ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СИЛНИТЕ ВОЕННИ СВЪРШИХА, ОТДАВНА СВЪРШИХА В ЦЕЛИЯ ИСЛЯМСКИ СВЯТ;

ПОЛОВИНАТА ИДЕОЛОЗИ НА АЛ КАЙДА ИДВАТ ОТ ЕГИПЕТ;

КАЙРО Е ЕДИН ОТ НАЙ-МРЪСНИТЕ, ДАЖЕ И АКО НЕ Е НАЙ-МРЪСНИЯТ МЕГАПОЛИС В СВЕТА, ПОЛОЖЕНИЕТО ТАМ С ВЪЗДУХА И ВОДАТА Е КАТАСТРОФА;

НА ВСИЧКИ КАРТИ НА ДЖИХАДА РУСИЯ Я ИМА КАТО ЦЕЛ. КАКТО АМЕРИКА, КАКТО И ЕВРОПА.

Евгений Сатановски е президент на московския Институт за Близкия Изток
 

Евгений Янович, след преврата в Тунис положението в Египет се  изостри…
Изостри – това вече не е точната дума. Това е нещо като революционен преврат, по точно опит за революционен преврат. Идва някаква странна информация. Установи се, че в Египет е имало подготовени инструкции за провеждането на революционно въстание – в мрежата на егпитските блогъри, от една пощенска кутия на друга. Тези съобщения са попаднали в ръцете на кореспондентите на „Ал Джезира”. Като цяло, това са добре подготвени указания, къде да се събират, къде да ходят.
Съвремените електронни средства на масова информация дават великолепна возможност за вземане на мостове, телеграфи и поща. И вичко това е добре организирано. Плюс  Ел Барадей, „Мюсюлманските братя”, неочаквано попаднаха в тази месомелачка.
Въстанието върви много мощно. Девет града, горят автомибили, броят на убитите върви вече на десетки, както ми съобщават на мен пряко по дипломатически източници. Не два-три, а много. Част от полицията премина на страната на народните маси. Всичко това започва да ми напомня на „Тримата шишковци” от Юрий Олеша като Ел Барадей е в ролята на Тибул.
Мубарак има два варианта. Той може да смаже всичко с много кръв. С много, много  кръв, както китайците на площад Тянанмън. Но той няма такива ресурси – нито възраст, нито сила. Или ще му се наложи всичко да предаде на шефа на спецслужбите Омар Сулейман.  Няма кой друг да вземе и да съхрани властта. Относно синът на президента Гамал Мубарак (който го готвеха за приемник) като бъдещ управляващ Египет може да се забрави.
Не е изключено, когато всичко това се  разклати и се разпръсне на дребни парчета, в крайна сметка  да доведе „Мюсюлманските братя” на върха на политическата пирамида. Но с колко кръв и след колко време, ние все още не знаем.

Обикновено е прието да се разглеждат три версии на превратите в арабските страни: на военната хунта, на ислямистите и на машинациите на Запада). Не можете ли вие да разгледате вероятността на тези версии в днешните събития?
Има още една четвърта, нова днешна версия. Неин гарант е населението. Ето той е орал, орал, орал като роб в галериите, но никаква благодарност. Защото ако ти ореш 24 години, както в Тунис, или 42 години, както е при Кадафи в Либия, или 30 години, както при Мубарак в Египет, или 32 години, както е в Северен Йемен, или си султан Кабус (султанът на Оман – б.р.), който заради сексуалната си ориентация няма деца, а вече не си момче, някак си се получава все по-близо и по-близо до революция. Аз не говоря за саудитската геронтокрация, където наследствения принц е на границите на 80-те години. Там и до сега децата на крал Ибн Сауд си предават властта един на друг. Сега сме вече ХХІ век, а Ибн Сауд е живял по времето на Ленин и Сталин.
На народните маси цялото това безобразие някак си не им харесва: десетки години един и същи човек. Ужасяваща мизерия, в която живеят около 80 милиона души, в Кайро 28 милиона. Между впрочем Кайро е един от най-мръсните, даже и ако не е най-мръсният мегаполис в света, положението там с въздуха и водата е катастрофа. От една четвърт до една трета от египетския хляб е американска благотворителна помощ.  Вярно е, че Нил е най-голямата река в Африка, но и какво от това? Той е пресечен от Асуан. През януари след проведен референдум се отдели Южен Судан. Джуба (столицата на Южен Судан) строи хидровъзли на горното течение на Нил, това е въпрос за три, максимум пет години. И какво тогава ще стане с източването в Египет? Ще бъде просто катастрофа. Без вода се живее по-лошо, отколкото без нефт, няма да  оцелеете.
Заради това цялата тази геронтокрация струпва мащабни народни вълнения. За никакъв Запад тука не може и да става на въпрос. Никой луд  от Запад няма да клати тези лодки. За този, който ги клати… Може с интерес да се гледа по канала „Ал Джазира” и да разбере, являва ли се той ръка на катарския емир, или просто журналистите дават информация, както е прието при тях, максимално обективно. Това е отделна тема, но не е точно Запад.
Военните…  Това не е преврат, за да дойдат военните на власт. Точно обратното, всички днешни управления – са или консервативни или неконсервативни монархии, както в Мароко, в Саудитска арабия, ОАЕ и другите малки монархии в залива, или са диктатори, имащи отношение към ВВС, към Генералния щаб, към разузнаването – тези хора бяха ядрото на революциите през 50-те години. Има още една не толкова голяма прослойка партийни функционери от типа на Садам Хюсеин. Даже крал Абдула II е бил при баща си шеф на йорданските командоси – парашутисти.
Силните военни свършиха, отдавна свършиха в целия ислямски свят. Това може да бъде хунта, като алжирската или турската, но те вече отиват към нула. В Турция през септември ги махнаха от властта, в Алжир засега са на власт, но кой знае…

Значи може да кажем, че в Тунис и Египет имаме революции от долу, имащи социални причини и приличат на аналогичните европейски?
Не  е изключено, да е така, но със своята специфика. Макар че в аналогичните ситуации в Европа отсъства ислямския фактор. А в Близкия изток той присъства навсякъде.  Често повтарям: навсякъде в края на тунела присъства брадат човек в чалма и с автомат. Даже по време на исламската революция в Иран, където множеството светски лидери – от коммунистите до умерените търговци, поддържащи аятолах Хомейни – в един момент се оказаха в ситуация, когато въобще никой не остана, освен ислямските лидери. Днес, по същия този принцип започва и политическата ислямизация в арабския свят.

Как бихте определили ролята на ислямския фактор в настоящата ситуация?
Подобно на тази при Ясер Арафат при първата интифада в Израел. Тя започна без ни най-малкото участие на Арафат, той даже не е знаел, че тя е започнала. Но след като е научил за нея, той веднага я яхна  и се възползва доста от нея.
Сега е същото. Ясно е, че това не са го направили мюсюлманите. Експлозията е готова. Хората са били потискани десетилетия . Те са били готови  за всякакъв повод да излезнат на улицата. Намерил се е поводът.

Тоест,  според вашата прогноза се реализира сценарии, когато с плодовете на революцията се възползва не този, който я е направил?
Винаги така се получава.

Според вас ще се разпространи ли вълната на въстанието и в съседните страни?
Ние през цялото време говорим за арабски свят. Не искате ли да погледнете, какво ще се случи, например в тропическа Африка? Какво ще случи в Нигерия, където северът е мюсюлмански, а югът предимно християнски? Арабският ислямизиран север  е бил прикачен с християнския и езически юг от англичаните и французите, подобно на Судан и се изпотрепа. Има разцепление на всичко, което е възможно. Някои държави вече не съществуват. Сомалия  дефакто отдавна не е държава, Ирак и Афганистан са територии някак си окупирани от западните страни, но съвсем не са създали държавна инфраструктура. По натам всичко това може да хвръкне.

Но Тунис и Египет – не са Сомалия, те са достатъчно стабилни страни…
А, кой го каза това, че революциите се случват в страни с бедно население? Че това никога няма да се случи. Революциите се случват в сити страни, устроени, където има образована прослойка, но не е във властта и без каквито и да е шансове да бъде допусната да нея.
В Тунис зарзаватчия (Мохамед Боуазизи-б.р.) се самоуби. Зарзаватчия с висше образование! Идват от местния ОМОН (Отряд на милицията с особено предназначение – б.р.) и питат: „Имаш ли разрешително? Не? Тогава дай пари”. И зарзаватчията се самоубива. Защото висшето му образование му дава възможност да осъзнае, колко безполезен живот води и  как няма никакъв шанс…
В такава ситуация е и Египет с колосална техническа интелигенция, стари университетски традиции, университета Ал Асхар, където има колосално ислямско влияние на ситуацията – половината идеолози на Ал Кайда идват от Египет. Египет е силно уязвим. Което го и виждаме.

В кои други страни е най-голяма вероятността да пламне?
Йемен. Ситуацията е катастрофална.. В Алжир във всеки един момент може да избухне гражданска война.. Алжир е по-зле от Египет, Йемен пък от Алжир. В столицата на Йемен Сана се получава ситуация, когото нивото на водата е нула. Тя е първата столица в света останала напълно без вода. Цялото население е под влиянието на наркотиците.  Какво, нещастните наркопотребители така ли са задължени да стоят? Ще избухне. Ситуацията е отвратителна, честно да си говорим.

Във връзка със случващото се в Тунис и Египет се има предвид единични случаи или се преобразува цялата политическа карта в региона?
Това е ефектът на домино. Судан, от който никой нищо не очакваше взриви ситуацията. Това е много опасно и нищо добро не може да се направи с него.

Какви са вашите прогнози? Ще дойдат ли там на власт фундаменталистите или все пак ще бъде относително светски, интегрирани в световната общност режими?
Ако вие сега отиде в Египет, ще видите в Александрия жени с покривало, това,  което през живота никога не е било. Приключи се със светския арабски свят. Приключи се с арабския свят със социалистическа ориентация. Приключи се, най-накрая и с арабския свят на военната хунта.  Ислямистката система е много по твърда и всеобхватна, необходимо и е да бъде монополна. Тя се стреми това да го направи..

Как според вас трябва Русия трябва да действа, да реагира, да предприема ли някакво участие в тези процеси?
Първо, ние не се нуждаем от придобиването на тази зараза. Преди няколко години пресякохме щедрото предложение на университета Ал Асхар за обучение на нашите мюфтии. Някои от нашето висше ръководство това го подкрепяха. Ясно е, че сега тези мюфтии лесно биха създали такова положение  в Северен Кавказ, в Татарстан, Башкортостан.
Второ, ние имаме много студенти учещи се в Ал Асхар, откъдето се връщат като твърди радикали. Всичко това го сочи статистиката. Изключенията потвърждават правилото, защото изключения практически няма. Ние се нуждаем от включването на сериозен филтър относно терористите. В Домодедово се проследяват арабски следи. Шрапнелът, който е взривил атентатора е т.нар. палестинска гранитна бомба. Основният удар е нанесен от гранитния трошляк на  експлозива, който не се лови от металодетекторите. Това е палестинска технология.
На всички карти на джихада Русия я има като цел. Както Америка, както и Европа.
Ситуацията с взривовете за Русия е главният проблем и опасност в момента. Необходимо е възстановяването на тоталния контрол на всичко, което се случва при ислямистите в крайната периферия и на подстъпите към столицата и големите градове.  Нищо по-умно, за съжаление не мога да кажа, защото революциите и бунтовете са склонни да се разпространяват.

Интервюто е от електронното издание на вестник Взгляд от 28 януари 2011 г.

Превод с незначителни съкращения Борислав Ангелов 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ АГЕНТИ ОТКРИВА ШАНС ЗА ПРОМЯНА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

КАК НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ДЪЛГОЛЕТИЕТО – ЕДНО ФЕРМЕРСКО СЕМЕЙСТВО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ Е В ДОЛНА МЪРТВА ТОЧКА

„ДОБРИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ „ЛОШИТЕ“ ЖУРНАЛИСТИ – 1-0

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: В СТРАНАТА В МОМЕНТА ЦАРИ ХАОС

НИКОЛАЙ ЦАЧЕВ: БРАЗИЛИЯ Е ДЪРЖАВА-СУБКОНТИНЕНТ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В ДЪРЖАВАТА

ПРЕМИЕРЪТ НА БАВАРИЯ ПРИЗОВА ДА СЕ СПРАТ ЕМИГРАНТИТЕ ОТ ТУРЦИЯ И АРАБСКИЯ СВЯТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3639

Posted by on февр. 1 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.