – левче” – вика друг дядо наблизо и хвали стоката си, изложена в багажника на стара жигула.
На импровизирани тараби току на шосето пък се подмятат гащи и сутиени на „най-ниски цени”, обаче първо качество. Народът се трупа ли трупа. Малко купуват, но много гледат.
„Снимай, момиче, снимай къде продаваме на улицата, а тоя „паметник” зад нас да стои ей тъй за правнуците – мъмри от сергията си възрастен мъж, посочвайки зад себе си огромният и модерен пазар, строен в зората на демокрацията.
С истински покрити тараби, магазинчета, че и дори бар-дискотека се гордеели навремето ценовчени. Сега „сградата” е порутена, с изпочупени стъкла, боклуци, ръждясали тараби…Абе, пълна мизерия.
„Или да го събарят и да правят нещо ново тука или да го ремонтират. Безобразие е това, хората продават стоката си на шосето, а цял пазар стои заключен и почупен зад гърба им”, нарежда същата баба, дето разнесе клюката за Славкиното прасе.
Вторничния пазарен ден приключва по обяд. Разотива се народът, кой с пълни шепи, кой с пълни очи… Но празно нема.
До следващия вторник, когато часът и мястото на срещата са известни на всички.

Пазарлъкът става току на шосето


А ето така изглежда днес модерният някога пазар

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КРИМСКИТЕ ТАТАРИ С ПО-АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА КЪМ ЯПОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

БЕРЛИНСКАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ РЕДКИ КНИГИ В ГЕРМАНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

КАК СЕ СТИГА С ЯХТА ОТ ЦАРЕВО ДО СИНГАПУР?

КРИВОГЛЕД ОПУСУМ ОТ ЛАЙПЦИГ СЪБИРА ЛЕГИОНИ ПОЧИТАТЕЛИ

ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА И НЯКОИ МЕСТА ОКОЛО НЕЯ…

ЛОЗЕНГРАД – НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА ИЛИ ДО БЕЛИЦА И НАЗАД С ВЛАК

ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3821

Posted by on апр. 16 2011. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.