ДЪРЖАВНИЯТ КОНТРОЛ Е ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО ПРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ

През последните години производството на храни в България беше белязано от редица скандали. За запознатите със състоянието на сектора това не беше изненада. От години проблемите на държавния надзор върху храните се задълбочават. След влизането ни в Европейския съюз системата показа тотална неспособност за въвеждане и спазване на общото законодателство за безопасност на храните. Това беше признато дори от бившия министър на земеделието Валери Цветанов, в изявление за качеството на млечните продукти.
 

Много и неефективни контролни органи

    У нас надзор, директно или индиректно, осъществяват поне 8 институции (виж таблицата). Основни са Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и 28-те Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), бившите “ХЕИ”. Те разполагат с над 5000 чиновници. Заедно с другите държавни органи, броят на имащите отношение към контрол на храните приближава 10 000. За сравнение – в страните от ЕС надзорните институции са не повече от 2 или 3, а персоналът е с пъти по-малоброен. Например в 60 милионна Великобритания аналог на РИОКОЗ е Health Protection Agency с щат от 3400 човека, т.е. същият брой, както в 7.5 милионна България.
Правомощията и отговорностите на контролните органи не са добре дефинирани и разграничени. Отсъстват процедури и практики за координация. Дейностите често се размиват, а отговорностите прехвърлят върху другите. Персоналът е с лоша или неадекватна квалификация, нископлатен, демотивиран и податлив на корупционни практики. Всеки кръчмар или производител знае колко безплатни обяди и пликчета със салами са заминали за поощряване на санитарните инспектори.

Неадекватна статистика и възможности

    Съгласно анганжиментите към ЕС контролните органи следят за спазване на нормите за безопасност и оповестяват общността за всички опасни продукти на нашия пазар. През първите 2 години от членството България е подала 32 сигнала. От тях само в 2 случая храните са произведени на територията на страната. За сравнение, аналогични по население държави са открили с пъти повече опасни продукти – Австрия 149, Чехия 128, Финландия 175, Дания 257. По-лошо е единствено в Румъния – 20. България разполага с над 70 държавни лаборатории за анализ на храни означаващо, че всяка от тях е откривала средно един път на 2 години негоден за употреба продукт. Ако вярваме на тази статистика,  съществуването на тези лаборатории е излишно. В обратния случай трябва да се запитаме защо хилядите чиновници и 70-те лаборатории не вършат работата, за която са създадени.
    Още по-трагични са възможностите на контролните органи. Когато преди година избухна скандал с продажбата на Ирландско месо с диоксини се разбра, че у нас никой не извършва анализи за откриване на замърсителя. Ситуацията се повтори с китайската отрова меламин. За половин година в Европа откриха стотици опасни храни. Тука се твърдеше, че са извършени хиляди проверки. След като меламин все пак се откри, оказа се, че нашенските инспекции били само по документи, без нито един анализ. И в двата случая има грубо неспазване на Европейското законодателство. Противно на логиката, 3 години след приемането ни в ЕС, похарчване на десетки милиони за оборудване и обучение, тези институции не могат да извършват рутинни анализи. Ако това беше се случило в друга страна, щяха да летят оставки, но у нас събитията бяха подминати с пренебрежение.

Конфликт на интереси в институциите

    Съгласно законодателството, производителите и търговците на храни са отговорни за безопасността на продуктите. Те въвеждат и прилагат система за управление, по-известна като HACCP. Ролята на контролните органи е да следят за спазване на нормите чрез мониторингови програми, консултации и обучения. Въвеждането на HACCP, одитирането и анализите за безопасност трябва да се извършват от независими компании и лаборатории.
    Вместо с надзор върху производителите, институциите през последните години се превърнаха в част от пазара. Много санитарни инспектори си докарват допълнителни доходи чрез водене на документацията на частни компании. На инстуционално ниво ситуацията е същата. Държавните лаборатории извършват анализи срещу заплащане от производителите. Например, през 2008г. НВМС е направила 135 450 анализа на сурово мляко. От тях 112 917 (т.е. 83.4%) са съгласно мониторинга на производителите, т.е. са платени от тях. Ако финансовото състояние на чиновниците зависи от платените услуги, трудно е да се очаква да извършват съвестно своята работа. Институциите в сектора са затънали в конфликти на интереси. Те нямат интерес да осъществяват ефективен надзор, защото това влиза в противоречие с техните доходи.
    Нужно е незабавно преструктуриране и модернизиране на институциите. Те трябва да станат по-малко на брой, с минимален, но обучен, добре платен и ефективен персонал. Особено внимание трябва да се отдели за ликвидиране на съществуващите зависимости, корупционни схеми и конфликти на интереси. Дали създаването на новата Агенция по храните ще бъде стъпка в правилна посока предстои да се види.

Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС)
Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ)
Национална служба по зърното и фуражите
Изпълнителната агенция по лозата и виното
Национална служба по растителна защита
Централна митническа лаборатория към Агенция Митници
Комисия за защита на потребителите
Национален център по опазване на обществено здраве към Министерство за здравеопазването

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ШВЕЦИЯ И НОРВЕГИЯ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ТИКТАКAЩА БОМБА НА ИСЛЯМСКО НАСИЛИЕ

ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ ИМА ГРАНИЦИ: ОСКАР ФРАЙЗИНГЕР OT ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПРЕД ДАРИК РАДИО

КАЗВАМ СЕ БЕНОВСКА, ИЛИАНА. ПОЛИТИЧЕСКИ ЖУРНАЛИСТ СЪМ. ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЕДНА ИСТОРИЯ:

В ПОЛИТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ ЛИ Е БСП?

ПЕТЪР ПЕТРОВ: В ТУРЦИЯ НЯМА НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

БЪЛГАРИН СЪДИ КИПЪР В СТРАСБУРГ ЗА 3 МЛН. ЕВРО

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ ЗА БЪЛГАРИНА, ГЛУПОСТТА, ПРИРОДАТА, ЧАЛГАТА, ПОЛИТИКАТА, ВИЦОВЕТЕ…

ОРЪЖИЕ СПОРЕД ЧЕРГАТА

ТОП 3 НА НАЙ-ТРАГИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПР-И В БЪЛГАРИЯ

АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМУС: НЕ САМО МАЛЦИНСТВАТА, МНОЗИНСТВАТА СЪЩО ИМАТ ПРАВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2899

Posted by on февр. 3 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.