ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДНЕС

С оглед на предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз през 2007 година неизбежно стигаме до въпроса за това какво точно представлява той, кои са неговите институции, как тези институции са структурирани, как функционират и как се променят с всяко ново членство към общността.

Основен политически орган е Европейския парламент. Той е единствената институция на ЕС, която се избира от гражданите на държавите членки. Изборите за Парламент се провеждат на всеки пет години като всеки гражданин на ЕС, който има право да гласува, може да вземе участие в тях. Поради това Парламентът е изразител на демократичната воля на повече от 455 млн. души и представлява техните интереси в отношенията с останалите институции на ЕС. Изборите могат да бъдат с мажоритарен или пропорционален вот, но стремежът на дървавите членки е към пропорционалност, с изглед на това институцията да бъде по-легитимна.
Парламентът има три основни функции:
·                       Законодателна
·                       Бюджетна
·                       Надзорна
Освен това парламентът одобрява важните международни споразумения на ЕС, включително приемането на нови държави членки. Той връчва всяка година наградата „Сахаров“ на личности или организации, допринесли за защитата на човешките права по света и е основен участник в избора на Европейския омбудсман (от 1/04/03 постът се заема от Никифорос Диамандорос).
В европейския парламент са представени пан-европейски политически течения и основните политически партии от страните-членки. Сегашният Парламент, избран през юни 2004 г. има 732 члена от 25-те държави-членки и представлява най-големия състав от депутатски мандати досега, като близо една трета от тях (222) са жени. Най-многобройни са депутатските места на Германия  (99), Франция (78), Великобритаия (78), Испания (54), Полша (54), а с най-малко са Малта (5), Естония (6), Кипър (6), Люксембург (6), Словения (7). След присъединяваето на България и Румъния през 2007 съставът на ЕП ще бъде 786 депутати, от които България ще има 18, а Румъния 36.
Членовете на Парламента не се групират по националности, а по политически групи. Една политическа група включва присъствието на не по-малко от 19 депутати и обхваща не по-малко от 1/5 от държавите членки. Устава на парламента стимулира сформирането на големи парламентарни групи, тъй като една от основните цели е да бъде избегната фрагментацията на политическите интереси. Освен това бюджетът отделян за всяка група е пропорционален на нейната маса членове. А при избори за ръководство групата с най-много членове оказва и най-голямо влияние върху кандидатурите. Днес в ЕП действат 8 политически групи, които представляват различни концепции за европейската интеграция от силно федералистки до откровено скептични. Това са:
1.      (PPE-DE) – Европейска народна партия и Европейски демократи
Това е най-голямата формация от 1999 г. насам, с 268 депутата, най-хетерогенна и включва християн-демократи, консерватори, либерали. В нея присъстват представители от всичките 25 държави членки, като най-голяма е делегацията на CDU на Ангела Меркел – 42.
2.      (PES)Партия на европейските социалисти
Тя е втората по-големина с 23 представители от страните членкии    201 мандата. Латвия и Кипър нямат представители. Най-голямо е присъствието на Франция – 31  депутата, Германия – 21, Верикобритания – 19.
3.      (ALDE) – Съюз  либерали и демократи за Европа – 88 места
4.      (Verts/ALE) – Зелени/Европейски свободен съюз- 42 места
5.      (GUE/NGL) Европейска обединена левица / Северна зелена левица-41 места
6.      (IND/DEM)- Независимост и демокрация-36 места
7.      (UEN)- Съюз Европа на нациите- 27 места
8.      (NI) – Безпартийни / Независими депутати – 29 места  
 

Европейския парламент има един председател и 14 зам.-председатели. В ръководството на сегашния парламент има 10 представители на Европейската народна партия, 5 на PES и 1 либерал.
Парламента работи във Франция, Белгия и Люксембург. Пленарните сесии, в които участват всички депутати, се провеждат в Страсбург, официалното седалище на Парламента. Заседанията по комисии и допълнителните пленарни сесии (т.нар. Минисесии) се провеждат в Брюксел, а секретариата на Парламента е базиран в Люксембург.
Каква ще бъде ролята на България при вземането на решения в тази основоположна институция на Европейската общност, кои политически партии и представители ще влязат в конфирагурацията от формации и по какъв начин ще изграждат и защитават интереса на нашата страна, това са въпроси, на които бъдещето ще покаже отговорите.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=604

Posted by on апр. 20 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.