ЕВРОИЗБОРИТЕ: СМЯНА НА СТАРИТЕ ПОЛИТИЦИ ИЛИ ЕЛИТАРНИ ИГРИ

Obshestvo.net покани на 16 април 5-ма политолози, които да дебатират върху предстоящите евроизбори. Всички те са завършили политология в СУ”св.Климент Охридски” и всички са на 30-33 години. Клуб “Понеделник 17.30” направи своите анализи и прогнози за “АТАКА”, БСП, ГЕРБ, ДСБ, ДПС, НДВС, СДС, избирателната активност, майските политически реалности и настроенията на избирателите.

За какво ще са индикатор евроизборите на 20 май господа политолози?
Борислав Ангелов :
Опозицията ще се опита да фокусира вниманието на избирателите в хода на кампания, като каже че изборите са индикатор по-скоро за управлението на страната от тройната коалиция. Oт своя страна БСП, ДПС и НДСВ ще акцентират върху друго място – те ще говорят повече за ЕС, за ЕП, за тяхната роля и място в бъдещия живот на България, ще се опитат да изместят дебатите от вътрешните проблеми в страната насочвайки ги към европейска тематика.
Евроизборите ще бъдат индикатор, че политическият ни елит е изгубил изцяло доверието на избирателите, като това ще се прояви не само в ниската избирателна активност, а и в самата незаинтересованост на мнозинството от хората въобще от европейската тематика.
Иво Марков: Според мен тези избори не се разбират от обикновения българин. Първо, защото правителството няма адекватна информационна кампания за това какво представляват европейските институции, какви са функциите на европейските депутати и как те могат със своята работа да влияят на процесите в страната.
Тези избори ще са индикатор най-вече за политическото бъдеще на повечето политически партии, които участват в тях. В дясното пространство ще е най-интересно. Там за оцеляване ще се борят СДС, ДСБ и ССД. Ще се появят и нови играчи като ГЕРБ, които се очаква да са втори на тези избори. В левицата пък ще гледаме нарушаване на монопола на БСП с появата на нова лява писта, олицетворявана от Коалиция на българските социалдемократи, които представиха силна гражданска листа начело със синдикалния лидер д-р Константин Тренчев, което е заявка за минимум едно евродепутатско място. ДПС със своя твърд електорат пък ще вземе значителен дял от квотата на България в ЕП. За НДСВ тези избори също ще са тест за политическото му оцеляване.
Ще проличи най-силно и политическата апатия на българина. За съжаление около 60-70% от нашите сънародници не виждат политически проект, за който да дадат своето доверие.
Калоян Методиев: Тези избори, по моя оценка, ще са едно много скъпо социологическо проучване, провеждано от политическия ни елит, който не се интересува от това, че доверието към него е сринато. Той си го знае това нещо, капсулирал се е и единственото, което го интересува от този своеобразен сондаж на електоралните нагласи са резултатите от него да послужат за преразпределение на позициите в политическия елит. Т.е., това “социологическо проучване” има за цел да им покаже къде се позиционират в политическия спектър спрямо другите субекти. Обществото изцяло остава в друга сфера, която за съжаление не е релевантна в това, което се случва в сферата на политическото у нас в момента.
Младен Дочев: Аз си мисля, че евроизборите ще бъдат индикатор за няколко неща. На първо място ще покажат доколко българското общество и политическата система са подготвени за мястото на България в ЕС и в общоевропейската тематика и там, за съжаление, няма да е добър резултата, защото още от сега е ясно, че повечето партии се опитват чрез вътрешна тематика да печелят техни дивиденти Като се започне от листата, която “Ред, законност и справедливост” направи и се мине през това, което БСП отскоро започва да лансира като идея за подобряване на социалната система и едва ли не за преодоляване на кризата в нея, след това се минава през други обществено болезнени теми като тежкото състояние на здравеопазването, огромното изтичане на кадри и то най-вече благодарение на влизането на България в ЕС. Те търсят по-добро препитаване на други места, вече се усеща дефицит. Другото, което може да се окаже съществено на изборите, доколкото управляващата коалиция като цяло може да съхрани доминиращите позиции, които имаше. Чисто аритметично погледнато спрямо резултатите от парламентарните избори и кореспондиращото с тях представителство в парламента, ми се струва, че това няма да се случи, коалицията няма да има такова мощно представителство.
Теофан Германов: На какво са индикатор европейските избори? Преди всичко те са индикатор на това докъде е стигнала България при това правителство досега, тъй като средата на мандата идва малко след европейските и малко преди местните избори, т.е. това е някакъв повод за начало на равносменка, тъй като на форума си БСП онзи ден (сполучливо наречен от някои журналисти „Новия априлски пленум” 51 г. след първия) отчете постиженията си в социално – икономическата сфера. Европейските избори не могат да бъдат показател на някаква голяма промяна, тъй като тази битка се състоя на президентските избори миналата есен. Това е начало на едно ново дългосрочно прекрояване на играчите и в заключение – нещо много важно – тези избори са индикатор на няколко големи провала на елитите, а ако щете и на гражданско общество, която дълго време твърдеше, че европейската идея се подкрепя от 99% от българите, похарчени са няколко десетки милиона лева за PR проекти за ЕС и в крайна сметка се оказва, че ние започваме нашето членство в ЕС в ситуация при която огромна част от хората не познават европейските институции, една голяма част не познават политиката на ЕС. Много хора са стреснати или разочаровани от някакви правила, които ЕС ни налага, най-популярнато от които е ракията, но има и някои по-важни и по-сериозни.

Ако трябва да разгледаме основните участници на тези избори – какво ще кажат те на “АТАКА”?
Борислав Ангелов: АТАКА ще заложи на познатия вече популистки стил, фактът че листата сега се води от сегашния евродепутат Димитър Стоянов го демонстрира по категоричен начин. Ще имаме отново ксенофобски изказвания. Ще се опита да играе ролята на опозиция на целия сегашен политически елит. Целта е да не допусне тази роля да и бъде отнета от Бойко Борисов, който освен, че критикува сегашния елит иска да се присламчи към семейството на ЕНП, води битка в тази посока. Включването на личности като Слави Бинев в листата на АТАКА, които е известен със случая БИАД с покойния Георги Илиев, със скандалната титла архонт, спада към категорията на бизнесмени в прехода със съмнения за произхода на капитала и за връзки със сенчестия бизнес започва да се открива истинския облик на наричащите себе си български националисти.

Иво Марков: Аз имам малко по-различна гледна точка за участието на АТАКА в политическия процес. По принцип АТАКА е популистка партия, която има крайни виждания за нещата в политиката и за това, което се случва в обществото. В същото време пък е добре, че участва в политическия живот и за мен не е притеснително това, че ще има представители в ЕП. Единственото, за което ще допринесат българската и румънската националистически партия е да има парламентарна група на националистите в ЕП. Това, че са вътре във ЕП обаче е положително, защото, ако са отвън ще бъде много по-лошо. ЕС има една много проста формула за сигурност и тя е сигурност чрез интеграция. Когато интегрираш някой в процеса, който се случва, рисковете са много по-малко, отколкото да го дезинтегрираш, да е оставен на улицата. Разбира се те си имат своята реторика, своите виждания за развитието на Европа, в което няма нищо лошо.

Калоян Методиев: Тези избори ще покажат че сме част от Европа по някакъв начин, защото в цяла Европа партии от типа на “АТАКА” бележат възход. Така е и във Франция и в Белгия и в Германия и навсякъде. За мен по интересното в случая е как с антиевропейска риторика ще се явиш на избори за Европейски Парламент и ще вкараш и депутати. Това е интересния въпрос. Иначе “АТАКА” може да разчита на едно твърдо ядро от поддръжници, колкото и млада да е тя като политически субект, тя вече ги има. Освен това според мен “АТАКА” отново разчита и на един своеобразен наказателен вот. Този път ще се наказва Европа, заради нашите политици. Прогнозата ми е, че ще успеят да вкарат около трима депутати.

Младен Дочев: Аз трябва в частност да не се съглася с всички изказани мнения до момента. Първо въпроса както беше зададен – какво ще кажат евроизборите на АТАКА – аз си мисля, че нищо няма да им кажат. Тя не приема, тя основно предава. Доколко избирателите на АТАКА ще кажат нещо, смятам, че част от този протестен вот, който АТАКА обра на президентските избори не е неин и това ще проличи на изборите през май. Сега тя ще може да разчита на твърдия си електорат, както Калоян каза, но си мисля че част от този електорат също може да бъде изтеглен към ГЕРБ и то най-вече, защото с присъствието на Слави Бинев и индикациите, че АТАКА ще играе с определени лобита на софийските избори за кмет, още отсега се появява лобито на Антоан Николов, Дилов и т.н., което е на път да развенчае мита, че АТАКА е партията, която е против статуквото, против престъпното забогатяване и т.н. Това ме кара да си мисля, че що се отнася до хипотезата, че АТАКА ще е тази, която ще обира протестния вот, това трябва да се тества, тя ще бъде част от протестния вот, но не целия. По-скоро ще се капсулира до някакво ниво и няма да има кой знае какво представителство. Другата теза, с която не съм съгласен е, че е по-добре да има едно такова представителство, да демокрацията в Европа приема, че всички гласове трябва да бъдат чути, дори и сред европейските националисти имаше критики към поведението и позициите на Димитър Стоянов, дори те ги смятат за крайни. Рафинираният европейски национализъм няма нищо общо с буйния балкански, изразяван от младия евродепутат. Твърдото създаване в следващия ЕП на група на националистите ще изостри погледа към новите страни-членки, ще засили страховете от износ на популизъм, вълна, която залива Източна Европа в посока ЕС и то няма да е само тука, понеже изборите засягат цяла Източна Европа се опасявам, че от умората от прехода, разочарованието от демокрацията, ще доведе до това, че ще има доста популстки формации. Не всичките националистически, но популизма бележи възход в Източна Европа и то основно в страни-членки от предишната вълна и сега тази новата вълна ще потвърди тази тенденция.

Теофан Германов: АТАКА е един от безспорните участници в квотата в ЕП. Така представената листа на АТАКА, показва една много важна промяна в кадровия облик. Тя наистина досега беше партията на неизвестните, бедни хора, хора приличащи нас, на “обикновения човек”, който влиза в елита и започва да го разбърква и провокира. С влизането на Слави Бинев като представител на едрия частен бизнес, в неговото влизане в АТАКА започва шествието на мерцедеси и BMW-та сред избирателите на АТАКА, нещо което дразни. Те имаха един много незавиден избор между бизнесмена Слави Бинев и годеницата на Димитър Стоянов за второто място. В единия случай щеше да победи светото семейство, а в другия спонсорите. Очевидно спонсорите победиха. Още един момент – „Атака” успя да създава твърд електорат. Това са агиткаджийските крила на някогашните преходни БСП и СДС, хората които лягаха и ставаха с политиката, но не получиха нищо от нея. „Атака” е израза на озлоблението им от това, че политиката ги излъга и употреби. Друг въпрос, е че те за пореден път влязоха в капана и са употребявани. Още един момент – от 20 май нататък атакистите вече няма да са втора сила.

Какво ще кажат евроизборите на БСП?
Борислав Ангелов : БСП ще има най-много евродепутати, при положение, че излиза с един от резервните си отбори, може би шести или седми. Те излизат с водач на листа, който не е известен в самата партия. Това важи за почти всички в челото на листата. Имаме имена, които не са станали членове във Висшия съвет на БСП на директен избор на последния конгрес, а по вишегласие. Въпреки това ще получат най-много гласове. Когато партията е силна и нямаш алтернатива не е важно кой е в листите ти. БСП ще направи една кампания в стил вътрешнопартийни събрания с напомняне да се гласува на 20 май 2007 г. БСП просто е номер 1.

Калоян Методиев: Според мен БСП ще претърпи сериозен удар на тези избори. Ще получи червен картон от периферията си, който социалистите ще се опитат да компенсират с впрегнатия държавен апарат. Според мен голямото им разочарование и големия удар ще дойде отвътре, от твърдия им електорат, който осъзнава, че тези избори не са толкова важни. Той ще опита да им покаже жълт картон. Така, че аз си мисля че 5-6 евродепутата е по-реалистичния вариант за БСП, а не 8, както се отбелязва в повечето прогнози.

Младен Дочев: Аз току що прозрях какво ще бъде заглавието на в-к “Дума” след изборите. То ще е: “Б”отбор на БСП взе българската квота за европейската шампионска лига”. Аз си мисля, че БСП ще вземе 7 депутатски места в ЕП. Възможно е да вземе и осемте, които очакват. Въпреки това като, разгледано не като проценти от тези избори предвид очертаващата се съвсем различна избирателна активност, а като абсолютни стойности ще се види, че електората на БСП е намалял, което ще е показателно за това, че избирателите на БСП, които очакваха подобряване на тези най-неврологични сфери като образование, здравеопазване, социална сфера, ще покажат един жълт картон, върху който БСП ще се замисли. И ще може да очакваме промяна на управленското поведение на БСП, ако иска да гони втори мандат и ако иска силно представяне на местните избори. Тук вече стават сложни балансите вътре в управляващата коалция и от тук зависи какво ще бъде представянето на НДСВ. Очакваме едно много слабо представяне на жълтите.

Теофан Германов: Аз считам, че БСП е победителя на тези избори. През 2004 година на европейските избори във всичките 25 държави победи само една управляваща партия, независимо лява или дясна. Ако Сергей Станишев удържи тази победа той ще бъде отличника на Евросоциалистите за последните 7-8 години и може би са следващите 5-6. т.е. международния авторитет на Станишев и на БСП ще нарасне, при това във време, в което ПЕС е в спад. Помним, че в края на 90-те почти всички кабинети в ЕС бяха леви, сега са доста по-малко. Затова БСП ще вложи всички налични сили, за да спечели. БСП е закъсняла с дебата на всички контратези, на всички мнения, които казваха, че правителството е напълно провалено. БСП с голямо закъснение се сеща да говори на обществото за успехите, които е постигнала. Някак си сега това звучи предизборно, а казано преди няколко месеца то щеше да предизвика трезв дебат. Липсата на подобна дискусия позволи в обществото преимуществено да звучат лоши оценки за кабинета, да се говори само за неизпълнени обещания. А БСП има с какво да се похвали. Тя ще трябва буквално за няколко дни да дебатира с твърдия си електорат, но и с гражданското общество. С листата се тя се опитва да покаже един много закъснял процес на подмладяването. БСП ще бъде конкурирана от комунисти и социалдемократи. Но вероятно комунистическата партия ще се провали с гръм и трясък. Социалдемократическия опит, който се базира на сътрудничество със синдикатите е интересен. Той е възраждане на идеята от преди 10 години за втора писта в лявото, която се провали чрез Евролевицата. Какво ще е бъдещето на този опит ще видим. БСП ще бъде длъжна да бъде в една фракция в ЕП със социалдемократите на Тренчев, ако влязат те в Европарламента.

Иво Марков: На тези избори БСП при всички положения може да е първа политическа сила като относителен дял от общите гласували избиратели. Но като цяло подкрепата за БСП рязко намалява, поради много обективни фактори. Проблемът при БСП е, че не е наясно все още със самата себе си. Тя показва две лица. В момента има две тенденции в партията – едната е на управляващия елит, който се определя като социалдемократически, а другата – на лявото крило в столетницата, изразяващо крайни леви възгледи. Докато БСП не разреши проблема с двойния си образ, трудно би могла еднозначно да се идентифицира като социалдемократическа партия. В същото време на политическата сцена все по-силно присъствие има една втора писта в лявото, тази на автентичните социалдемократи, които на тези избори заложиха на изпитана и работеща формула в Европа – сътрудничество между синдикати и социалдемократи. Сериозни индикации, че социалдемократите ще вземат поне едно евродепутатско място дава и факта, че в конкурентната лява листа БСП излезе с “Б” отбора на Позитано 20.

Какво ще кажат евроизборте на ГЕРБ?
Борислав Ангелов: ГЕРБ провежда битка, за да докаже, че е лидера в дясното пространство. Той ще я спечели, но задавам въпроса – и какво от това? Второ – тя ще играе роля, че е опозиция на тройната коалиция. Но какво от това? Тя няма да успее да докаже, че е алтернатива на тройната коалиция при положение, че вече в продължение вече на три месеца, тя седи в една ситуация, дори има симптоми да тръгне надолу. ГЕРБ е единствената формация при която листата и се пренарежда няколко пъти и то след официалното и обявяване. ГЕРБ е политическата формация, която не може да излезе от сянката на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Душана Здравкова. Една политическа формация не може да направи кампания, без изградени структури и най-вече стари изборджии по места, които знаят какво се прави в една кампания. Със структури от бизнесмени, банкери, ченгета, военни, представители на съдебната система и като прибавим, че в обществото е разпространено мнението, че съдебната система не си върши нещата, полицията е корумпирана, че сенчестия бизнес в икономиката тръгва от ДС, не се печелят избори. ГЕРБ ще узнае истинските реалностите на българската политика и как се правят избори.

Калоян Методиев: ГЕРБ за мен е поредното менте, което трябва да изживее обществото. Добрата новина в случая е, че ГЕРБ не се структурира като партия и не се появи преди едни парламентарни избори, които са най-важни за управлението на страната, а се учреди между едни кметски избори и изборите за евродепутати. Умората, която ще натрупат след европейския вот и след местните избори наесен, ще ги лишат от възможността наистина да управляват България. Дали в коалиция с БСП, дали самостоятелно или в коалиция с някой друг, както беше първоначалният им замисъл. Това, че се опитват да се настанят в дясно е нормално от тяхна страна, поради простата причина, че там територията е до голяма степен свободна. Ако беше свободно в центъра, ГЕРБ щеше да се позиционира без никакви угризения в центъра. Ако ни управляваше дясноцентристко правителство щеше да се позиционира в ляво. Според мен те също са в голяма степен надценени. Ще покажат на тези избори, че очакванията към тях са нереални и става въпрос, по-скоро, за една виртуално-медийна организация, отколкото за реално съществуваща такава, въпреки че по места, естествено изсмукват хора от същото това дясно пространство, в което се настаняват.

Теофан Германов: ГЕРБ с прогнозираното второ място показва, че времето на чудесата и чудотворците в българската политика е свършено. Иначе в равни други условия през 2001 година, НДСВ, спечели пълно мнозинство. Сега на ГЕРБ се дава най-много второ място. Наистина ГЕРБ е популистка сила, дори не политически, стратегически или пиарски, тя вътре, душевно се колебае между популизма и опита си да бъде дясно. ГЕРБ за мен е полезно явление, доколкото наистина изпреварва и тушира крайния национализъм на АТАКА, който си играе с огъня. За да илюстрирам вътрешното колебание и говорене на ГЕРБ, преди дни Бойко Борисов в две съседни изречения каза, че трябва да се изчистят агентите от тяхната листа, а в следващото изречение каза, че като бивш полицай знае много добре, че агентите са неизменна част от тази дейност и в крайна сметка няма нищо лошо в това да си бил агент.

Младен Дончев: За мен тези избори ще бъдат звездния миг за ГЕРБ. Споделям прогнозите, че ще бъде втората политическа сила и евентуално може да се повтори на следващите парламентарни избори, най-вероятно. Но според мен ГЕРБ ще тръгне надолу, той е тръгнал вече надолу. Както каза Калоян – те ментетата се разпознават на пазара рано или късно, човек като си купи едно менте, следващия път внимава и лично за мен тези избори могат да помогнат на Бойко Борисов за следващия кметски мандат в София и евентуално да влезе в следващото управление. Много бързаме да смятаме, че ГЕРБ няма да се включи в следващото управление. Но ГЕРБ допусна една ключова грешка, че се позиционира в дясно, смятайки че като има там един свободен електорат трябва да го погълне. Ако ГЕРБ се беше позиционирала в центъра, тя можеше да разчита на по-голяма подкрепа. Първо защото центристкият електорат е значително по-активен от десният през последните години, и второ защото ГЕРБ допусна грешката, че тръгна да гони нещо, което не е негово.

Иво Марков: Дали ГЕРБ е популистка партия или не е, за мен е още рано да се говори. Нейният лидер досега се е доказал само на мажоритарен вот. Кметът на София Бойко Борисов обаче работи в една среда, в която няма свои общински съветници. А това затруднява оценката дали е популист или не. Според мен след като ГЕРБ реално влезе чрез пропорционален вот сериозно в ЕП, в местната власт и в българското Народно събрание, чак тогава може да се види дали тази организация действително е популистка или не. Да, Бойко Борисов е медийна звезда и има много силен ПР, но това не е гаранция за популизъм.

Аз не мисля, че предстоящите избори за ЕП са са звездния миг на ГЕРБ, защото работа на европейските депутати няма да се следи толкова под лупа, колкото ще се след работата на местните органи на самоуправление и разбира се бъдещия национален парламент на България. От тази гледна точка, звездният момент на ГЕРБ ще са местните избори през есента, след това до парламентарните избори ще бъде ключов период за тази организация. Тогава действително ще се види дали тя е популистка или си върши работата.

Теофан Германов: Мисля,че при ГЕРБ има още един стратегически момент, обясним с това, че те се целят в десния електорат, натрапчивото говорене, че никога няма да се коалират с БСП. Така или иначе, явно дълги години ще живеем в епохата на тройните коалиции, където ролите ще сменят, но схемата ще остава.

Борислав Ангелов: Тук Младен е особено прав. Аз съм съгласен в неговата теза, че по-скоро риториката на Бойко Борисов и на ГЕРБ е лява.
Какво ще кажат евроизборте на ДСБ?
Борислав Ангелов: ДСБ, СДС и НДСВ ще се борят да спечелят по едно депутатско място. Проектът на Иван Костов да се скараш с целия свят се оказа непечеливш и погрешен, провалът й е факт. Това беше очевидно още при нейното учредяване и историята го е доказала многократно, просто се повтаря като трагикомедия. Въпросът е дали ще съумее да мобилизира това, което е останало от нея, за да оцелее на този етап.
Иво Марков: Тези избори са въпрос на оцеляване за ДСБ. От тях зависи политическото бъдеще на партията. ДСБ ще разчита изцяло на твърдия си електорат, защото нямо откъде да вземе друг. Това обаче много е вероятно да се окаже недостатъчно и тази партия да няма представители в ЕП.
Калоян Методиев: За ДСБ тези избори ще са борба на живот и смърт. Единственото, което им върши работа е ниската избирателна активност. Потенциалът им може да се разгърне най-вече в центъра на София и точно там те ще концентрират силите си. Може и да вкарат един евродепутат

Теофан Германов: ДСБ сякаш изгуби инициативата в дясно. Тя все повече прилича на секта, която живее от и за лидера си. Днес те нямат нито спомена за големите победи, нито възможност да изиграят другите десни както през 2006 на президентските избори.

Какво ще кажат евроизбортите на ДПС?
Теофан Германов: Чрез принципа на уседналост, който част от партиите щедро рекламираха като голяма победа над ДПС тази партия се постигна пълна мобилизация на избирателите си. Първо, защото за първи път от 1990-а година ДПС може да се представи за жертва, за притисната в ъгъла пред своя електорат. ДПС прави рейд към ромските избиратели, които не е тайна – продават гласовете си в много случаи. Доган и партията му имат и финансовата възможност, но даже и без един лев те могат да мобилизират страха на ромите от „Атака”. ДПС за пръв път от години е фронтално атакувано с опит за кражба на електорат от негов клониран вариант. Иде реч за тактиката на Бойко Борисов, чрез привличането на движението на Сезгин Мюмюн, и изваждането на списък с възродители. Медиите обаче подмениха посланията. Мюмюн извади списък, а Борисов говори за богатите вождове на ДПС. Това като контра на бедния турски електорат, но сякаш тази тема не беше повече подхваната от журналистите. Те обърнаха внимание на списъка „Мюмюн”, който, оказа се, не е таен документ, търсен в тъмни доби, а указ от Държавния съвет, обнародван в Държавен вестник с наградени възродители. Съвсем трети въпрос е дали целенето в електората на ДПС от страна на Мюмюн и Борисов има шанс. Преди години ексдепутата Гюнер Тахир понесе серия от унизителни загуби в подобен безсмислен експеримент. Интересно е и как ДПС ще се държи в Европарламента. ДПС може да е ключов играч, който да изрича на глас в ЕП някои от тезите на Анкара по отношение на кандидатурата на Турция за Евросъюза.
Младен Дочев: ДПС ще засили позициите си на тези избори и ще разшири влиянието си благодарение на два фактора. Първият, чрез своята етнически българска клиентела във властта, а вторият – чрез сътрудничеството си с Евророма. ДПС ще има доста гласове извън традиционния си електорален ареал – смесените региони. Листата на партията, съставена от турци, българи и роми изцяло кореспондира с тази стратегия и очакваните добри резултати при реализацията й.
Иво Марков:ДПС безспорно ще бъде най-сериозния лобист на Турция в ЕП. Европейските депутати, които партията ще излъчи ще са тези, чрез които южната ни съседка ще опитва да влияе най-силно в политиката на ЕС, с оглед на бъдещо свое членство.
За ДПС настъпва и един период, в който може да има сериозни проблеми с част от своя електорат, но те няма да се прояват на тези избори. Досега част от българските турци, които произвеждат тютюн имаха гаранции, че производството им ще бъде изкупувано от държавата чрез субсидии. От 2007 г. такива средства вече държавния бюджет няма да отделя и ще лъсне популизма, с който си служеше ДПС да всява страх сред турското малцинство у нас, че ако не е тази партия държавата ще спре да субсидира тютюноприозводителите. С оглед на политическите дивиденти, които извличаше Доган, не се направиха никакви стъпки за преструктуриране на земеделското производство на тези хора. Сега те са изправени пред реалния риск да загубят поминъка си.
Калоян Методиев: Избирателите на ДПС са ясни. Ясно е как ще им протече и кампанията. За мен по-интересно е атаката на Бойко Борисов срещу Доган. Той използва в случая и Сезгин Мюмюн като маша. Ако всичко това не е театър това може да е особено проблемно за Борисов. ГЕРБ се опитва да “краде” електорат от “Атака”, но когато се разбере, че няма как това да стане ще стане ненужен и на ДПС. Доган е много опитен като политик. Изказа се остро срещу столичния кмет. И не на последно място Борисов не е чист като сълза. При една сериозна медийна атака срещу него едва ли ще издържи и месец. Още повече че се образува една интересна ос – Доган, Костов, Сидеров. Той и на тримата им бърка в плановете. От тях единствено ДПС има ресурс да се разправи с кмета. Колкото и парадоксално да звучи тук ДПС влиза в ролята на спасител на дясното. Възможно е главата в схемата на кмета да е Първанов. За мен това ще е един от интересните сюжети през следващите месеци.

Борислав Ангелов: В страната Георги Първанов и Ахмед Доган са политиците, който когато говорят предизвикват интерес. ДПС за мен направи най-силната листа – наблюдаваме в нея академичност, балансираност по пол, религия, възраст, по професионални качества и умения. Подобен вид очаквах да изглежда листата на ГЕРБ, но ме разочароваха. Принципа на уседналост не отслабва ДПС, амбицира я и ще мобилизира в най-голяма степен своя електорат. ДПС се чувства най-силна и най-уютно, когато я атакуват, като отговаря с изборни резултати.

Какво ще кажат евроизборте на НДСВ?
Борислав Ангелов: НДСВ има потенциала да има свой представител в ЕП. Парламентарна група в НС от над 51, министри, зам.-министри, областни управители, зам.-областни, кметове, хора в администрацията и общините, както и раздробеността на десницата у нас. ГЕРБ и останалите десни партии направиха огромна услуга с критиката си към водачката на листата на НДСВ Биляна Раева. Десния и центристки избирател, като я види и сравни с водачите на ГЕРБ, ДСБ и СДС и вижда къде, къде е по симпатична и привлекателна от тях. Спорът за това къде е карала стаж и специализация се обръща срещу опонентите й.

Теофан Германов: Прави впечатление, че НДСВ издига съвсем непознат за широката общественост човекшеф на дирпекция в административното министерство. Интересно е дали самата партия НДСВ ще застане зад кандидатура, явно лансирана от министър Николай Василев. Всички се досещаме, че НДСВ е царство, съставенто от няколко доста автономни херцогства, тоест въпросът е дали херцогството на Николай Василев ще успее да мотивира цялото НДСВ в полза на кандидата. Нов момент при НДСВ, е че ДПС при всички случаи ще е по-голямата българска либерална партия, а с това ще падне международната подръжка на жълтите. НДСВ залага и на една кампания, чието главно послание засега е, че раздават енергийна напитка. НДСВ имаше много по-сериозен шанс да напомни в сериозен диалог за позитивите на центристката политика, да работи, както през 2005, като партия на средната класа, а не да залита в шоуто. А и да помислим, че НДСВ имаше един много сериозен коз – Симеон Сакскобургготски като водач на листата. Има високопоставени аристократи в ЕП. Представители на фамилии като Хабсбург, фон Бисмарк, граф Ламбсдорф (бивш немски министър на икономиката). Един билет на Царя до Мадрид със спирка за 2 години в Брюксел щеше да е шанс за НДСВ.
Калоян Методиев: НДСВ заложи на нови лица в листата си, защото си дават сметка, че положението им никак не е розово, ами направо си е кафяво. И ако не вкарат евродепутат – на 21 май един ден след вота Станишев и Доган ще пият кафе и е ясно за какво ще си говорят. Това което ще изиграе лоша шега на царистите е наличието на групи по интереси, лобита и хергцогства както каза Тео в партията. Те ще си се взривят сами отвътре. Прогнозата ми е че могат да вкарат един евродепутат ако си мобилизират държавния и общински ресурс.
Младен Дочев: Локомотивът на НДСВ ще катастрофира на тези избори. Дори и жълтите да съумеят някак си да откраднат един депутатски мандат резултата им ще е толкова плачевен, че ще покаже, че те вече са второразрядна политически сила и претенциите им за по-сериозно участие във властта ще се окажат напълно несъстоятелни. Те ще могат много по-лесно да бъдат туширани от партньорите им в управлението. Така недоволните жълти лобита може да оттеглят подкрепата си към този кабинет, което разбира се няма да доведе до събарянето му, но може да доведе до разцеплението на жълтата партия като увертюра към окончателната й политическа гибел.
Иво Марков:Моето лично мнение е, че по време на управлението на НДСВ в периода 2001-2005 г. страната беше най-спокойна. Имаше икономическа и обществена стабилност, без сериозни кризи и конфликти. Нямаше никакъв натиск спрямо медиите и бизнеса, каквито бяха факт по време на управлението на СДС при Иван Костов, какъвто силен натиск съществува и при сегашното правителство.
Големият проблем на НДСВ е, че в партията бяха събрани хора с най-разнообразни политически убеждения и обществени позиции. Това възпроизведе множество вътрешни кризи, които доведоха партията до сегашното й незавидно положение. НДСВ на тези избори ще трябва да доказва има ли бъдеще или не.

СДС?
Младен Дочев: СДС е изправен от угрозата на тези избори окончателно да поеме пътя към политическото небитие. Те ще покажат, че единствено сините от всичките стартирали прехода български партии е останала бъзе твърдо електорално ядро. Моята прогноза е, че СДС ще остане без място в Европарламента, което ще е жалко най-малкото защото предизборната му платформа съдържа доста разумни идеи, при това – единствените засега предложени от участниците в изборите, които са вкарани в контекста на общоевропейската проблематика, а не насочени към черпене на дивиденти от нашенски си теми на размисъл от сорта: какво ни даде и какво ни взе еврочленството?
Теофан Германов: Дали СДС ще изпрати човек в ЕП или не е въпрос на късмет. По-важното, е че постепенно изтлява нещо много по-голямо от СДС или Стоянов. СДС в очите на милиони беше мечтата, надеждата за нещо ново. От доста години СДС не е тази мечта за демокрация и промяна, а просто партия, но все пак с края на СДС си отива една епоха, най-романтичното време на прехода.
Калоян Методиев: Те вече са в кампания. С други думи пълнят кацата с мед. На 16 май 2007 може и да ги изхвърлят от ЕНП. Това ще е катрана в кацата. Отсега виждам заглавията по медиите и интервютата между 16 и 20 май. Ако пък Стоянов си изтегли подписа от споразумението ще се опозори и ще си спечели могъщ неприятел в лицето на британците. Мисля че вече е редно когато се променя конституцията да се запише, че бившите президенти нямат право да се кандидатират за депутати, кметове и общински съветници. Прогнозата ми е нула депутата.

Иво Марков: Истината е, че ако има някакъв шанс за бъдещето на СДС, то там трябва да настъпи коренна промяна. Необходима е нова визия за развитието на страната, нова политика, нови лидери и нови партньори. Без това СДС е обречен в най-скоро време да остане в историята.
Борислав Ангелов: Както е тръгнало подписахме вкупом смъртната присъда на СДС. Но партия която се роди като анти и си остана с тази риторика вече седемнадесет години по-късно не я очаква розово бъдеще. Вкарването на един депутат в ЕП е жизненоважно за нея, което е трудно постижимо.
Прогнозата ви за избирателната активност?
Младен Дочев: 35 % +/- 2-3 процента (по скоро минус).
Теофан Германов: Близка до средноевропейската. Тоест, България няма да е изключение нито нагоре, нито надолу по отношение на активността. Интерсното, е че тези избори са като цяло прогнозирани по еднакъв начин от социолози, които не вървят даже по един тротоар, пък камо ли да говорят един и същ език. Жалко, е че изборите няма да имат още един „участник” – преференциалния вот, който имаше шанса, ако беше познат на обществеността, да поразмести елитите и техните любимци в челата на листите. Уви, за момента преференцията се остава илюзия.
Калоян Методиев: Предвиждам ниска избирателна активност 31,5 %
Иво Марков: Очаквам избирателната активност да бъде около 30-те процента. Според мнозина тези избори дори няма да бъдат забелязани, аз не споделям това мнение. Тези избори ще са безкрайно интересни, именно поради факта, че от тях зависи политическото бъдеще на много партии. Очаквам много изненади и в лявото и в дясното политическо пространство. Със сигурност някои партии ще слязат от политическата сцена и ще се окажат “изгорели бушони” на прехода. Същевременно ще се появят нови играчи, които ще дадат заявка за сериозно участие в политическия процес.
Ще си позволя и една по-смела прогноза. Според мен, през 2009 г. нищо няма да е същото. Смея да твърдя, че предстоящите избори за ЕП, за местна власт и за национален парламент ще бъдат началото на края за лицата, които олицетворяват прехода в България. Те се компрометираха твърде много и светлините на прожекторите ще спрат да светят за тях. Ще е много жалко, ако някои от тези лица с откровенно кримнални прояви успеят да се скрият зад имунитета, който дава ЕП. Ако се огледаме в листите на някои участници в предстоящите евроизбори със сигурност ще ги открием. Дано българина прояви мъдрост на тези избори, защото те в действителност са много важни за страната ни.
Борислав Ангелов: Според мен ще гласуват около 1 800 000, максимум 2 000 000. Трябва да стане чудо за да е по-голяма. Ако за България прехода свърши на 1 януари 2007 г. с приемането ни в ЕС, то за политическите ни партии преходът започва от 20 май 2007 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=684

Posted by on апр. 19 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.