Единствената работеща вечерно време писта на Витоша далеч не беше използвана на пълен капацитет

Nikolaj ValkovОсновното е да се създадат условия за паркиране, в подножието, а не да се качват коли в планината

Николай Вълков е на 36 години, женен с две деца. Алпинист, адвокат, кандидат за общински съветник от гр. София. Работи за големи компании като Майкрософт, Нокия, консултант на Европейския парламент и на Европейската комисия. Кандидат за общински съветник от листата на Реформаторският блок в София. 

Ти си успешен човек, който има семейство, имаш хубава кариера. Какво те мотивира да се включиш в политическия живот?
Работата ми върви доста добре, но в един момент си дадох сметка, че това далеч не е достатъчно и трябва да има промяна в начина, по който се управлява държавата. В някакъв момент просто си казах, че нещата не вървят добре и бих искал да направя каквото ми е по силите, да се опитам с лични усилия да променя това нещо. Другата алтернатива е да се замине. Преди да замина искам поне да съм опитал да променя нещо, за да ми е чиста съвестта най-малкото ако не успея.

Усещам един хъс у теб. Освен адвокат си и алпинист. На какво те научи алпинизмът?
Основното е това, че трябва да се проявява смелост и упоритост и човек да играе в отбор, защото достигането на висок връх на практика никой не може сам да го направи. Въпросът е да успее да се интегрира в добър отбор и да си знае мястото, а пък ако отборът успее да стигне върха значи всеки един от отбора е успял. По този начин разбирам и работата на кмета на една община и на общинския съвет.

Nikolaj Valkov 2На връх Гашербрум-1, 8068 м. Отляво надясно Николай Петков, Николай Вълков, Дойчин Боянов и Боян Петров (отляво надясно)

Каза кмет и Общински съвет. Колко висок за теб като алпинист е върха на столичния общински съвет?
Колкото и да е висок, въпросът е да се върви към него както трябва, без да се остане някъде по пътя, ако мога да препратя отново към височинния алпинизъм. Доколкото имаш сработен екип от приятели, с които се разбираш и работиш добре, на практика колкото и да е висок, ако не го стигнеш при първия опит, ако останеш жив и достатъчно мотивиран и проявиш упоритост, може да го достигнеш след това.

Де те върна малко по-назад. Когато опитаха да променят закона за горите и така да се отвори вратата за мащабно застрояване на Витоша, ти беше от хората като зам. председател на едно гражданско сдружение – Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество, които открито се противопоставиха. Защо го направи? Обикновено адвокатите защитават корпоративните интереси…
Това, което се предлагаше за Витоша за мен не беше разумно и обосновано. Беше очевидно , че този проект не беше добър и не трябваше да се случва. Идеите ми за Витоша са съвсем различни. Основното е да се създаде един по-добър достъп до Витоша и възможности за използване на съществуващите зони и писти, защото малка част от тях работят през последните 10 години.

Ти какво би направил за Витоша, ако станеш общински съветник ?
Основното е да се създадат условия за паркиране под планината, в подножието, а не да се качват коли в планината. Една от идеите е до Симеоновския лифт да стига метро и категорично трябва да се направят паркинги в подножието на планината, за да може човек да има къде да паркира.

А по отношение на идеите за застрояване, които се прокраднаха в новия План за управление на парк Витоша?
Има един много голям проблем с Витоша и той е същия с почти всички по-ниски планини в България. Това е, че през зимата има все по-малко сняг особено на височина под 2000 м. Това е важен момент, който трябва да се анализира при проектирането и изграждането на ски съоръжения. Всички биха казали, че няма проблем да се произведе изкуствен сняг, но това не е така. Изкуствения сняг е всъщност изкуствен лед, а ските се карат на сняг, а не на лед. В този смисъл аз съм скептичен към такъв тип проекти, за които е очевидно, че няма достатъчно сняг и бих предложил да се преосмислят. Другото, което следва да се вземе предвид е , че последната зима, по мои лични наблюдения, единствената работеща вечерно време писта на Витоша, далеч не беше използвана на пълен капацитет. Тоест на практика ние нямаме ресурс да захраним дори наличната работеща писта „Витошко лале“. Това ме навежда на мисълта, че опитите за застрояване и изграждането на други писти са по-различни от това да се печели от тях.

Какви например?
Всеки може да направи своите изводи.

Говорим за Витоша. Какво би направил за София и софиянци, ако станеш общински съветник?
Ще работя честно за хората. Това бих поел на първо място като ангажимент към хората, които биха ме подкрепили.

Интервю на Общество.нет

13 октомври 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12614

Posted by on окт. 13 2015. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.