ДОМАТЪТ КАТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО

Бизнесмените  нон-стоп попълват формуляри, бланки, зявления и какви ли не още бумаги. Бизнесът се превръща в бюрокрация. Развитието на дадена фирма става виртулано-хартиено, а не реално. Няма време за реализъм. Остана време само за  бюрокрацията, а бюрокрацията както всеки нормален здравомислещ човек знае е тотално вредна.

Краде време, енергия и пари. И  появата не всеки един неин васал хвърля в паника и ужас всеки, който се опитва да създава нещо в тази държава. Няма как да има съзидание, когато има постоянно разрушение. Влизането на един чиновник например в офиса ви или в обекта, който имате, ви отнема целия ден, наличното количество нерви  и накрая и припечеленото волю-неволю се измъква от джоба ви.
Примерите са безкрайно много и обхващат всяка сфера на човешка дейност. Спрях се на един наглед обикновен въпрос. Мислите ли, че е нормално един прозводител на домати да прекарва повечето, ако не всичкото си време в канцеларията, вместо там, където расте и се развива неговият продукт?  Повече от очевидно е, че след като прекарва повече време сред бумагите, той няма време за важните неща в бизнеса си. Налага му се обаче да оцелява и да продава, за да живее. И така, принуден от обстоятелствата поема по пътя на изскуствените торове, растителни стимуланти, генно-модифицирани продукти. С една дума конкурира се. Конкурира се, за да получи накрая един, в нашия пример, невероятен продукт – голям, лъскав и апетитно изглеждащ домат. Опитвали ли сте такъв? Дунапрен, напръскан с червена боя би бил чудесен заместител на вносния, а в скоро време, ако продължава така, и на нашенски продукт.  Може да си го закупите почти нявсякъде. Доматите на баба Пена обаче са си друга работа – сочни, вкусни, поели и слънце, и пръст. Е вярно, скапват се за два- три дни, а не като дунапренените за месец-два, но са истински. Важните неща в живота са истинските. Екологично чистите продукти са част от националното ни богатство и на никаква цена не трябва да ги губим. За измислените компоненти от матрицата – бойкот.
Бюрокрацията не е единствената, но е една от основните предпоставки за превръщането на живота ни в стерилно-изкуствена измислица. А ние няма кой знае какво да предложим на света – едно парче земя, един неповторим мирис, нашите си продукти, нашата си култура и традиции. Много ли имаме, че да го пропиляваме? Не! Затова по-добре да го браним и пазим. А на който му се живее в изкуствен свят, да си купи дунапренени зеленчуци и да си направи една квази салата с тях, а още по-добре да взима теблетки за космонавти, защото съдържат  всички необходими за организма хранителни съставки.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=607

Posted by on май 4 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.