Домагой Бабич, студент в Принстън: Всички работят, за да се усъвършенстват

Domagoj BabicЕтичният кодекс е много строг е стои над всичко. Оценките са табу.

Домагой Бабич е хърватин, който е трета година студент по икономика и финанси в един от най-елитните световни университети – Принстън.

Какво точно учиш в Принстън?
Уча икономика за т.нар. „малка степен“, а съм избрал и финанси и германистика, които ще фигурират в дипломата ми.

Ученето тук доста се различава. Етичният кодекс е много строг е стои над всичко. Всяка предадена работа се контролира строго, а най-малката неточност при цитирането, източниците или всяко плагиатство се наказва жестоко. Същото важи и за преписването на изпит. Доверието на преподавателите в студентите е голямо. Почти винаги изпитите се провеждат без присъствието на преподавателя, и въпреки това никой не вдига глава от листа. Няма устни изпити, а крайната оценка най-често е средната оценка от изпита по време на семестъра, крайният изпит, участието в упражненията и/или домашните работи.

Няма срокове, имате само една възможност да се явите на изпит и получената оценка не може да се промени по никакъв начин. За разлика от Хърватия, където все още 60 % от първокурсниците не завършват университета, в Принстън този процент е незначителен. Има множество обучени академични помощници и съветници, които напътстват всеки студент по време на учебния процес и винаги са на разположение. Преподавателите са услужливи и достъпни.

PrinstonКакви са лекциите, изпитите, колко литература ви дават, какви са изискванията и т.н.? Какви са преподавателите?
Имаме изпит на края на семестъра за повечето предмети и почти задължително и изпит на средата на семестъра. Някои преподаватели вмъкват още един или два по-малки изпита по време на семестъра, но това е рядко. Всички изпити са писмени. Литературата е обширна, но се очаква четене с разбиране и често преподавателите използват книги и учебници спорадично, докато по време на преподаването използват презентации и примери за определени концепции и теории от учебника.

Преподавателите са фантастични. Имате възможност да работите и учите с най-добрите преподаватели и големи авторитети, хора, които имат опит и са прилагали своите концепции на места като МВФ, Икономическият съвет към американския президент и така нататък.

Всички работят, за да се усъвършенстват. Студентите са доста компетентни, заинтересовани и често изпадат в качествени спорове по различни въпроси, икономика, политика и щекотливи теми. Като цяло колегите ми са доста талантливи. Почти няма някой, който да не работи в кампуса, да не е част от някакъв спортен отбор (макар и за удоволствие), дискусионен клуб, музикален състав или оркестър, театрална трупа, отбора по гребане, а най-често в по няколко дейности. Един мой съквартирант учи химия, гребе за университетския отбор, пее в мъжкия капелен хор, академичен съветник е на първокурсниците, не мога да се сетя какво още прави. И това, което е най-хубаво, това не е някакво изключение, а е правило.

Едно нещо, което е любопитно по отношение на студентите е, че оценките са табу. За тях не се говори, дори между приятели. Избягва се дори непряк разговор за брой точки или оценки. Немислимо е публичното обявяване на оценките, а изпитите и домашните работи се връщат сгънати, за да не може никой да види оценката.

Тежко ли се взимат изпитите? Трябва ли да правите някакви проекти, конкурирате ли се?
Изпитите са доста тежки и изискват дълга подготовка. Но, ритъмът е такъв, че всяка седмица четете нова глава, пишете домашни, работите по проекти, които ви дава преподавателя и т.н. Никога не може да се случи да има две седмици до изпита, а нищо да не сте пипнали.
Колкото до конкуренцията, има всякакви турнири от концентрация и търговия с акции до каквото ви дойде на ума. Издават се и много студентски научни списания, които приемат студентски текстове и публикуват най-добрите.

Prinston staiaКъде живеете?
Всички сме в кампуса, където имаме всичко. Огромната част е климатизирана, има бани във всяка стая. Живее се предимно с двама или трима съквартиранти, а отделно от стаята имаме място за работа. Цената за общежитието е включена в таксата и цената за мензата – около 14 000 долара. Имаме 6 големи стола за хранене с много разнообразна храна – плодове, зеленчуци, месо, риба, тестени изделия, салата, супа, сладолед, десерти, каквото искате. Всеки стол има и скара. Взети са под внимание различни алергии и диети. Винаги има млекомат с няколко вида мляко, проценти мазнина, соево, без лактоза и т.н.
Разбира се, домашната храна винаги ми липсва. Американската храна е нещо с което трябва да се свикне, особено заради тяхното смесване на съставки и подправки, които ние не слагаме заедно.

Какво е усещането да живееш в Америка?
Трудно е да се каже, че това е „живот сред непознатото“, защото прекарваме повечето време в кампуса, който е истински оазис, що се отнася до подреденост, чистота, разкош и оборудване. Такъв е и едноименният град – Принстън, където се намира университета. Той е един от най-богатите общности в държавата. Само на няколко километра е Трентън, град пример с едно от най-високите нива на престъпници и убийства на глава от населението, така че крайностите са големи.

Prinston uchebna zalaПокрай задълженията във факултета, имаш ли време за свои си неща, излизания…?
Ритъмът на живот е много бърз, спи се малко и постоянно сте ангажирани. Но, разбира се, за спорт, отпускане и други дейности трябва да се намира и се намира време. Излиза се събота вечер, макар и да може да се пропусне, но винаги има и такива, които излизат и четвъртък, и петък, и събота…

Интервю за хърватския студентски портал: Studentski.hr

11 януари 2014

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=10980

Posted by on ян. 11 2015. Filed under Интервю, Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.