ЕДВИН СУГАРЕВ: РОЛЯТА НА ПЪРВАНОВ НАМАЛЯВА

ФОРМУЛАТА Е СЛЕДНАТА: „АКО НЯМАМЕ ОПОЗИЦИЯ, ТРЯБВА ДА СИ Я СЪЗДАДЕМ”, КАЗВА ОЩЕ СУГАРЕВ

Едвин Сугарев е роден на 27 декември 1953 година в град София. През 1978г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 19811984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература. В периода 19861990 г. е научен сътрудник в Института за литература, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в ПУ „Паисий Хилендарски“ (1988).

Дейността си на литератор и поет Сугарев съвместява с обществена и политическа дейност. Народен представител е в 7-мото Велико Народно събрание и в 36-тото Обикновено Народно събрание. В периода 1997 — 2002 е посланик на Република България в Монголия и Индия.

Води ли битки днес Едвин Сугарев?

Как да Ви кажа, някак си времето на биткаджийството поодмина за мене. Аз по скоро се мъча да преживея с достойнство живота си, но когато ме предизвикат или когато видя ситуации, които надхвърлят моите представи за нормалност и фокосимост, по някакъв начин реагирам, опитвам се да реагирам. Но това не е свързано с някаква организация или с някаква политическа сила. Просто смятам, че личните реакции са най – афтентични и най – малко човек рискува да стигне до ситуации, които биха компроментирали по някакъв начин.

Къде според Вас се преплитат политика и литература? Какво е ценното от такава връзка?

Политиката и литературата не се преплитат никъде. Мястото на писателя не е сред политиците, от друга страна, човекът бил в политиката натрупва жизнен опит и вижда ситуации, които рядко други хора могат да ги видят. Литература се прави само въз основа на жизнения опит, само въз основа на това, което лично си изживял и си изпитал, за да бъде истинска литература. Така че има полза самият опит, нищо друго.

Как гледате на това правителство и опитите му да реформира МВР например?

Това правителство, не искам да бъда прекалено рязък, но мисля, че най – комичното и най – позорното правителство, което има в България в годините на прехода. Дори правителството на Жан Виденов беше в някакъв смисъл на думата по почтенно от това което има. Видяхме неща, заради които всяко цивилизовано правителство би си отишло целокупно, а тука се правят, че нищо не се е случило. Чувам сега например, как новият вътрешен министър казва, че в България имало престъпност, а не мафия. Нещата, които се случиха във вътрешно министерство могат да бъдат използвани като учебна дефиниция за това: Що е мафия?

Намалява ли ролята на Първанов след скандала с Румен Петков според Вас?

Според мен ролята на Първанов намалява от доста отдавна. Той беше извадка на средно-статистически българин или ако ми бъде позволено да направя една хипербола на средно-статистическата българска последственост….им липсва, всъщност мекият тарикатлък, който се излъчваше от него и който очевидно хареса на бъргарите, но след очевидната лъжа, която извлече във връзка със своята двойна биография, като агент на Държавна сигурност. Мисля, че доста хора разбраха, за какво става дума. Да не говорим за странната идея за това, че примерно Румен Петков е човекът, който би могъл да продължи реформата в наредба, което се случи, след като го видяхме в ролята на посредник за хора, които са свързани с Организираната престъпност. Да не говорим за повече от странното разграничение, което не би трябвало да бъде раздавано от нито един президент, който да държи на своето достойнство, да е казал, че може би от морална гледна точка, постъпката на Румен Петков е опорима, но от юридическа гледна точка, няма никакви проблеми за водене на подобен тип разговори. Мисля, че точно тази разлика между морално – допустимото и юридически – законното е не допустима за един президент, който би трябвало да изразява така моралните качества на народа си.

Къде е основният проблем днес на България – в прокуратурата, съда, МВР, политиците?

Основният проблем на България е в липсата на средна класа, първо, второ в липсата на гражданско общество и трето, в липсата на нормални политически реакции, в смисъл, става дума за една политическа сцена, която е изродена до нивото на скеча. Най–тежкият проблем, който бих могъл да кажа е не толкова негативното проявление, колкото неговото последствие. Най–тежкият проблем за България е, че в 1 милн. българи, които са сред най – продуктивните и най – перспективните нейни граждани вече не са тук. Това е големият проблем. Разбира се, че и в прокуратурата, МВР, съда, политиците, но това прави ситуацията до голяма степен непоправима, тъй като, това което виждаме, като политика и като обществена действителност няма коректив и няма гражданска енергия, която да породи този коректив. Ако тези нови хора бяха в България те биха могли да бъдат, подобен коректив. Но за съжаление не са. Както гледам все повече и повече хората, които навлизат в сериозната си продуктивна възраст, те предпочитат да се махнат от тук. Това е много тъжно. Мисля, че това е нещо, като национална, морална катастрофа за страната.

Какво мислите за дясното днес?

Мисля, че не съществува. Някога в страните на БСП витаеше следната формула: „Ако нямаме опозиция, трябва да си я създадем”. Това беше една тяхна мечта. Те се опитваха да го направят много упорито в течение на много години. Най – накрая го постигнаха в момента са двете видими политически алтернативи, имам предвид БСП и Бойко Борисов. Пряко зависими и ръководени от едни и същи мафиотско – икономически структури. Тъй, че те могат да разиграват сцената на фасадната демокрация, колкото си искат. Могат да си прехвърлят топката на властта един на друг, между ляво и дясно, като същевременно изпълняват политически поръчки на всякакви там скрити генерали от Държавна сигурност, мафиотски групировки, икономически групировки и пр., хора които са заинтересовани да има паралелна власт. А що се отнася до синьото, до СДС, това, което се появява днес под негово име вече не е същото, което беше. Аз не бих се идентифицирал с нито една от т. нар. местни партии в момента и някакси няма смисъл човек да го прави след като е очевидно, че те нямат реална перспектива.

Какво остана от СДС и как чувствате бъдещето му?

СДС вероятно ще управлява с Бойко Борисов и ще играе ролята на присъдружна организация, каквато беше примерно БЗНС по времето на Иван Костов. Никаква по- различна функция няма да има. Ще им дадат един-двама министри и може би известно време ще се правят на важни тези няколко човека, които ще бъдат вкарани в Парламента. Как ще се приключи цялата история с голямата надежда на България?

Иван Костов каква роля играе днес в десния политически спектър?

Иван Костов вече изигра ролята си и тя беше да разруши десния политически спектър. Разделението, което се постигна чрез създаването на ДСБ беше последния удър върху доста пострадалата вече при изборите от 2001 година десница. Удар, който я разгроми, и я демотивира до степен, при която нещата стават абсолютно непоправими. Това, което виждам е, че десните партии днес са всъщност отломки от някогашното СДС, но с много деформирана и изкривена нравствена представа за това какво са и какво трябва да направят.

Прогнозата Ви за ГЕРБ и Бойко Борисов?

Бойко Борисов според мен ще спечели следващите избори. Ще управлява повече или по – малко безобразно, след което ше се яви някакъв нов юнак или просто топката ще мине в БСП, Бойко Борисов ще остане в опозиция и така ще се реставрира двуполюсният модел в България, само че в кривата му форма.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Аз имам много любими автори. Напоследък чета не толкова художествена литература, колкото философска литература, религиозна литература – Дзен Будизъм. Чета  дзенбудистки трактати и източна поезия.

 

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ:АКО СТЕ СКЛОННИ НА РИСК, МОЖЕ ДА ИНВЕСТИРАТЕ В АКЦИИ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

ИВАН ТРОПАНКЕВ : НЕОБХОДИМА Е НОВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА  

ПРОЕКТ УЧИ НА ПОЛИТИКА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО  

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КОГО КРИЯТ ЗАД МУЛЕТАТА КУЙОВИЧ И БУЯНОВИЧ?   

ПАВЕЛ ШОПОВ: ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ Е ОТУПАНА, КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1064

Posted by on май 9 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.