ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е БЛИЗО ДО КОЛАПС

ПОЧТИ НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ СЕ ПРОВАЛИ. СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЖИВЕЯТ ОТ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ, СВЪРШИ.

Проф. Хърбърт Лондон е роден през 1939 г. в Ню Йорк. Американски консерватор и университетски преподавател. Президент на института Хъдзън (1997 – 2011). Автор на книгата „Упадъкът и възраждането на висшето образование”.

 

През 1999 г. на една конференция спонсорирана от института Хъдзън в Уестън парк в Англия, попитаха Маргарет Тачър за мнението й за Европейския съюз. Тя каза: „ Той започна с погрешни предположения и ще умре от илюзии си”.

Тачър, като един от адвокатите на Евроскептицизма, направо удари десетката. Свидетели сме на края на един велик експеримент, заченат с добри идеи, но изначално дефектен по лъжлива аналогия.

Защитниците на ЕС, като Хенри Кисинджър, смятат че е много по-добре „да се обадиш на един човек в Европа, отколкото на много”. Идеята, че Европа може да бъде една нация като Съединените щати пренбрегва традициите, културата, езика, дори съгласието на управляваните. Тя няма наследството на САЩ.  

Това, което има Европа е серия от предположения относно Германия. След Втората световна война, съюзниците вярваха, че Германия ще бъде вързана като великана Гъливер. Разделянето на германската нация на източна и западна беше едно принудителните условия. Тогава се вярваше, че ако Западна Германия може да бъде интегрирана в една европейска система, няма да се дава воля на нейните имперски импулси.

Дори германският канцлер Хелмут Кол вярваше, че отговорните немски действия са възможни само в компанията на Съюзниците. Той призоваваше за една Европейска Германия, а не за Германска Европа, въпреки че историята често е пълна с иронии, както се вижда от последните събития в Европа.

С обединението на германците, приемането им в НАТО, въвеждането на еврото, изглеждаше, че с планът за интеграция всичко е наред. Германия беше одобрена за пълноправен член на Запада. Но Западът само по себе си бе неспокоен.

Сигурността от люлката до гроба създаваше на европейците усещането, че не трябва да работят, за да получават различни придобивки. Всъщност по-малко от половината от тях работят, а в Южна Италия понятието работа е непознато за три поколения. Щедрите социални придобивки, които европейците очакваха, доведоха демографския кошмар при който ражданията са по-малко от нивото на смъртност. Кой пие и кой плаща е въпрос който трябва да се отправи към всеки от европейските лидери.

Повече от десетилетие дълговата криза надвишава общата сума в БВП заради политици, които не могат да контролират разходите. Ако го направеха рискуваха електорална катрастрофа. Така че илюзията продължаваше, докато годишните дефицити не станаха толкова големи, че не можеха повече да бъдат пренебрегвани. Ето къде започва сценарият с дълговете.

Гърция, Португалия, Испания и Италия натрупаха дългове, които практически не могат да бъдат покрити от МВФ и Европейската централна банка. Несъстоятелността е единствената реална възможност, въпреки временнните и неефективни мерки, като рефинансирането на банките

Задаващите се немски избори ще хвърлят малко светлина върху бъдещето. Германия е най-силната икономика в Европа, но доколкото мисис Меркел се опитва да спаси Европейския съюз, тя осъзнава, че има граници между това, което може да направи и би искала да направи Германия. Тези избори ще се референдум за Съюза и враговете на Меркел ще питат дали здраво работещият бизнесмен в Хамбург трябва да подпомага некадърния ползвач на блага в Палермо.  Ако отговорът на този въпрос е положителен, дали Меркел няма да загуби и Германия скоро да се озове на линията на бедността заедно с Гърция.

Почти няма съмнение, че европейският социализъм се провали. Социалната държава, в която европейците живеят от две поколения, свърши. Строгите икономии са във въздуха, както и сериозният дебат за връщането на националните валути. Как може Европа да претендира, че е демократична, когато политическите й лидери не могат да упражняват контрол над финансовите си и парични политики? Еврото ще бъде мъртво канарче в Европейската мина* разрушена от безотговорно харчене.

Това от което се нуждае Европа не са финасова помощ от китайците или американците, нито дори от МВФ, а политики за разтеж, които да освободят европейската предприемчивост от тежките окови на регулациите и грабителски данъци.

Удоволствието, на което се наслаждаваха европейците е вече зад гърба им. Сега трябва да си навият ръкавите и здравата да поработят. Да направят нещо друго би означавало да превърнат Европа в купчина историческа пепел – прекрасен музей на мъртвото настояще и празното бъдеще.

–––––
*В миналото миньорите вкарвали във въглищните мини канарчета, които са изключително чувствителни на метан и другите вредни газове. Докато канарчето пее миньорите знаели, че са в безопасност. Мъртовото канарче било сигнал за незабавна евакуация. (Бел.прев)

Тексът е публикуван на сайта на автора. Превод: Калоян Методиев

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КОЙ НАТРУПА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ В АМЕРИКА И ЕВРОПА? – проф. Иван Ангелов

ВАЛЕНТИН КАТРАНДЖИЕВ: ЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПАЛИТРА ОТ СПЕЦИФИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: МОРАЛНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ

ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА – Дж. Гизи

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАТ А – Франк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

ИЗБОРИ 2011: ПОЛИТИЧЕСКАТА МАНИПУЛАЦИЯ В МЕДИИТЕ ПРЕДИ ГОРЕЩАТА ФАЗА – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ЛИБИЙСКИ СЦЕНАРИИ ЗА СИРИЯ?Алексей БАЛИЕВ
 
 

ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА? -Пат БЮКЯНЪН

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТЕЛЕВИЗИИ – НЕКА ОСТАНЕ САМО ЕДНА – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4196

Posted by on дек. 25 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.