ДЪРЖАВА И ОБЩИНИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ МЕДИИТЕ ГУБЯТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ СИ

От много години в България решаването на даден проблем често минава през медиите, а не през съответните институции. Става въпрос за всички видове несправедливости – некоректни строители, дупки по улиците, самонастанили се в частни имоти, финансови спорове, кучета, пенсионни абсурди, училищни терористи (хора, които тероризират останалите), лоши работодатели и т.н. Всеки може да се сети за случай.

Напоследък обаче нещата се променят. Като че ли балансът окончателно се промени. Всеки проблем се изнася в медиите. По улиците все повече се чува: „Ще звънна в телевизията”. Фактът е показателен докъде е стигнал процесът на делегитимация на официалните институции. Изпразнени са от доверие. Медиите са минали отвъд границата на обществен коректив и са се превърнали с институционален регулатор – те решават почти всичко. Институция в общественото съзнание е например „Господари на ефира”. Много по-вероятно е ако звъннеш някъде по телевизии, вестници или сайтове да ти се реши проблемът, отколкото да губиш време в бюрократични процедури, усилия по опашки, да търпиш унижения от чиновници и в крайна сметка да разбереш, че дори да имаш право (морално, законно) – нямаш шанс

Институционалният вакуум закономерно се изпълни от медиите. Стотици хиляди зрители бяха свидетели как преди няколко дни телевизионен екип снимаше импровизиран катун от сезонни работници край Младост. Репортерът пред цяла България буквално нареди на полицай до доведе един от разбягващите се, за да го попита какво прави тук.  Примери има всеки Божи ден.

Добре е, че има някаква надежда за решаване на проблемите – както няма държава и община има медии. Само под медиен натиск се случват в момента нещата. Тревожното е, че в един момент медиите могат за заживеят собствен институционален живот. Да се опиянят от собствената си власт и да започнат да я използват за собствените си цели, които не винаги да съвпадат с общото благо.
 

Опасно е също да има инициативи, предавания, теми и те са се сблъскат с официалните власти, дори на ниво неразбиране, лоша координация.  БТВ организира кампания за събиране на боклука. Хората масово излязоха, София се поизчисти. Накрая обаче боклука стоя по улиците дни наред влачен от вятъра и кучетата. А някъде и още си стои. Ето това е пример за лошо взаимодействие, дори при една такава хубава и смислена инициатива.

Очевидно държавните и общински власти са в ступор. Не работят нормално. Държавата и общините не може да закрием. Медиите не може да са държава и община. Имаме изкривена ситуация. Решението е връщане на традиционните роли. Връщането става на избори. Институциите са съставени от хора,  доминирани от политически елити. Трябва ни нов политически елит. Думата политически е централна, важна и необходими, а не мръсна, както се опитват да убеждат масовото съзнание. Мисълта, че политиката е мръсна е в пряка връзка с политическия елит и неговото качество. Ако всички са отвратени от една мръсна работа, единствените, които няма да се посвенят да я подхванат са мръсните хора. В обществото няма само мръсни хора, значи има надежда за промяна.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

НИТО БИРА, НИТО СОК…, А ВОДАТА КАК Е?

ТРИ УСЛОВИЯ, ЗА ДА НЕ СМЕ ХРАНИТЕЛНИЯТ БОКЛУКЧАРНИК НА ЕВРОСЪЮЗА

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ МЕЖДУ АВТО-УИКИЛИЙКС И КВАРТАЛНОТО КАФЕНЕ

ИЗЛИЗА ЛИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОНТРОЛ

ДА ВЪРНЕМ ПОЛИТИКАТА В ПОЛИТИКАТА

БИСЕРИ

ТЕРОРИЗМЪТ КАТО ИЗПИТАНИЕ ЗА ТВЪРДОСТТА НА БЪДЕЩИТЕ РЕШЕНИЯ

ЗА ВАЖНИТЕ И ОЩЕ ПО-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА…

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ИСТИНСКИ ЙОРДАНОВДЕН

АКО СИ VIP ИМАШ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

ЗАПОЧНАХА НИ

СТРОЕЖЪТ НА ЗАТВОР ВЪВ ВОЛУЯК БЕЗ ДЕБАТ ЩЕ ДОНЕСЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НА ВЛАСТТА

ПРОМЯНА В СТАНДАРТА ИЛИ ЧЕРНА СТАТИСТИКА

АЛЛАХ АКБАР ВЕЧЕ И В СОФИЯ

ТАВАНЪТ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СТИГА ДО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3811

Posted by on апр. 13 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.