Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ЗДРАВНА КАСА Е ПИРАМИДА

НАД 1,6 МЛН БЪЛГАРИ (ВКЛ. ЦЯЛОТО РОМСКО НАСЕЛЕНИЕ!) НЕ ПЛАЩАТ И ЛЕВ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ.

ТРИ СА ОСНОВНИТЕ ДЕФИЦИТА НА НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ – ФИНАНСИ, КВАЛИФИКАЦИЯ И ЧОВЕКОЛЮБИЕ

Д-р Тотко Найденов е роден на 23 март 1948 г. в Ямбол. Завършва хуманна медицина и журналистика. През последните 30 години се занимава с журналистика и здравна просвета. Главен секретар е на Националния алианс "Живот за България", от 1993 г. насам ръководи в. "Български лекар". Автор на близо 30 публицистични книги.

Д-р Найденов, научихме, че Ви предстои организирането на 6-тия Национален Ден на Спасението, който създадохте през 2005 г. В какво ще се изразява той?
На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, лекар на с. Стрелец, Великотърновско, попада в жестока катастрофа между камион и автобуса, в който пътува служебно, от който той избухва в пламъци. Без да се колебае нито миг, д-р Черкезов изважда от тях всичките 47 пътници, но умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Затова през 2005 г. обявих тази дата за Национален Ден на Спасението. Постепенно издирих близо 120 лекари и 12 медицински сестри, починали по време на работа. Има и десетки полицаи, огнеборци, минни спасители, обикновени граждани, загинал при спасяване. Така България, струва ми се, е единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която си има Национален Ден на Спасението, на който чества своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Отбелязването става чрез ритуал,  подобно на 2 юни – с 1-минутно мълчание точно в 12 ч, пред вратите на лечебните заведения, придружено от сирените на линейките. Все се надявах тази година този Ден да бъде официализиран от МС, но нито ексминистър Нанев, нито сегашната ни министърка внесоха съответното проекторешение на някое от заседанията на кабинета.

 Къде ще бъдете Вие на този ритуал?
Пред централното му място – пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА). Тази година 15 август се случи в неделя, но се надявам да дойдат повече софиянци.

Вие винаги сте бил активист на БЛС, създател сте и на професионално – съсловния празник Деня на българския лекар, който по Ваша идея се чества от 1994 г. на 19 октомври, Деня на св. Иван Рилски Чудотворец. Как намирате последните действия на БЛС относно орязването на парите, които болниците трябва да получат от НЗОК за дейността си?
Как да ги намирам? Като безсилие спрямо монополната Здравна каса. Още навремето, когато я създаваха, няколко пъти изразих недоверието си към нея, чрез множество статии и интервюта, нарекох я пирамида. Какво друго може да се очаква от монополист? Вие как можете да протестирате, когато монополистите "Топлофикация" и електропреносните дружества ви вдигат цените? Но това е безобразие: да си работиш честно и почтено, а Касата-монополист да изплаща труда ти с 30-40% по-малко, и то с 3-4 месеца закъснение.

Но премиерът каза, че докторите получавали по 40-5-60 хиляди лв?
Това са не повече от 100-тина лекари, които извършват кардоинвазивни  и кардиохирургични дейности. Техните клинични пътеки са свръхостойностени, по разбираеми причини. Но болшинството ликари не получават повече от 800 лв. Три са основните дефицита на нашето здравеопазване – финанси, квалификация и човеколюбие. Нещата обаче отиват още по-зле, след като за догодина за здравеопазване са планувани едва 3,4% от брутния вътрешен продукт. Досега с много мъки той беше стигнал 4,3 %. При положение, че във всички страни на ЕС е двойно, че и тройно повече, и то при много по-голям БВП. От друга страна държавата е крайно некоректен платец. Тя почти не изплаща мизерните 2 % здравни осигуровки за пенсионерите, безработните, децата, студентите, войниците, инвалидите. Над 1,6 млн българи (вкл. цялото ромско население!) не плащат и лев здравни осигуровки. Още не са изплатени на общопрактикуващите лекари и полагаемите им се потребителски такси от извършените прегледи на пенсионерите. Как да издържат тези лекари своите практики, особено по селата? Да не говорим, че малките населени места почти напълно оголяха откъм лекари. Кой колега е луд днес да отиде на село?

Как виждате развръзката?
Никак… Лекарите няма да стачкуват от 1 септември, както се канят. Защото са зле организирани, боязливи и нямат доверие на своята монополна казионна организация БЛС, в която – противоконституционно! – ги накараха да членуват като непременно условие за упражняване на професията си (при все, че Конституцията безусловно гарантира правото на труд!). Писал съм и на т. нар. Омбудсман по въпроса. Разбира се – никакъв отговор. Пратих му и Харта за правата на лекарите, която бе одобрена от УС на БЛС. Да я разпространи така, както разпространяваше по болниците Харта за правата на пациентите. Каква полза от този омбудсман?

Издадохте и нова книга…

Да, "Книга за българските хирурзи", второ допълнено издание, цели 560 стр.

Къде могат да се намерят Вашите книги?

В книжарница "Знание", зад арката на Александровска болница.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ: ПО ПРАВИЛО, ПАДНАЛИТЕ НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ГЛУПОСТТА В ПОЛИТИКАТА Е КАТО ПЯНАТА, ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАД ВОДАТА

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДЕПУТАТИТЕ ДОЙДОХА ВЪВ ВНС НА ВЪЛНАТА НА
ЕДИН НЕПОВТОРИМ ОБЩЕСТВЕН ПОДЕМ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: ПРЕСТИЖЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАЗИ ЗА СМЕТКА
НА ИСТИНАТА

РАЙНА МАНДЖУКОВА: ЕДНА НАЦИЯ Е КАТО ОГРОМНО СЕМЕЙСТВО, В
КОЕТО
ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВА, НО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

ЕЛИЗАБЕТ ХОРНУНГ: ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕМСКИ ЕЗИК Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В
ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИМАМЕ ЕДИН ДИВ, КРАДЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ
С МНОГО
КЪС ХОРИЗОНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

СКАНДАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА
АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е
ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В
СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ
ПОВЕЧЕ
ВРЕДИ,
ОТКОЛКОТО
ПОЛЗИ
Джон
СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3339

Posted by on авг. 12 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.