ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИ: РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЯМА ВОЙНА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

" title=

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ТУРЦИЯ Е КРАЙНО АГРЕСИВЕН И КРАЙНО АКТИВЕН ПРИ ПРОКАРВАНЕТО НА СВОЯ ИСЛЯМСКИ ПРОЕКТ –  НОВАТА ВИСОКА ПОРТА И СЕБЕ СИ В РОЛЯТА НА НОВ СУЛТАН

Евгений Сатановски роден на 15 юни 1959 г. в Москва. Президент на московския Институт за Близкия Изток. През 2003-2004 е президент на Руския еврейски конгрес. Доктор на науките. Един от водещите руски експерти по Израел, Близкия и Среден изток.

Как ще се развива решаването на сирийската криза, и как в тази връзка Вашингтон ще развива отношенията си с Русия и държавите от Южен Кавказ?

Нямат ни най-малка връзка с отношенията на Русия и Съединените щати, или отношенията на Америка с постсъветското пространство от Прибалтика до Централна Азия. Има американска политика към относително бившия Съветски съюз – Русия или Украйна, Беларус или страните от Прибалтика, Закавказието или Централна Азия, Казахстан. Тази политика е сама за себе си. И тук не може да се направи нищо. Няма как да се повлияе на нея. Може да се организира някакъв диалог в тази или онази постсъветска столица, с разбирането, че няма никакви ресурси, финансови, военни, политически за това да се отнеме или даде повече от Америка за това, което нямаме. Преди време толкова си отнемахме и наддавахме със Съединените щати в Африка, Азия и дори Латинска Америка, че разорихме и развалихме Съветския съюз. Какъв смисъл има се впускаш в напълно безсмислено състезание заради никому ненужни комплименти и аплодисменти от ръководители на страни в тази или онази столица?

В конкретната ситуация сирийската криза показа, че руското и американско ръководство, най-малкото, могат да разговарят. Независимо от това, че няма особено силна любов между руския и американския президенти, все пак, някакви разумни неща, бяха възприети от американска гледна точка. Те вече ни радват.

Защото, за съжаление, тежката деградация на политическия естаблишмънт, на експертната общност в Съединените щати, кадровата деградация води до решения като подкрепа за радикални ислямисти из целия Близък изток и от Средния изток от Афганистан до Либия. В резултат на това се наблюдава пълен американски провал навсякъде, извънредна опасност от увеличаване на радикалния ислямизъм до степен на заплаха. Достатъчно е да си спомним за 11 септември. Но провалът на Америка няма да свърши добре за Русия, защото хората, които сега взривяват Съединените щати или атакуват американски дипломати не са приятели на Русия. И каквото и да е задоволство по този повод е неуместно.

Какво може да се очаква от развитието на ситуацията в Сирия, ще се сбъднат ли някои прогнози, като например, че предстои голям война в Близкия изток?

Разбира се, че ще има голяма война в Близкия изток! Че как иначе! Всички върви натам. Голяма сунитско-шиитска война, голяма битка на ортодоксалния сунитски свят, и тук се откроява уахабитския тандем – Катар и Саудитска арабия, а също и лично турският премиер Реджеп Таийп Ердоган. Така се получи, че министър-председателят на Турция е крайно агресивен и крайно активен при прокарването на своя ислямски проект –  новата Висока порта и себе си в ролята на нов султан. Вече нищо не може да се направи! Това е реалността. Може да се опитаме да се подготвим, да минимизираме последствията от цялото това безобразие на руска територия, но е невъзможно да го спрем. Невъзможно е да се спре цунами, изгрева или залеза. Има някои закономерни исторически процеси.

И един въпрос свързан с химическите оръжия. Иран изглежда има доказателства за това, че именно опозицията е използвала химически оръжия в Сирия…

Всеки изтъква себе си, затова опозицията много пъти говори за химическото оръжие на Асад и всеки път се проваляше, и много пъти се опитваше да организира някакви провокации,  за да въвлече Запада в интервенция срещу Асад. В конкретния случай иранците са по-скоро прави. Освен това, освен от иранците има и напълно неутрални източници, а има и информация от хора, които опозицията държа като заложници, сред тях западни кореспонденти и професионалисти, които просто й симпатизираха на и после някак си престанаха да й симпатизират. За огромно съжаление, изглежда че части от химически оръжия днес са в ръцете на терористичните групировки, които воюват срещу Асад.

Интервю на Дария Мелихова  за в. Кавказ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6911

Posted by on сеп. 17 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.