ДЪРЖАВАТА ДА НЕ СЕ МЕСИ В СЕМЕЙСТВОТО

Помните ли първа глава от „Под игото”? Чорбаджи Марко и цялата фамилия на двора. Отиде ли си тая патриархална идилия?! Спомних си го заради предложението, родители на провинили се деца в училище да полагат обществено-полезен труд. Пак се тръгва със санкции. Това родните парламентаристи знаят и това баят. Проблемът е, че често прокарват паралелни политики, на които е трудно да намериш пресечна точка. Имаме Агенция за закрила на детето, стотици фондации, асоциации… С една дума вече децата имат права! А родителите губят техните едно след друго. Задавам си и въпросът доколко е морално държавата да се меси в живота на едно семейство. Къде е границата? Иначе отиваме на варианта Платон, където в идеалната държава всичко е общо.

     
Веднага давам пример. Дъщеря Ви се съблича в час пред половината клас. Интернет е пълен с клипчета от мобилни телефони правени в училище и виждате детето си качено там. За наказание, Вие като провален родител отивате да чистите боклуците по софийските улици. Ако обаче ударите един шамар на дъщеря си, заради лековатото й поведение, попадате в лабиринт от институции, които Ви обясняват какъв изрод сте и че ще бъдете наказан. С една дума имате само един избор: ДА БЪДЕТЕ НАКАЗАН.
   
За мен упадакът на морала сред децата е следствие на прекомерната намеса на държавата в семейството и разрушаването на неговите патриархални ценности.  Процентът на изнасилвания, насилие и алкохолизъм няма да се промени в сравнение със 100 или 200 години назад. Големият губещ от цялата ситуация ще бъдат нормалните средностатистически семейства, в които наред с упадък на моралните ценности, бавно ще се прокрадва и  насаден институционален страх.
Мъжът трябва да е мъж, жената – жена, а детето да е дете. В този ред и без сменени роли.
Единственият регулатор на семейството може да е традиционният морал. Само чрез него може да се отгледа едно здраво поколение, което да пренесе страната напред в развитието й.

 


 Последните 5:

СТАНЧО ТОТОВ: НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ГАСТЕРБАЙТЕРИ

КИТАЙ ЩЕ (РАЗ)ОЧАРОВА СВЕТА

ПЪТУВАНЕТО НА ГЕРБ ИЛИ КОЛКО Е ВАЖНА ЕДНА КРИЗА

ЗА СДЪРЖНИЯ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ЕЗИК НА БРЮКСЕЛ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДОВЕРИЕТО

 ПЪЛЕН ПОЗОР !!! 

 ЛИБЕРАЛИТЕ СРЕЩУ БЕРЛУСКОНИ  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1452

Posted by on сеп. 16 2008. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.