ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

Разговорът за интеграцията на малцинствата основно се фокусира върху това колко добре емигрантите се адаптират към новата си родина – откакто преди 50 години турците започват да се настаняват в Германия няколко неща подчертават тяхното нарастнало присъствие в обществото – едно от тях е повсевместният дюнер кебап. 
 

Месното ястие съставлява 2 милиарда еврова индустрия в която са заети хиляди хора в цяла Германия. Историците казват, че дюнерът вероятно е на стотици години и води началото си от турската провинция Ерзурум. Турските емигранти в Берлин решават да приготвят традиционно сервирания в чиния с ориз дюрнер завит като палачинка със салати и сосове. Едва през 70-те години на ХХ век той добива широка популярност в цяла Европа. Днес дюнерът доминира бързите закуски в Германия и дори вече се приема за местна храна.
„Разбира се, че дюнерът е част от турската култура в Германия, но за моя 16 годишен син той вече си е нещо немско”, казва Михаел Хофман, експерт по турско-германските отношения.
Днес има годишни конференции посветени на дюнера, както и Асоциация на турските дюнерджии в Европа, която е базирана в Берлин.
Пред немската преса Таркан Ташумрук, собственик на закусвалня, обявява, че всеки обича дюнерите. Той привежда за пример числата: 16 000 дюнерджийници в Германия, 60 000 работещи в сектора.  Това най-често са семейни фирми съставени от емигранти.
Според Дирк Халм, експерт от Центъра за турски изследвания в Есен, дюнерът не е само вкусна храна, но и един вид културен символ за турската общност, който влияе на възприятията и им помага да се разпростират. Въпреки че успехът на дюнера не може да промени цялостно немската ненавист към мултикултурното общество, добавя Халм, той демонстрира позитивната страна на емигрантските групи.
На местно ниво, дюнерджиите не мислят за мащабите, които е достигнал техния бизнес или за неговото културно влияние.

По информации от Локал

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА НЕВЕЖЕСТВОТОпроф. Емил ХОРОЗОВ
 
 

ЕЛИ ТОНЧЕВА: ПРЕДИМСТВАТА НА ОБУЧЕНИЕТО В ЧУЖБИНА СЕ ИЗМЕРВАТ НЕ САМО С ОСЕЗАЕМОТО

ВОЛОДЯ ПОПОВ: ОБЩЕСТВОТО НЕ СЕ УПРАВЛЯВА С ЖЕЛАНИЕ, А С ПОДГОТОВКА И ОПИТ

СЛУЧАЯТ С ГЕЙ БРАКОВЕТЕДжон СТОСЕЛ
  

ЩЕ СТАНАТ ЛИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА БИВША ООН?А.Б.Борисов
 

ОГЛЕДАЛОТО НА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА –Борис ДОКТОРОВ

АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ: В РУСИЯ, ТАКАВА ДРЕБОЛИЯ ПРОСТО НИКОЙ НЕ БИ ЗАБЕЛЯЗАЛ

ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4134

Posted by on ное. 1 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.