ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

Димитър Иванов, бивш народен представител в 37-то и 38-то НС, зам. председател на комисията по енергетика

 

Тази доктрина е геополитическо разбирателство за водената от всички български правителства политика, през последните години.
 
Представлява следното:

На Америка респективно на НАТО  оказваме пълно съдействие по отношение на политиката на сигурност, изграждане на бази на наша територия, подкрепа за борбата с тероризма  участие във всички стратегически операции по сигурността, които Америка предприема, войната в Ирак, войната в Афганистан, независимостта на Косово, позицията ни по руската инвазия в Грузия 2008 г., разполагане на ПРО и т.н.

А на Русия съдействаме за реализация на енергийната и политика – Южен поток, АЕЦ Белене, предполагам в близко бъдеще ще има апетити и за други инвестиции в енергийния сектор, регионално енергийно сътрудничество под егидата на Русия. Също така толериране на икономически лобита  които се ползват с доверието и подкрепата на Москва.

Тази доктрина няма да я намерите вербализирана по този начин. Винаги ще може да чуете само едната част,  прозападната или проруската . Президента Първанов понякога с половин уста обявява тази политика и то винаги когато е критично за руския интерес.  Дори тя може да бъде реализирана от взаимно изключващи се фактори, какъвто е случая със сегашния премиер и президент.

Наричам я доктрината Първанов-Борисов, защото Първанов е един от основните политически играчи за последните десет години, а Борисов има най-бляскавата политическа кариера за този период. Но който и да ги замени формално в политическата им позиция, това няма да повлияе генерално на поведението на страната, поне към днешна дата.

В геополитически план това започна с така наречената „путинизация“  на Русия след 2000 г., и стана съвсем очевидно при управлението на администрацията на президента Обама. Рестартирането на отношенията между САЩ и Русия даде широко поле на действие на руската политика в Източна Европа. Това е и основното обяснение защо „ГЕРБ“ в началото на мандата си беше срещу руските енергийни проекти, а през последните месеци трескаво се зае да ги реализира.

Мястото на Европа в този процес е доста ограничено, защото напоследък демонстрира плаха и разнопосочна политика, особено по отношение на Източна Европа. Очевидно е, че проблемите и въпросите пред Европа са много  и  големите, влиятелни страни в съюза, дават ясни сигнали за желание,  да разширят икономическите и енергийни отношения с Русия.

За  България това изглежда като някаква „балканска хитрост“, с която ще печелим и от двете страни. Проблема е, че нещата стоят точно обратно. Ние няма да имаме доверието на истински партньори, жизнено необходимите инвестиции за страната няма да идват, сериозна модернизация на България не може да очакваме в тази ситуация. Най-големите инвеститори ще бъдат с руски, китайски, турски или подобен произход. Това може да се превърне в поредния голям пропуснат шанс,  сега когато света започва да излиза от кризата, няма да бъдем печеливши от това.

Това е и обяснението защо българските правителства не получават заслуженото наказание след провала си. Просто те правят едно и също. Гръмките приказки за борба с корупцията и реформи са в повечето случаи пара в свирката. И активните им действия за реализация на руската политика в България им дават гаранции за безнаказаност.

 Мисля, че има сериозни основания, това да се промени. Главното основание е започващата  политическа промяна в САЩ. Второто е ислямизираща се Турция и, че все повече хора започват да разбират негативите на този процес. И третото е, че нещата в Путинова Русия не изглеждат толкова добре и не е изключено там да бъде променен курса.

Ако българския политически елит, вместо да дърдори гръмки приказки за антикризисни програми, реформи и покачващо се доверие на вън, се заеме да реализира твърда политика, като част от западния свят към които принадлежим поне на думи, нещата ще станат коренно различни.

За съжаление влиянието на Русия в България е изключително силно. Разпростира се в държавните институции, съдебната система, политическите партии, медиите, гражданското общество, културни среди.

Тресящият от няколко дни скандал дипломацията ни, е само една илюстрация за това. Но гръбнакът на цялото това влияние е така наречената енергийна мафия  включваща  влиятелни политици, висши държавни чиновници и шефове на държавни енергийни компании и други. Огромната ни енергийна зависимост от Русия генерира в енергийните олигарси огромни средства, които те реинвестират в купуване на влияние.

 Говоря главно за енергетиката защото това е приоритета на руската външна политика, като разбира се не трябва да се забравят икономическите лобита, които тя създава систематично. Очевидно е, че енергийната зависимост се трансформира в политическо влияние и така се създава образа на мрачно известния ни „руски троянски кон“ в Европа. Това обяснява и отсъствието на влиятелна прозападна десница в България.

Отказа да бъдем допуснати в шенгенското пространство,  е солидно доказателство, че тази доктрина е провал за западното доверие към страната.

На скоро при връчването на Нобеловите награди за мир, когато стола на Лю Сиаобо остана празен, се видя ясно, че нашия глобален свят има две части.

 Желанието на България да бъде част от западната, но да партнира тясно с източната ще продължава да ни оставя в незавидното положение в което сме. Дали създаването на енергийно НАТО, не е добра рецепта за такива своенравни младши членове?
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3666

Posted by on февр. 11 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.