ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ

Заедно с други 26 държави-членки през юни България, като част от 375-те милиона избиратели от ЕС, ще участва в избора на 736 членове на Европейския парламент.
 

 
Какво трябваше да знаят българските избиратели
за Европейския парламент?

За първи път тази година Европейският парламент прави паневропейска кампания за Европейските избори. И ако българите като европейски граждани от 3 години, едва ли имат нужда от триизмерните инсталации, които илюстрират важни проблеми, решавани и от Европейския парламент, то те, именно като граждани с по-малко информация от гражданите от старите държави-членки на ЕС, имат нужда от няколко простички неща, които трябва да знаят. Ето част от тях:

–    Европейският парламент е единствената многонационална демократична асамблея в света.
– По предложение на Европейската комисия Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз приемат съвместно европейското законодателство.
– Европейският парламент представлява европейските граждани и защитава техните интереси.
– Седалището на Европейския парламент е в Страсбург, но дейността му се осъществява на три места: в Брюксел, Люксембург и Страсбург.
– Европейският парламент работи на всички официални езици на ЕС – 23 езика и 3 различни азбуки.

– След изборите, които ще се състоят през юни 2009 г., Европейският парламент ще има 736 депутати.
– Всеки депутат ще представлява средно 715 000 граждани.
– Депутатите в Европейския парламент са групирани според политическата си ориентация, а не по национален признак.
– В момента в Европейския парламент има 7 политически групи.
– Малките държави-членки ще имат минимум по пет депутати, а най-голямата – 99.
 
– Учредителното заседание на Европейския парламент се е състояло през март 1958 г.
– От 30 години насам депутатите се избират чрез всеобщо пряко гласуване.
– През 2004 г. пред урните бяха призовани 352 милиона избиратели; през юни 2009 г. техният брой ще бъде 375 милиона.
– Депутатите се избират за срок от 5 години.
– Изборите ще се състоят от 4 до 7 юни. Резултатите ще бъдат оповестени на 7 юни /неделя/ вечерта. /Информационна брошура на ЕП „Европейски избори: и какво от това?”/

Този факт ме принуди да започна сама, в качеството си на евролингвист,  комуникационна кампания за Европейските избори, разположена във форума на „Дебатът за Европа /Демокрация, Диалог, Дебати” –  http://forums.ec.europa.eu/debateeurope/viewforum.php?f=125. Кампанията беше разпространена чрез социалните мрежи в интернет и информационните агенции.

Европейска перспектива на избора на 7.06? Не, репетиция за националния вот на 5.07.

Поведението на партиите. Обща е позицията на партиите да не правят комуникационна кампания за евровота. На преден план излиза националното, а не европейското политическо мислене и действие.

За европейско говорене може да се мисли общо взето само по време на откриване на кампаниите и представянето на кандидатите за евродепутати, но в най-широк план. Изказванията са центрирани върху личността на кандидата и професионалния и личния му път, вж.и блога на ПП ГЕРБ – http://blog.gerb.bg/ep_candidates , където може да се намери лична информация за кандидатите. Блогът във връзка с Европейските избори съдържа като рубрики: политическа рамка, кандидати за ЕП и календар на събитията, както и всички атрибути на политическата реклама. Важна е системата на обратна връзка, която блогът, като нов за България виртуален жанр на комуникация, позволява. Така се поддържа диалогът между участниците в дискусията и ПП ГЕРБ.

Доколкото интригата и във евровота, и в парламентарните избори се свежда главно до противоборството между управляващата БСП и претендента ПП ГЕРБ, ще кажа няколко думи и за задълженията на тройната коалиция във връзка с информационното осигуряване на населението във връзка с евровота. Тук не говоря за техническите подробности около провеждане на изборите, те са уточнени вече, Централната избирателна комисия е създала „Методически указания”, провеждат се кампании за обучаване на хората от районните избирателни комисии.

Това, което не беше направено, е именно провеждане на национална комуникационна кампания за Европейските избори през медиите – телевизии, радиа, вестници, интернет за най-общо осведомяване на населението. Тази кампания трябваше да мине като зелена вълна с последователни включвания на различни медии през последните три месеца.

Защо такава кампания беше важна? Ще посоча защо. Колко от българските граждани са наясно с простия факт – в кои групи на Европейския парламент ще работят избраните от нас евродепутати и каква е политиката на съответните групи?

Колко от българските граждани, поканени да гласуват в Европейските избори, са чували за политическите групи на ЕП: 1. Европейска народна партия /християндемократи/ и Европейски демократи; 2. Група на социалистите в Европейския парламент; 3. Група на Алианса на демократите и либералите за Европа; 4. Група на Съюза за Европа на нациите; 5. Група на зелените/ Европейски свободен алианс; 6. Конфедерална група на Обединената европейска левица/ Северна зелена левица; 7. Група „Независимост/Демокрация/ и независими членове на Европейския парламент.

В този смисъл може да се говори за незадоволителна работа както на правителството, така и на Информационното бюро на ЕП в София и Представителството на Европейската комисия в България, което би трябвало да изпълнява Комуникационната политика на ЕС в България.

Изместване на политическия ПР от политическата реклама

И така, вместо конкретни знания за Европейския парламент политическите партии предлагат в  билбордовете, видеоклиповете и плакатите главно реклама на политическата партия. Това може да се каже за формули като Спри корупцията на партия „Ред, законност, справедливост” – http://rzs.bg , Искаме промяна на „Лидер” с „Новото време” – http://lider-bg.org , Презареди политиката с № 6 БСП на БСП – http://bsp.bg . Ще посоча като несполучлив слоугана на Движението за права и свободи, който съдържа само езикова игра и в акростих се чете – ДПС: Гласувай Доверие, намери Подкрепа и Сигурност.  Добавен е и текстът Единни в многообразието, също и логото на Европейските избори.

Текстът от видеоклипа на НДСВ също съдържа думи, които в политическата реклама се причисляват към т.нар. празни формули – трябва да се изберат точните хора… Текстът Доверете се на личности, чийто глас тежи в Европейския парламент, изречен от еврокомисаря М.Кунева поради само реклама не се откроява със своето въздействие. Формулата Европа ни чува съдържа елемент на ПР и дава информация за взаимоотношението България – ЕС – http://ndsv.bg .

Подобен ПР-елемент откриваме и във видеоклипа на ПП ГЕРБ –  http://gerb.bg  в частта България може да бъде чута, България може да решава заедно с Европа, България може да осигури европейски стандарт на живота…  Формулата Да докажем, че България може, изречена в края на клипа от лидера на партията, е подходяща с използваните стратегии на апела, действието и краткостта си, като се има предвид фактът, че новосъздадена, политическата партия не е имала управленски функции на национално равнище. В този смисъл глаголът доказвам е много подходящо избран от имиджмейкъра на партията.

Формулата защитавам обаче в рекламните текстове на БСП внася известна неяснота, тъй като Европейският парламент защитава правата и свободите на всички европейски граждани. В този смисъл изречението от рекламната листовка на БСП № 2. Илияна Йотова. Ще защитавам българските интереси в областта на вътрешната сигурност и срещу двойната стандартизация в ЕС съдържа неточности и води до двусмислие. Или друг текст: № 3. Кристиан Вигенин. Ще защитавам българските интереси в областта на външната политика и икономиката.

Интересна и майсторски направена е рекламата на Синята коалиция с използването на формулата Време е! Ако се върнем към политическата реклама на СДС през 1996 г., ще си спомним, че един от плакатите на кандидата за президент тогава, който беше избран – Петър Стоянов гласеше  Време е за промяна! Сегашната формула е силна,  именно защото съдържа феномена, наричан в политическата реклама психологическо припомняне, което втвърдява електората и насочва действията му в желаната посока – политическата промяна. По-нататък сполучливо е използван образът с футбола, любим спорт на много български мъже – Топката е в теб! Бий им шута! Играта им свърши! Текстовете са кратки, добра работа на имиджмейкъра, има развитие във времето на загатнатата идея. На 7-ми юни играй в отбора на добрите. Позитивен текст, силновъздействащ образ, апелативна стратегия по отношение на избирателите.

ПР-елемент има в текста Купуването и продаването на гласове е престъпление, който присъства в повечето от рекламните материали на партиите. И тук едно изключение в плаката на Любен Дилов с изредени партиите – Напред, ВМРО, ЗНС, Гергьовден, ЕНП Напред, народността не пада…. Текстът е придружен от снимка без име. Липсва и  задължителния текст Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Негативната политическа реклама – сериозен минус за създателите си

Още от много от предишните избори в България през последните 20 години е ясно, че партията или политикът, която или който използва негативна реклама, не печели симпатиите на избирателите.

Въпреки това обаче Политическата партия „Национално движение за спасение на Отечеството „Нова зора”” ни изненада с текста Ако подкрепиш Бойко, печели Костов. Ако те спечелят, България губи – http://boykostov.com . Компроматът е насочен към лидери на партии, чиито евродепутати ще работят заедно в Групата на Европейската народна партия-Европейски демократи и в този смисъл противопоставянето им е нонсенс, който обаче е скрит от читателя /избирателя/.

И още един текст- Кой е най-добрият приятел на Бойко Борисов?  Отговорът се крие в мечето, жабата с короната /разбирай Н.В. Симеон ІІ като цар на българите, коннотациите водят в тази посока – бел. авт./ или сянката на човек без име, анонимен, но човек. Тук, според авторите на рекламата, се крие отговорът. Намекът е ясен, лидерът на ПП ГЕРБ трябва асоциативно да бъде свързан с мафията. Използвана е стратегията на сплашването.

Основната манипулативна стратегия използва именно страха, страха от неизвестното, новото, което може да дойде и да управлява страната в контраст с добре познатото старо, разбирай БСП. Рекламите са подписани от „Нова Зора” с претенции за Солидарност, православие и отечество, онова отечество, което тя трябва „да спасява” – от кого и защо, България е член на солидарното семейството на народите на Европа. Изборите са за Европейски парламент. В тях държавата ни участва като пълноправен партньор.

Блогърите в Европейски избори 2009

•    Кампанията на блогъра Калоян К. Цветков
(31 г., уебпрограмист от Русе – kaloyan.info/blog)

Бъди активен и гласувай! Така реагират блогърите, така реагира поколението на 20-30-годишните, поколението, което израсна и се социализира в българското общество през последните 20 години. Вместо негативна реклама – призив за гражданско участие в изборите през 2009 г.•    Блогърът Боян Юруков, състезанието Th!nk about it
и практическата работа по провеждането на изборите в чужбина

Боян Юруков, друг български блогър, на 25 г., студент по изчислително инженерство в Дармщат, Германия, e един от четиримата български участници, представящи държавата ни  в състезанието  Th!nk about it, организирано във връзка с Европейски избори 2009 т. Конкретни указания във връзка с изборите на българите в чужбина може да намерите в блога му – http://yurukov.net/blog/2009/05/19/video-evroizbori-v-chijbina/#more-3560

В заключение ще кажа, че Европейските избори и начинът им на провеждане от страна на политическите партии, водят до извода, че при следващите избори след пет години, когато и информационната култура на българите за ЕС ще се подобри значително, самите избори ще съберат и по-голям процент избиратели-българи, които информирано ще участват в тях.

доц. д-р Любима Йорданова, евролингвист
(ljubima@abv.bg , 8 77 65 91)

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

ХОРАТА ИСКАТ… – Калоян МЕТОДИЕВ

ЧАШАТА ПРЕЛЯНиколай ГЕОРГИЕВ  

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ИЗКУСТВОТО Е ДА НАПРАВИШ СТАБИЛНА ПАРТИЙНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НЕ Е ЗАТВОРЕНА

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СДС?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?Турхан АПДУЛА   

ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

БЛОГЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ Любима ЙОРДАНОВА и екип

БСП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БСП Борислав АНГЕЛОВ 

ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕНБорислав АНГЕЛОВ 

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2282

Posted by on май 27 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.