ДО ТЕБЕ – НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ

ОТКРИТО ПИСМО

Здравей…,
Всички писма до сега започвах така: Пиша Ти “здравей”, не просто защото това е прието обръщение в епистоларния жанр, а защото наистина Ти желая здраве, дълъг живот и ново историческо бъдеще! За да има на Кого да пиша…
Нека и това последно писмо така да започне.
Да, последно писмо. Вероятно много хора ще се зарадват: “Най-после! Тоя мирна и няма да ни занимава повече с глупотевините си…”

Макар и да са много, а може и да са прави (?!…), наистина реших да ти напиша това последно писмо. Последно до 22 октомври. До тогава, обещавам, няма повече да Те занимавам с идеите си, дори и да ме предизвикат…
Защо до 22 октомври? Защото, съгласно закона, тогава ти е отреден денят за размисъл. В този ден никой няма право открито да те занимава с предизборна агитация. Но до тогава, Ти трябва да имаш, ако не цялата, поне разнообразна и необходима информация за тези избори, за да можеш цял ден на 22 октомври да седиш и да мислиш. Е, не е казано само да седиш. Може много други работи да правиш, важното е да мислиш и да вземеш решение как ше гласуваш на следващия ден…
Защо днес ти изпращам това писмо? Не е ли твърде късно? Не е! До тогава остават десет дни. А десет дни в исторически план могат да бъдат изключително важни… Спомни си книгата на американския писател Джон Рид – “Десет дни, които разтърсиха света” … Старая се да съм актуален. Насочвам вниманието ти към написаното от американски писател… Не от български, даже не от европейски… А и се сетих за него защото зная, че е роден на 22 октомври 1887 година… Съвпадение, а? Случайно или не, факт…
Стига въведения, да Ти кажа това, което искам да премислиш до 22 октомври и най-вече на самия ден за размисъл…
Когато Ти пиша, аз не заставам на позицията на страничен наблюдател и да Те поучавам. Надявам се да Си Се убедил в това. Аз съм една милионна частичка от Тебе и затова по-нататък ще продължа изложението си в личен план.
Ще гласувам на 23 октомври.
Защо?
По няколко причини.
Първата. Съвпадението да имам възможност да гласувам за президентската и за местната власт е рядък случай да изразя своя вот в един ден за най-важните в държавата власти. Ще кажеш, не са най-важните. По конституция държавата е парламентарна република и най-важна е законодателната власт, т.е парламента. Прав си. Така е, но за парламента аз гласувах преди две години и с моя глас, за добро или за лошо той е избран и действа. И в момента, нищо, че си даде временна ваканция за пленарните заседания. И понеже за първи път в най-новата ни история, освен философ, юрист и историк имаме и кандидати за президент инженери, икономисти, ще онагледя по-нататък изложението си с примери от тяхната сфера на професионална дейност, за да бъда по-лесно разбран.
Да, преди две години аз избрах парламент. Инвестирах във фабрика за производство на закони. Тази фабрика изработи избирателен кодекс, който е рецепта за производство на кандидат-политици. От какъв материал, на каква възраст, къде да са родени, да са пълноправни граждани и прочие. Тоест, рецепта за производство на вид стока. Нещо повече, този кодекс определя и как тази стока да ми бъде предложена на пазара – пряко, от производител, или от посредници в политическия мол, каквато е търговската аналогия на изборния процес. Ще кажеш, вулгаризираш. Не, не вулгаризирам, казвам ти истината. Избирайки, аз си купувам президент, кмет, общински съветник, по-коректно е да кажа – инвестирам в президент, кмет, общински съветник. И очаквам тази моя инвестиция да ми се върне за времето на мандата им, при това с печалба. Ще кажеш, не всичко е пазар, общественият живот е по-широко понятие. И да, и не. Помисли върху този модел:
Днес аз получавам от някаква дейност 400 лева на месец. По закон, от тях автоматично се отчисляват 10% на държавата. Тоест на мене месечно ми остават 360 лева, с които трябва да се осигуря здравно, социално (за старини), да си осигуря светлина, вода, хляб, топлина, информация и прочие потребности. Да, но моите потребности са по-големи от тази налична сума. На мене ми трябват 1000 лева на месец, а не 400. Не съм доволен от сегашното положение. Какво да направя? Да стачкувам, да изляза на демонстрация, да предизвикам гражданско неподчинение? Не, ще отида да гласувам и да инвестирам надеждата си за тези 1000 лева в бъдещите управленци, които назначавам да ми ги осигурят. От президента очаквам примерно 300 лева, от кмета 200 лева, от общинските съветници 100 лева. Ще кажеш от къде на къде. Ами от тук нататък. Те ми го обещават в предизборните си платформи, обещания, речи и прочие… И моята надежда, която инвестирам в тях е в размер на 600 лева месечно. За толкова им вярвам. Не искам повече. Тази инвестиция искам да ми върнат по време на мандата си. Без лихва. От президента, за който съм гласувал очаквам за периода на мандата му 5 години по 12 месеца = 60 месеца, очаквам 18 000 лева. От кмета, за 4 години по 12 месеца = 48 месеца, очаквам 9 600 лева. От общинските съветници, за 4 години по 12 месеца = 48 месеца, очаквам 4 800 лева. Или общо за следващите четири години мандат на моите избраници, благодарение на тяхната работа, очквам да получа върната инвестиция в размер на 28 800 лева.Това означава, че от тази инвестиция, плюс вече завоюваните от мен до сега 400 лева месечен доход, през следващите четири години, аз ще върна веднага на държавата като данък 4 800 лева, ще вложа в социалните и здравния фонд не по-малко от 15 000 лева, ще купя стоки и услуги (моят принос в пазарната икономика) за 28 200 лева. Ще кажеш, това е прекалено опростен модел. Не споря. Важното е да е верен. А, че е верен, гаранция е дори само този факт, че никоя партия, никой политик не Ти обяснява по този начин изборният процес, а както знаеш, най много се лъже преди избори и след риболов и лов…
Този модел илюстрира и защо купуването и продаването на гласове е престъпление и без да е записано в наказателния кодекс.
Ако си продам гласа за 20, за 50, за 100 лева еднократно – днес и гласувам както ми е казано за тези пари, това означава, че аз предварително се отказвам от това да инвестирам и да очаквам инвестиция в размер на 28 800 лева. Тези пари пак ще се върнат, но не на мен, а на този или на тези, които са ми купили гласа. Значи, срещу 20, 50 или сто лева, аз съм измамен от този или тези, които после ще приберат, ще откраднат 28 800 лева мои пари. Не Си ли съгласен. Освен това, той или те, тези, които са ме измамили ще имат право да търсят отговорност от политиците, а не аз – избирателят, гражданинът. Защо тогава после да се оплаквам, че съм зле, че не ми стигат парите? Аз вече съм участвал в измамна схема, от която най-измамен в последна сметка се оказвам пак аз… Сам си избрал позицията на измамник, а не на гражданин… Имам ли право да се оплаквам, че съм зле?
Ако не отида да гласувам, това означава, че съм се примирил с положението си, че съм доволен от днешните 400 лева на месец. Значи и през следващите четири години ще си налягам парцалите, колкото и да се оплаквам. Сам съм си го направил.
Ако виждам, че предложените кандидати са такива, че дори и да ги избера, да вложа в тях, не са годни да ми върнат инвестицията (да Ти припомня, става дума за поне 28 800 лева, никак не са малко пари), ще пусна невалидна бюлетина, задраскана. Не съм съгласен с този политически модел. Аз съм инвестирал във фабрика (виж по-горе) за производство примерно на модерни автомобили, а не на магарешки каручки. Ало, ръководството на фабриката, конструкторите, технолозите, работниците, стегнете се, вижте си проектите, чертежите, работните карти и спрете това производство. Искам автомобил, а не каручка. И ако от такава позиция недействителните бюлетини се окажат поне 26%, това ще означава, че действително е разбит политическият монопол, че вече поне 1 000 000 избиратели (при поне 70% избирателна активност) не са съгласни с този модел на прехода. Легитимно, на избори са го показали, а не чрез подписки, чрез призиви за референдуми и прочие манипулативни инструменти на същия политически модел.
Ще го направиш ли този път, Ти, български народе ????
Не знам, не вярвам, че ще го направиш.
За себе си мога да Ти гарантирам, че наистина ще премисля нещата от такава политикономическа позиция и ще гласувам на 23 октомври!
Как?
Тайна. Съгласно закона, но няма да съм глупака, който срещу 20, 50 или 100 лева ще се откаже от поне 25 000…

С доброжелание!
Сава Севън

12 октомври 2011 год.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕГОДНИЦИ ТОЧАТ ЗЪБИ ЗА МИТНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

БСП В РУСЕ СЕ ПОРАЗПАДНА

КАТ СОФИЯ – ТОРМОЗ С БЕЗКРАЙНИ ОПАШКИ В ЖЕГАТА

ВИК – СОФИЯ ТРОВИ С ПРАХОЛЯК ДЕСЕТКИ СЕМЕЙСТВА

БСП- РУСЕ СЕ ПРОДЪНИ, ОЧАКВА СЕ ГОЛЯМ ТЕЧ

БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ КАРДИНАЛНИ ПРОБЛЕМА: ПРЕСТЪПНИЦИ, ПЪТИЩА И ПРЕСТЪПНИЦИ, ПОКАЗВАЩИ ПЪТЯ*

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОСЕГА КАРАХМЕ САМО С ПРЕМИЕР, ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪСТАВИ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НОВА КАМЕННА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА 7 НАСЕЛЕНИ МЕСТА КРАЙ СОФИЯ

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО БЕНЗИНА, ПРОТЕСТИТЕ И БАНКИТЕ

БУТАФОРИЯ НА ВЛАСТТА ИЛИ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ПОЯВА НА СТЕФАН

ЛИБИЯ ПУСКА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ КЪМ ЕВРОПА

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: КОГАТО ЕДИН ПЪТ КАЖЕШ ”А”, СИ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕШ И “Б”

ИТАЛИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА ЗАРАДИ НАПЛИВА НА ЕМИГРАНТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4106

Posted by on окт. 12 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.