ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА СВОИТЕ УЧИТЕЛИ, ДОРИ МАЛКО НЕ ОБЛЕКЧАВА ВСЕКИДНЕВНИЯ ТОРМОЗ И ОТГОВОРНОСТИ

Vladimir Domozetski

ДОБРИТЕ ХОРА В ЕДИН МОМЕНТ НЕ ИЗДЪРЖАТ НА НЕПРЕКЪСНАТИТЕ УДАРИ ОТСТРАНИ И СЕ СРИВАТ, ЗАЩОТО Е МНОГО ТРУДНО ДНЕС ЧЕСТНО И СЪС СЪРЦЕ ДА ВЪРВИШ ПО НЕЛЕКИЯ СИ ПЪТ.

Гледах новините и репортажа за пияната учителка от 130 СОУ „Стефан Караджа“, случай, който взриви медийното пространство през последната седмица и още продължават да се създават новини от него, така че няма нужда да се повтарят повече подробности. Всички знаят за него.

 Значи е нормално родителите на децата да не се интересуват как те влизат в час – трезвени или не, как пушат цигари отвън, на дворовете на училищата, как отговарят на учителите вътре, по време на час, как говорят по мобилните си телефони. А когато някой педагог не издържи, когато психиката му се срине – му се слага маската на звяр, на нечовек, на деморализатор. Всъщност, за да са спокойни всички родители,  децата често са обучавани от алкохолици, които въпреки тежестта на порока удържат стоически своята етика. И тях не можеш да виниш. А знаете ли, че са много и изобщо случая с Илияна Иванова не е единичен? Наслушал съм се от връстници и съм се нагледал на подобни хора по време на обучението ми в началните и по-горни класове. Е, вярно, никой никога не е танцувал пред мен „Гангнам Стайл“, просто още не бе станал хит или изобщо не беше създадена песента. Все пак и да го беше направил, най-много да развесели съучениците ми. Със сигурност нямаше да се стига до крайности с извикването на полиция. А може би тези мои преподаватели-алкохолици не са били чак дотам привъзразни към нас, неговите ученици, та да им организира коледни тържества и сътворява празнично настроение. Да, това не е включено в учебната програма, но е неписан закон за обичащите своето поприще. Още повече за жена, която в последствие се изясни, че не се е държала толкова агресивно, колкото някои недоброжелатели от учителския кабинет явно са искали, за да бъде злепоставена пред всички, дори пред нейните две дъщери и един син. Да, скъпи родители, ще бъде добре ако гледате на преподавателите и като на приятели, които изучават вашите деца и са длъжни да им търпят пропуснатото от вас, даже се правят на палячовци, за да им угодят.

 Непрекъснато се питам в какво общество живеем. Добрите хора в един момент не издържат на непрекъснатите удари отстрани и се сриват, защото е много трудно днес честно и със сърце да вървиш по нелекия си път. И после именно героите са избрани за ролята да обират всички грехове на цялото общество с голяма доза упрек и посочване осъдно с пръст, просто защото изведнъж са паднали. А не е ли фактът, че учителка отива на работа подпийнала, повод за размисъл на институциите в държавата и изобщо на обществото? Разбира се аз не познавам учителката, но от това, което видях в интервюто мисля, че ми е достатъчно, за да напиша няколко реда в качеството си на подкрепа: към самата нея, но също така на педагозите в България като цяло. Нека подобни случаи, задавайки ни въпроси, да можем смело и честно сами да си ги открием и сами да си отговорим на тях, вместо задължително да съдим или подиграваме когото и да е било.

 Убеден съм, че повечето, които са гледали участието на жената в предаване по телевизията миналата неделя са прочели от първо лице историята, но не са видяли нейната болка, вероятно са чули за нелеката й съдба и колко тежко живее с парите и условията в които живее, ала едва ли някой е в състояние да разбере какво и коства да се бори сама, не правя изключение, затова просто ще обърна значение на следните й думи. На въпроса с какво се сблъсква ежедневно в училище каза:

 „Деца, които нямат въображение, които скучаят, деца които мечтаят, които копнеят да бъда изслушани, да бъдат обгрижени не със сандвичи и джиесеми, лаптопи и със скъпа техника, а с… човек. Независимо с кого. С човек. Може да е жена, може да е учител, може да е приятел, може да е наркодилъра… да бъде двукрако същество, което ще седне до тях или то до тях и, на което те ще говорят всички неща, които ги вълнуват.“

 И за да не бъде наркодилърът е много важно родителите да намерят контакт с децата си – позволявам си да отворя скоби. Защото учителите възприемани за натурални психолози, въпреки това, въпреки всичко тяхната професия е разпространяването на знанието, не превъзпитаването на незнанието. Как трябва и не трябва да се държиш, какво се счита за хубаво, какво за грешно. Елементарни уроци от детската градина. Те не могат да бъдат майка на лишеното от майчина грижа дете, или баща от лишеното от бащина. Майката и бащата не могат да бъдат заменени с друг. Нито с държавата, която трябва да им осигури учители и училища, детски площадки и градини, равна възможност за здравословно израстване и развитие. С последното съм съгласен.

 А в нашата мила родина като цяло в семейната среда вкъщи и в училищната навън властва една безспирна бедност. Душевната бедност лишена от култура. Кажете ми как една учителка да научи възпитаниците си на любов към преподаваната от нея материя, като те не съдържат покълнатото от мама и тате зрънце любов към Знанието? Защото най-важното според мама и тате, на което приучават децата днес се казва Пари. Индиректно те започват да си мислят, че с парите идва и знанието, културата, щастието и любовта в живота. Парите са върха на пирамидата. Не важна част от нея. И когато те дойдат, дай боже всекиму, за съжаление вече поотрасналите  момчета и момичета отиват в поп-фолк клубовете, защото това е най-прекият път към кръговрата на мизерията, в който са ги заклещили, ако ще и по стотачки да ги хвърлят вътре, а у дома да крият печатници за пари. Започвайки да разсъжават по този начин и хвръляйки се измамно към върха на пирамидата, после пропадат надолу, защото не познават границите на човешката свобода и магия на живота, без достойни мечти и духовни стремежи, без истинско разбиране на стойностите и дори без уважение към парите.

 Тъкмо преди да изпратя написаните редове научавам, че учителката, която влезе пияна в час преди седмица, е приета в „Пирогов“, в тежко състояние от отравяне след смесване на алкохол и медикаменти. Независимо, че жената бе уволнена междувременно след инцидента и после бе назначена отново. Сторена грешка-поправена грешка. Да, бе да. Срамът, който тя натрупа, огорчението от вложеното в годините, трудният и мизерен живот, си изиграха своето. Нека си спомним и за случая, когато друга учителка, поради финансови затруднения и безизходица, бе направила опит да обере банка с пластмасов пистолет. Задигна 20 000 лева и после ги върна, давайки пълни самопризнания за извършеното деяние.

 В съществото си не беше обирджийка, също както Илияна не е просто някаква пияница. Те са педагози, които иначе са си вършели работата достойно и отговорно. А когато държавата не се грижи за тях, когато поне малко не облекчава всекидневния тормоз и отговорности, унижавайки ги дори с мизерните си заплати, някои накрая не издържат, рухват и се унищожават психически.

 От будители, учителите станаха на будали. Дали наистина вината е във външните фактори или се съдържа единствено в тях самите? Въпрос на гледна точка ли е или на ред реалности, деветдесет и девет процента от тях пазени в класните стаи, и точно толкова процента пазени от учителите, заключени в неблагодарното си сиво битие?

Автор: Владимир Домозетски

18/12/2012

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5768

Posted by on дек. 18 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА СВОИТЕ УЧИТЕЛИ, ДОРИ МАЛКО НЕ ОБЛЕКЧАВА ВСЕКИДНЕВНИЯ ТОРМОЗ И ОТГОВОРНОСТИ”

  1. superb

    Питам се, как ли е преподавала немски език в 58 училище във Факултета, като циганите там не знаят и български? Как ли се чувства човек при това положение?

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.