“ДЯДОВЦИТЕ” НА КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Сборникът с къси разкази на Калоян Методиев е плавен преход от излязлата му преди години лирика към прозата. Кратки и сбити, историите в него се четат на един дъх като стихотворение.

А простите изречения, накъсани само в краен случай от запетайки и обяснения, те водят без да се усетиш до неочаквани финали. Между тях и началото, сякаш с бездумие, Методиев уж е щрихирал, но всъщност е сканирал до най-големите подробности характерите на героите си. А те са всякакви. И ти се струва, че ги познаваш, че си ги срещал в квартала, на пазара, в някоя селска кръчма или някъде в детството си. Без да е преувеличено те са истински наследници на Вазовите чичовци. Някои са хитри, други остроумни, трети просто наивни. Има и такива, които са горди и честни, но фабулата (разбирай живота) не иска да ги разбере. Като приятелят на Лексо или пенсионираният старшина Димитров.

Всъщност сборникът си има посвещение – “На дядовците ми”. И може би не е честно да ги сравняваме с чичовците. Защото това са историите на дядовците ни, обвити в мъдрост и насмешка, разказани леко, както се разказват премеждията в края на пътя. Четенето им може да забавлява, може да натъжи, може да те накара да се размислиш или да напира да го преразказваш като фейлетон. То може да е усещане за мъдрост, а може и да е сатира. Но в никакъв случай няма да е загуба на време. Повече за книгата на адрес:  http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=24476&pt=0&cat=2

Петя Незнакомова

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=734

Posted by on дек. 6 2007. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.