Д-Р РУМЕН БОСТАНДЖИЕВ: ХУБАВИЯТ СЕКС НЕ ИЗЧЕЗВА С ГОДИНИТЕ


ТЪРСЕНЕТО НА НЯКАКЪВ УНИВЕРСАЛЕН ИДЕАЛ Е ЛИШЕНО ОТ СМИСЪЛ

ЕДИН ОТ НАЙ – ЧЕСТИТЕ СТРАХОВЕ E ДА НЕ СЕ РАЗОЧАРОВА СЕКСУАЛНИЯT ПАРТНЬОР, ДА НЕ НИ ИЗОСТАВИ ИЛИ ИЗНЕВЕРИ

Доц. Д-р Румен Бостанджиев е роден на 21 август 1957 година. Завършва медицина в "Медицинска академия" – София през 1983 година. От 1984 г работи в Сектора по сексология към Катедрата по психиатрия на Медицинския университет – София като главен асистент. От 1992 година е преподавател и в Бургаския свободен университет. Автор е на множество научни трудове в областта на сексологията.До кога продължава хубавия секс в една двойка?

Пълноценното сексуално преживяване в една двойка зависи най-вече от чувството за взаимна свързаност и емоционална близост. Противно на масовата убеденост хубавият секс не изчезва с годините съвместен живот нито пък повяхва неизбежно с възрастта. Възможно е с годините страстта да отстъпи място на по-дълбоката отдаденост и интимност, всеки от тези аспекти на сексуалната връзка има свой чар и значимост. Пълното разкриване на сексуалния потенциал на една двойка изисква време, добронамереност и чувствителност. В този смисъл хубавото време за секса в двойката продължава до тогава докато партньорите са способни да се преоткриват взаимно.

 

Според Вас хубавият секс гарант ли е за една продължителност на връзката?

Обикновено хубавият секс е израз на хубави отношения. В този смисъл колкото по-хармонични са човешките отношения, толкова по-голяма е вероятността и за пълноценна сексуална връзка. В сила е и обратната зависимост. Има и случаи, когато поради специфични проблеми във взаимоотношенията партньорите могат да се отчуждят дори и да са били свързвани от силно еротично привличане. Добрият секс не винаги е достатъчен за справяне със сложни междуличностни конфликти и житейски предизвикателства, пред които е изправена двойката. По същия начин, при наличие на някои специфични сексуални проблеми, взаимната любов не е достатъчно условие за намирането на оптимално решение.

 

Необходими ли са за съвременния мъж сексуални стимуланти?

Секс-хапчетата са от няколко различни групи и имат различен спектър на действие. Те са незаменим помощник при справяне с някои от най-честите проблеми в сексуалната изява. Съвременната медицинска практика показва, че оптимален резултат се получава когато медикаментозната терапия е съчетана с индивидуална и двойкова психотерапия. Конкретния терапевтичен подход следва да е максимално индивидуализиран според уникалните особености на уникалната ситуация, в която се намира клиента. Това прави уместно медикаментозните средства да се използват само след специализирана сексологична консултация.

 

Как си представят повечето мъже идеалната партньорка?

„Идеална партньорка” е понятие, което може да има единствено индивидуален смисъл. Хората са различни, с различни еротични потребности и вкусове. В този смисъл търсенето на някакъв универсален идеал е лишено от смисъл. Много по-полезен е разговорът между конкретните партньори, в който те биха могли да се информират и насочват към поведения, които максимално удовлетворяват конкретните им очаквания.


Кой е най-големият сексуален страх на българската жена?
 


Всеки човек може да има различни страхове, свързани със сексуалната му изява и интимните отношения. В здравословна форма и интензивност тези страхове ни предпазват от потенциални опасности и недалновидни стъпки. Често обаче страховете ни могат да станат неоснователно големи и появата им под формата на притеснения обикновено парализират сексуалната изява. Едни от най-честите страхове както при жената, така и при мъжа е страхът да не се разочарова сексуалния партньор, страхът че няма да се получи максимално добра сексуална изява, страхът от изоставяне или изневяра. Еротичните преживявания на други жени се блокират от страха да не забременеят, притеснението от разкриване на извънбрачната връзка или опасенията, че отново няма да се получи забременяване. Всеки си има своите страхове, въпросът е дали ги използва по най-добрия начин. 


С какво най – вече можем да съблазним половинката си – движения, жестове?
 

Съблазняването е маркетингова стратегия. За да сме успешни в нея, трябва да знаем от какво има нужда обекта на ухажване и да успеем да му внушим, че ние му предлагаме именно това, от което той или тя се нуждаят. Аз не вярвам в универсални стратегии и тактики за прелъстяване, тъй като хората са различни и няма как една постановка да е ефективна при всички.


Как можем да разберем, че той е искрен в леглото или е само за секса с нас?

Какви са мотивите ни да сме с някого в леглото не винаги кореспондира с липсата на искреност. Някои мъже искрено заявяват доминиращото си сексуално желание, без това да е отблъскващо за партньорките им, особено когато и те не очакват нещо повече от връзката. Неприятно е когато се получава разминаване и някоя от страните остава с погрешна представа за характера на връзката. Отговорност за това носят и двете страни.

С много приятелки спорим за секса на първа среща. Дали трябва да легнем с определеното момче или това говори лошо за нас, когато веднага му се отдадем?

Едва ли има нещо по-нелепо от аксиомите в сферата на личните отношения. Кога ще се стигне до интимност в една връзка е въпрос на спонтанност , взаимно желание и създаване на подходящи възможности. Предварителното планиране на секс при първата среща, както и заричането, това в никакъв случай да не става, са крайности лишени от смисъл. Нещата се случват тогава, когато им дойде времето и когато и двамата решат, че времето им е точно сега.

 

Мъжете винаги имат любими пози в леглото. Трябва ли винаги да се съобразяваме с тях, дори и те да не ни носят онази наслада, която очакваме?

Нагласата, че жената трябва да обслужва сексуалните желания на партньора ни връща в далечните времена на патриархата. Съвременната жена е равностоен партньор в живота, което и дава право да изисква зачитане и съобразяване с нейните предпочитания. Пълноценното еротично преживяване изисква и двамата да се чувстват добре, поради което изкуството е в намирането на взаимно приемливи варианти, а не в безсмислените компромиси.


Защо мъжете толкова харесват оралната любов?

Не всички мъже са заклети фенове на френската любов. Това впечатление погрешно се създава от долнопробните порно филми, които задължително започват с фелацио и завършват с анален секс. Този банален шаблон може да е много различен от индивидуалните предпочитания на конкретния човек, с който имаме връзка. В този смисъл си струва да не се осланяме на масови внушения от ненадеждни източници. 

  

Защо мъжете след секс, винаги питат дали са се справили?

Интереса към преживяванията на жената не винаги следва да се интерпретира, като стремеж за „справяне”.  Има мъже, които трудно намират най-верните думи, както и такива, които са дълбоко неуверени в собствените си възможности и постоянно имат нужда от потвърждения. 


Кое се нарича изневяра според един мъж?

Едва ли има съществена разлика в интерпретацията, която правят мъжете и жените на понятието изневяра. Същността на този феномен е в пренебрежението спрямо сексуалния партньор поради ангажиране в отношения с друг. Дали алтернативната връзка включва сексуален контакт или не, едва ли е най-същественото основание да говорим за изневяра. В повечето случаи на алтернативен интерес към друг или друга хората прекалено се вторачват именно в тази подробност, а съществения въпрос е какво всъщност се случва с техните чувства и отношения.

Можем ли да променим дадения човек до нас? Склонен ли е да промени навиците си заради нас?

И двата въпроса съдържат огромна доза манипулация.  Истинската промяна е само тази, която човек сам избира да направи в живота или поведението си. Всяка амбиция за променяме някого, особено без неговото съгласие, е опит да се поставим над него и да пренебрегнем личната му свобода и неприкосновеност. Съвместният живот неизбежно предполага адаптация, но има огромна разлика от това дали и двамата се стремят към намиране на взаимно приемливи варианти, или някой се опитва да подчини другия на собствената си воля, настоявайки за компромиси и промени, доказващи любовта му.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=914

Posted by on мар. 27 2008. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.