Д-Р ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА: НЕ ЕМИГРИРАМ, ТЪРСЯ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

ЗАЩО ЕДИН ЧОВЕК С ПРЕСТИЖНА ПРОФЕСИЯ ТЪРСИ РЕАЛИЗАЦИЯ НАВЪН?
 
Д-р Десислава Георгиева е родена през 1969г. в Плевен. Завършила  е английска езикова гимназия, след което и Медицинския университет във Варна. Работила е като участъков терапевт, участъков педиатър, в подразделенията на НЗОК, като търговски и медицински представител на компании – производители на фармацевтични и натурални продукти и на медицинска апаратура.

Д-р Георгиева, какво кара един човек с такава трудова биография да гледа извън границите на България и да търси там възможности за работа?
Търсенето на нови предизвикателства – и в професионален, и в личен план; очаквам да намеря разумно съотношение между доходи и задължителните  ежемесечни и ежедневни разходи. А може би вече съм на възраст, когато ми се иска да живея в малко по-подредено общество…
Всъщност защо избра дестинация Англия? С какво те привлече?
Избрах Англия, защото ще ми бъде сравнително лесно да преодолея езиковата бариера, а и там в момента има повишено търсене на медицински специалисти, което увеличава шансовете ми за по-кратко време да намеря оптималния за мен вариант.
Не те ли притеснява разрастването на световната икономическа криза. Както писаха много от вестниците, поради нарастващата безработица в Англия, Ирландия, Италия  др.  има вероятност тези страни да затворят пазара на труда за чужденци за няколко години?
Не ме притеснява особено. Ние, в България вече имаме изградени дългогодишни навици за оцеляване и за справяне с кризи от всякакво естество – едва ли има нещо непознато за нас в настъпващата криза в глобален мащаб.
Защо едва сега реши да заминеш, а не с първата вълна, още повече, че мнозина се завръщат?
Доскоро смятах, че трябва да дам достатъчно време и на себе си, и на процесите на реформа в системата на здравеопазването в страната ни. За един период от почти десетилетие не се случиха набелязаните като основни промени в тази система. Във всички нормативни документи и доктрини в центъра на вниманието се поставят здравето и защитата на интересите на здравноосигурените лица, т.е. на всички, които ползваме медицински услуги. На практика се получава точно обратното – огромната част от потребителите на медицински услуги не получават и половината от качеството и количеството на тези услуги такова, каквото е регламентирано и заплатено. Със сигурност има много причини това да се случва… Признавам, че и разочарованието ми е също една от причините да търся алтернатива. 
Не си единствен случай, и още много други лекари, медицински сестри, зъболекари, фармацевти гледат все повече навън. А в същото време у нас има незаети работни места за тези медицински професии. Едва ли само търсенето на предизвикателства е причината да си купуват често еднопосочен билет…
Предполагам, че причината не е само търсенето на предизвикателства. За никой не е тайна, че има огромно разминаване между инвестициите от време, енергия, пари и възвращаемостта им като парично възнаграждение и професионално удовлетворение – това се отнася не само за медиците, а и за всички висококвалифицирани специалисти у нас. Не ти ли се струва разумно и нормално да искаме срещу труда си да получаваме адекватен жизнен стандарт и достатъчно финансов ресурс, за да имат и децата ни възможност да растат и да се реализират според желанията си, а не според ограниченията, които налага липсата на достатъчно средства.
Какви са перспективите за завръщане? Очакват ли те тук?
Досега не съм мислила за еднопосочен билет.  Човек винаги се връща там, където е оставил скъпи хора и места. Доста от приятелите и роднините ми са по всички краища на света, но това не ни пречи да поддържаме ежедневно връзка.  Когато стегнеш куфарите, като че ли се притваря вратата зад теб… И тръгваш напред с надеждата, че скоро пак ще я отвориш. Нали ключът не е хвърлен…
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЧАКА НИ БУМ НА ПРЕСТЪПНОСТТА

ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО

ОНБ НАСТОЯВА ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ КОНТИНГЕНТ ОТ ИРАК

МЛАДЕЖТА НА БЪЛГАРИЯ И ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ

ЛЮБОМИР ВЪЛКОВ: ВОДАТА ЩЕ СТАНЕ ПО-СКЪПА ОТ ПЕТРОЛА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1714

Posted by on ное. 21 2008. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.