Държавата срещу шофьорите

Че държавата е бездушна, отдавна всички знаем, но че е малоумна, тепърва ще разбираме. Повод за поредната вълна от предложения, заплахи, промени и закани по адрес на шофьорите станаха няколкото катастрофи от последната седмица. Въпросът безспорно е сериозен и някои много сериозни хора се изказаха много “компетентно” по него. Само че здраво пообъркаха причина и следствие.

Министър Николай Василев – като един “истински” либерал, завършил някъде на Запад – реши да си привнесе отвън някакви си крайно рестриктивни норми с идеята, че с драконовски мерки ще разреши проблемите по пътищата у нас. НДСВ поначало си се събраха за друго и едва ли може да се очаква да проявят политическа мисъл по някой важен въпрос.
Столичният кмет Борисов пък веднага поиска щат за 2000 души, които да са пътна полиция в София. Не бива да се сърдим на кмета – тръгнал е да се настанява вдясно, а хал хабер си няма от дясна политика. Раздута бюрокрация = ниска ефективност + високи бюджетни разходи+ полицейщина (в случая). Май даже това не и лява политика, ами си е чист популизъм от ниско ниво.
Третия герой от дебата за проблемите по пътищата е Румен Петков, който след година и половина начело на МВР не може да си вкара хората в ред. Шефовете на РПУ-та викат подчинените си и им искат средно примерно по 100 акта на ден. Системата е тъпа, но отчита дейност. Спре ли те полицай, винаги има за какво да ти пише. Така че – пишете, момчета.
Последните двама са шефът на КАТ и председателят на СБА. Ослушаха се, видяха за каква медийна истерия иде реч, показаха се от дупките си и ревнаха за повече правомощия на катаджиите и още камери по улиците. Страшни сте! Даже катаджията заяви по БНТ, че колите станали много. Ами конфискувайте ги тогава.
Мога само да кажа, че гореспоменатите персонажи или въобще не са в час, или си правят евтин ПР, за да яхнат вълната на народната любов. В последните няколко години съотношението е следното – наказанията стават все повече и все по-сурови, а катастрофите по пътищата растат. Следва логичният въпрос – разрешават ли се с по-високи санкции и наказания проблемите с движението у нас. Отговорът е – не само, че не се разрешават, но и се задълбочават.
От една глупост влизат в по-голяма. Не искам да съм лош пророк, но масовата психоза и неадекватни действия от страна на държавата, ще доведе до още по-тежки инциденти в близко бъдеще. Просто, защото човешката психика има предел. Карането на автомобил се превръща в психическо изпитание, което опъва нервите на водачите до скъсване. На репликата, че някои ненормални карат с 200 км/ч или изпреварват където си поискат, или правят нещо друго – мога само да запитам: ЗАРАДИ НЕЗНАЧИТЕЛЕН ПРОЦЕНТ НАРУШИТЕЛИ, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ТЕРОРИЗИРАТ ВСИЧКИ? Става точно като в приказката, че заради една бълха изгорили юргана.
Единственото смислено нещо, което се прие, беше поправката да се кара на запалени фарове и през деня. Така и другите водачи, и пешеходците те виждат отдалече.
От там нататък:
# Защо разрешените скорости не са мръднали от 60-те години на ХХ век, когато по родните пътища са пъплели москвичи и волги. Сега колите са по-сигурни, по-мощни, по-комфортни, повечето снабдени с ейрбегове. Редно е разрешените скорости да се вдигнат минимум с 20 км./ ч. Иначе всяко пътуване е един малък ад. Магистрали – 150 км/ч ; извънградско – 120 км/ч ; основни градски булеварди – 80 км/ч?
# Защо катаджиите, и полицаите са през 5 метра, стресират и натоварват шофьорите. Трябва да се приберат от масовото си стоене на пътя?
# Не може пътищата, осеяни с дупки и лишени от всякаква маркировка, да са изискването, за да спазваме реда. Да не говорим, че улиците са потънали в мърсотия и кал
# Защо катаджии, полицаи, таксиджии, депутати и министри не слагат колани, а останалите да слагаме? Нали сме равни пред закона! Или сме равни някои от тях, а тия с многото пропуски, постове и служби са по-равни. Понеже ги издържа частният сектор.
# Не може София, град с 2 милиона души население, да има една КАТ служба. Опашките са чудовищни. КАТ се нуждае от абсолютно кадрово и административно прочистване.
# Защо фирма “Паркинги и гаражи” в София расте и просперира, слагайки скоби наред и вдигайки с паяците си коли, а не изгради нито един многоетажен паркинг или зона?
# Защо актовете се бавят по три месеца и стават основание за писане на нови при спиране на водачите?
# Законът трябва да се промени и слагането на колан да не е нарушение, а разумен и осъзнат личен избор, касаещ собственото тяло и воля в неприкосновената частна собственост, каквато е автомобилът.
Подобен род политика от страна на държавата забавя икономическия растеж в степен, в която не сме се и замисляли, че може да съществува. Бавното и тежко придвижване създава и бавни и тромави икономически отношения.
За обикновения човек е страшно трудно да се брани на два фронта: срещу държавните копои и срещу автокрадците (които съдиите така благородно пускат). Трябва да се заложи на превенцията и обучението, а не на глоби, актове и мародерства до безобразие. Трябва да се направят сигурни, бързи и чисти пътища.
Преекспонирането на темата с “войната по пътищата” е повече вредно и служи на някого за отклоняване на вниманието от по-сериозните обществени проблеми: онкоболните умират като кучета, защото здравната система е порочна и не функционира ; незнайно защо съдии пускат закоравели престъпници ; пенсионерите мръзнат без отопление, заради общински шайки ; сепаратисти правят етнически партии ; културата ни бавно, но сигурно чезне ; бизнесът е притискан денонощно от регулации, режими, данъци и чиновници ; качеството на образованието и дисциплината в училищата е на критичния минимум ; църквата е затънала в далавери и т.н., и т.н.
Отвъд закона и неговите норми трябва да има и здрав разум. Сегашните ни политици нямат такъв. Просто трябва да ги сменим!

Калоян Методиев

13 декември 2006

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1

Posted by on дек. 14 2006. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.