Д-р Ангел Йосифов: Партията на българите е втора сила в Цариброд

Доктор Ангел Йосифов е роден на 1 април 1957 г.  в Цариброд. Председател на Националния съвет на българите в Сърбия. Лекар.

С доктор Ангел Йосифов разговаря Калоян Методиев

 

–     Кажете няколко думи за себе си?
–         Завършил съм в 1984 г. медицинския факултет в София. Работил съм в Босна от 1986 г. до 1992 г.. Тогава се върнах в Цариброд.

–         Защо в Босна?
–         Не можех да работя в Димитровград като бивш възпитаник на Медицинския факултет в София. И така отидох в Босна и работих като лекар до войната. През 1993 г. отидох на специализация в София и после от 1995 г. работя в Пирот.
–         Всеки ден ли пътувате?     
–         Да. То не е проблем, то са 20 км. Болницата в Пирот е много добра. Аз съм специалист рентгенолог.
–         Политиката?     
–         В момента по всички проблеми, които касаят българското малцинство, работим. На последните избори Демократичният съюз на българите тука, в Цариброд, направи най-големия скок. Ние сме втора политическа партия. Първа беше партията на Борис Тадич (Президента на Сърбия Бел. Ред.) Нашата бюлетина беше Демократичен блок – доктор Йосифов.
–         Така ли се казваше?
–         Да.
–         Колко места взехте?   
–         Имаме 5 общински съветници. Сега живеем в едно време, когато България се намира пред приемането в Европейския съюз. Това е голям факт и това дава шанс  и на българите тука да оцелеем. Ние много разчитаме на това. Аз се надявам, като предсеател на Националния съвет на българите, последните години съм присъствал на всички срещи на високо ниво – президенти, премиери, значи има един нов момент в отношенията между Сърбия и България. Смятам, че ние тука трябва да го използваме. Смятам, че официалните власти в Цариброд трябва повече да държат  на служебната употреба на езика. Да върнем обучението на майчния език. Българския да е служебен. Няма законови пречки, но има други пречки. ВЦариборд една голяма част от българите са с двойно гражданство. На последните парламентарни избори имахме избирателна секция тука. Това е голяма работа според нас. Националният съвет на българите, който обединява всички българи, много повече, отколкото по последните данни. При последното преброяване имаше много нередности. Официално сме към 20 хиляди , но сигурно сме до 40 хиляди.
–         Къде са те?    
–         Те са Цариброд, Босилеград, Пирот, Ниш, Войводина. Просто нaште хора трябва да разберат, че не трябва да се страхуват. Ние сме един народ, който има голяма история, свое минало и бъдеще. Именно в това бъдеще аз смятам,  България трябва да намери начин да инвестира в тия краеве.
–         От какво най-много имате нужда?
–         Най-много имаме нужда да се помогне на няколко фирми в Цариброд и Босилеград. Запознах президента Първанов и премиера Станишев с положението. Очакваме неще конкретно да се случи. Радваме се на високите посещения, но след тях трябва да дойдат и конкретни неща за тия краеве. Най-важното е работни места. Имаме много млади хора, които напускат града. Много от тях следват в България и биха се радвали такова да стане положението, че една част от тях да се върнат тука. Сега за съжаление нищо не функционира. Нито една фирма от тия бившите комунистически не работи. Всички са затворени. Молим се да доведем някой инвеститор.
–         Как функционира културният център?
–         Културният център получава пари от България. Тя е и главния финансиер. Националният съвет на българите се финансира на друга основа. Сърбия създаде национални съвети на всички малцинства, които се финансират от бюджета на републиката.
–         От българска страна не ви ли помагат?
–         Не. Имаме примери, че Унгария, Хърватско помагат на техните национални съвети. Ние работим с тия средства, които имаме. В рамките на държавата Сърбия ние сме доволни от това, което те помагат. Можем да функционираме. Имаме 3 канцеларии: Босилеград, Цариброд и Иваново във Войводина. Имаме постоянни контакти по цела Сърбия, аз постоянно пътувам на срещи с наши сънародници. Последната среща  направих в Сурдолица, на 40 км от Босилеград. Открихме в радио “Сурдулица” предаване на български език. За пръв път се обърнах заедно с посланика Димитров към българската общност и мога да ви кажа, че кметът е от сръбската радикална партия на Шешел, ние говорихме с него и той с най-голямо удоволствие ни помогна да откриеме предаването на български. Значи трябва със секой да се говори и да се действа.
–          Дай Боже следвашият път тука да имаме 10 съветника.
– Ако тръгне работата. Хората се освобождават от страх. 1992 г. тука беше такъв страх. Днеска в  Цариброд има  20  политически партии, а реално ние немаме нужда за  3, но най-голема нужда реално имаме за силна партия на българското малцинство. И това е ключът на проблема.  Аз съм човек, който работи за българскта кауза и до края на своята дейност ще остана верен на тая кауза. Надявам се, че идват добри дни за българската народност.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=424

Posted by on юни 1 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.