Драмите в дясно преди президентския вот

С кандидатурата на Беронов дясното не показва нито готовност за риск, нито за промяна.

 

Теофан Германов е роден през 1975 в София. Завършил Национална гимназия за древни езици и култури в София през 1994 г. и специалност “Политология” в СУ “Св. Кл. Охридски” през 2000 година.

Избиран в УС на Националната студентска асоциация за политически науки. От 1999 г до сега е Програмен директор  и член на Управителния съвет на българския офис на международната младежка организация YES Europe (“Млади европейци за сигурност). Работи и като консултант в сферата на връзките с обществеността и политическия мениджмънт.

Кандидатурата на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов за Президент на Републиката, подкрепен от десните е почти сто процентово вероятен факт. Доста се изписа и каза в медиите за професионалните достойнства, както и за възрастовия и имиджов недостатък на господин Беронов. Факта, че един седемдесет и осем годишен човек с политически опит от няколко месеца като депутат от 38-то НС през 1997 застава на ринга на президентските избори наистина е доста рисково решение за десницата.
Издигането на Беронов не е развръзка на десните драми, а завръзка на още по-сложни такива. При това тези драми ще се развият при всички случаи, освен ако Беронов бъде избран за Президент, а в някои отношения даже и при такъв развой  на събитията.
Първата драма е засилващата се война за синьото наследство, която водят СДС и ДСБ. Това е битка за твърдия електорат на някогашното СДС, както и битка на личен престиж между господата Костов и Стоянов. На миналогодишните местни избори в София ДСБ успя да подхлъзне сините, издигайки независим кандидат с отличен имидж на мениджър, равно отдалечен от десните партии, но все пак издигнат от ДСБ. Искането на ДСБ да бъде подкрепен техния кандидат естествено остана неприемливо за СДС и беше отклонено. Капанът на Костов беше в това СДС или да подкрепи ДСБ-кандидата, с което символично да признае водещата роля на Командира, или после да бъде обвинен в това, че е саботирал дясното единство. С издигането на Беронов, който също е безспорен специалист и безпартиен, ДСБ опита да приложи отново трика и да направи от СДС и вече персонално от Петър Стоянов или саботьор или слабак.
Следваща драма – дясното и Бойко Борисов. Единственият изход на Стоянов от капана беше подкрепата на Бойко Борисов, но тя беше блокирана, доколкото ДСБ не пожела да допусне ГЕРБ до десните формати. С това блокира възможността СДС, прикачайки електоралния локомотив на кмета Борисов, отново да поеме водеща роля в десницата. Разбира се, сътрудничеството на СДС и Стоянов с ГЕРБ приличат на крилатия лозунг на албанския диктатор Енвер Ходжа, който беше възкликнал: “Ние с китайците сме един милиард”, но пък безспорно е, че именно СДС е формацията, с която кмета иска да общува в дясното. Докато обръщенията между Борисов и Костов са на “Гаргамел” и “фирмаджия”, едва ли и Стоянов ще може да си служи с картата “ГЕРБ” в дясното тесте. Как ще се държи Борисов на изборите, на които персонално няма да е кандидат всъщност е един от най-щеотливите въпроси, но откровената ирония към процесите в дясно, които кмета показа, дават сигнал, че неговата подкрепа ще е подобна на тази на НДСВ към Стоянов през 2001 – граничеща с пълно безразличие.
Нещо много съществено е това, че дясно обединение по каквито и да е въроси липсва, а форумите, на които десните изглеждат обединени са толкова изнасилени, че даже и най-фанатичтните антикомунисти не вярват в успех на едно подобно обединение. В този смисъл те даже приличат повече на агитката на футболен отбор, който обича отбора, въпреки слабата селекция, още по-слабата игра, кофти ръководството на клуба и разнебитването на стадиона. Необходимостта от обединение е въпрос не само на надъхване на електората. Единствено, чрез общи усилия и уеднаквени позиции десницата може да играе в националната политика с реални алтернативи. Но това за момента е утопия. Даже не съществува единен парламентарен механизъм за съгласуване, въпреки неколкократното повдигане на въпроса. А и десните се събират в междупартиините формати не за да се обединяват зад политики, а за да разрешават вътрешни проблеми от организационен или муждупартиен характер.
Нещо което издигането на Беронов катализира в дясно беше свързано със самия механизъм на издигането му. Десницата, която възникна като някогашното романтично, вечно митингуващо и стихийно движение за демокрация, днес е обрасла с процедури и процедурни хватки. Затъналото в процедури дясно не можа да произведе какъвто и да било ентусиазъм или партиино консолидиране по повод на президентските избори. Десните издигнаха кандидата си не чрез включване на  партиини си струтури, а обратното – налагайки им отгоре слабо познат човек.
Липсата на ентусиазъм е очевидна и по върховете на десните партии. Стоянов подкрепи Беронов с половин уста. Даже някъде прозвучаха думите “Той може и да спечели изборите” – фразеология, която е странна преди избори. Подобно нещо направи и Стефан Софиянски. Лидерът на ССД подкрепи Беронов “със съжаление”, с което си върна за фразата на Командира от 2003, че е гласувал за Софиянски с отвращение. Нескрит е скептицизма на лидерското тяло на десницата. А даже Кире Либерало и Йоло Денев отиваха на избори с победна фразеология.
Следващата драма на дясното е в самия факт, че се издига абсолютно непартиен кандидат. Естествено, че във формат от поне осем десни партии, е много трудно който и да е лидер да обедини останалите, но пък един непартиен кандидат трудно може да представи реална политика и алтернатива. Именно заради това са и аргументите: “достолепен”, “представителен”, “интелигентен”, “компетентен”, “неопетнен”. Безспорно верните квалификации, обаче не го правят политик, който да развие пред обществото от най-високата трибуна на мажоритарните национални избори визията на дясното за политиката и управлението на страната. Един неполитик като Беронов още по-малко може да представи някаква концепция за новото дясно. А ново дясно е абсолютно нужно, доколкото днешните класически десни продължават да дълбаят в теми, които са абсолютно безинтересни на младото и средно поколение. Света на десните все още е населен с комунисти, лагери, аенти на ДС, попове на Максим и редица други митични същества, които хората под 40 въобще не разпознават като повод за вот. С годините дясното изгуби и другата си силна идейна база – “монополът” върху прозападната политика. Но нуждата от ново дясно, говорещо на пост-преходен език е все по-очевидна. А това е цялостна нова политическа философия, която не може да се роди в кръга около един неполитик или в ПР-офиса на изборния щаб. Предвид възрастта и личния си стил, Беронов не е и трибунът, който ще “озвучи” убедително новото дясно, даже и да го имаше. Впрочем и БСП загуби два президентски вота с кандидати-неполитици, преди да издигне лидера си и чрез ясно поемане на риск и отговорност, за спечели изборите през 2001.
И на последно, но не по важност място стой и драмата, която ще се разиграе след изборите. В тях естествено има четири сценария. Победа на Георги Първанов на първи тур. Втори тур Първанов-Беронов с победа на Първанов, Втори тур “Първанов срещу някой друг” и четвърти вариант – победа за Беронов, в който и самите десни в момента почти не вярват. В първия и третия случай в дясното ще се случи много болезнена имплозия – търсенето на виновника за неуспеха. Ако пък даже и това не бъде направено дясното публично ще признае, че се е предало предварително. При втори вариант споровете, макар и по-меки, биха били за това кой как е саботирал кандидатурата, за да се погуби крайния успех. Парадокса, е че даже при една победа за Беронов десните отново ще поведат с нова сила борбата между СДС и ДСБ в краен опит за надделяване между паритетните в момента две партии.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=650

Posted by on авг. 3 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.