ЕВРОКОМИСАРЯТ ПО ПРАВОСЪДИЕ ПОИСКА СЪЗДАВАНЕ НА ЕДИННА ЕВРОПЕЙСКА РАЗУЗНАВАТЕЛНА СЛУЖБА

Viviane Reding

Вивиан Рединг, еврокомисар с ресор правосъдие, обяви, че Евросъюзът трябва да създаде свой собствена разузнавателна служба до 2020 година. Тя го направи в интервю за гръцки вестник, където коментира скандала с американското подслушване на европейски граждани и политици.

Рединг заяви: „Това от което имаме нужда е по-силна Европа в тази сфера, за да може да играем на едно ниво с нашите американски партньори. Искам да използвам този случай, за да апелирам за по-задълбочено сътрудничество на ниво тайни служби между страните членки на ЕС – така ще можем да говорим с силен общ глас със Съединените щати. Националната служба за сигурност на САЩ се нуждае от противотежест. Моето дългосрочно предложение е да се създаде Европейска разузнавателна служба до 2020 година“.

Предложението идва в контекста на разкритията направени от американския агент Едуард Сноудън за това, че Съедините щати са записвали милиони имейли и телефонни разговори из цяла Европа.

Европейските служби вече до голяма степен си сътрудничат като обменят общи данни и информация. Има работни групи на европейското контраразузнаване CP93. Срещи се провеждат и в рамките на клуб Берн, която е антитерористична група.

От Еврокомисията заявиха пред ЕУОбзървър, че тя е обявила идеята си пред вестника без да я е обсъждала с останалите си колеги.

Такова предложение е направено още през 2004 г. от Австрия и Белгия във връзка с бомбените атентати в мадридското метро, при които загинаха 200 души. Франция, Германия и Великобритания тогава блокира идеята. Австрия все още поддържа предложението си с подкрепата на официални представители от Брюксел, но засега големите страни запазват мълчание по темата. Чака се тежката дума на Германия.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7399

Posted by on ное. 5 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.