ДОЙДЕ ЛИ ДЕНЯТ НА ИСЛЯМИСТИТЕ?

Патрик Бюкянън е роден на 2
ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски
палеоконсерватори. Старши съветник на президентите Ричард Никсън,
Джералд Форд и Роналд Рейгън. Анализът е публикуван на блога на автора.

Шестнадесет месеца след като Съединените щати изоставиха своя верен сатрап – президента Хосни Мубарак, за да защитават демокрацията в Египет, се получи и отплатата. Мохамед Морси, кандидат на Мюсюлманските братя, е президент на Египет, докато военните разпуснаха доминирания от братството парламент и ограничиха правомощията му.

Военните и моллите ще се борят за бъдещето на страната, която е дом на един от всеки четири араби. Военните, които доминират в Египет от детронацията на крал Фарук през 1952, не дават сигнали, че ще изпуснат контрола върху държавата и икономиката. И все пак, в дългосрочен план, Братството, което претендира за водачество на нацията и е дълбоко вкоренено в една 1400 годишна вяра, е по-вероятно да надделее.

Бунтът срещу Башар Асад в Сирия, както изглежда премина в гражданска война със зверства и от двете страни. Според изчисления загиналите са около 10 000, доста по-кървава ситуация в сравнение с Египет. И тук, отново, денят на Братята, масово избивани от бащата на Башар в Хама, не изглежда далечен.

Когато някой наблюдава какво се случва с тези ключови арабски страни и в целия регион може да зададе въпроса: какви са плодовете на трите десетилетия американска намеса в арабския свят?

Роналд Рейгън изпрати морски пехотинци в Ливан, за да подкрепи обсадения в Бейрут режим и видя 241 от тях избити в казармите им. През 1986 той заповяда въздушни удари срещу Либия в отговор на бомбата е един нощен клуб в Берлин. В последните си дни в Белия дом Рейгън получи ответен удар от Кадафи, който взриви Пан Ам 103 и разпръсна телата на американски ученици над Локърби.

Джордж Буш започна Пустинна буря, за да спаси Кувейт от Садам Хюсеин и да върне емира на трона. След 5 седмици въздушен и 100 часа наземен бой, Буш триумфира. Тогава наложи ембарго на Ирак и изпрати хиляди американски войници на Саудитска земя, която е страната на Мека и Медина.

Две от причините за атаките на 11 септември, казва Осама Бин Ладен, бяха притискането на Ирак и оскверняването на свещенната земя от безверните американски войски.

Джордж Буш отговори на 11 септември с нахлуване в Афганистан, като изгони талибаните и Ал Кайда, и остана да строи една по-светска, демократична и плуралистина нация. После нападна Ирак, за да свали Садам и да обърне страната в модел на арабска демокрация и стратегичка база на Съединените щати в Близкия изток.

Какво ни струваха тези войни? Какво постигнахме с тях?

Около 6500 убити американци, 40 000 ранени, 1 до 2 трилиона потънали долара. Десетки хиляди афганистанци и 100 000 убити иракчани, с техните вдовици и сираци наброяващи повече от 500 000. Половината христиняни в Ирак напуснаха домовете си и половината от тях напуснаха страната в която предците им живееха почти от времето на Христос.

Нито Афганистан, нито Ирак, могат да бъдат смятани за лоялен съюзник или защитник на интересите на Съединените щати. Пакистан, 140 милионна страна с ядрено оръжие и съюзик по време на 40 годишната Студена война, беше обърнат в озлобена и дори враждебна на САЩ нация.

Американо-натовската интервенция в Либия доведе до свалянето на власт и смъртта на Кадафи. Резултат от нея е и изгонването на племената на туарегите, които служеха като наемници на режима. Обратно в Мали, те се присъединиха към бунтовниците, и отцепиха парче с размерите на Франция, което сега се превръща в база на Ал Кайда.

Когато някой гледа инвестицията на Америка в Близкия изток – мъртви и ранени от войните, трилионите загуби за военни действия и чуждестранна помощ, безкрайното време и внимание, което се отне на нашите лидери, учени и журналисти – какво би видял?

От Магреб през Близкия изток до Афганистан, християните са изолирани и изложени на опасност.

Израелците сега имат за съседи: Хизбула на север, ожесточено, изолирано 2 милионно палестинско население на изток, Хамас на юг и на запад Египет с 80 милина жители, които току що минаха под грижите на Мюсюлманското братство.

А сред тези, които искат да свалят Асад не са само американци, турци, саудити и катарци, но Ал Кайда, главният заподозрян за бомбените атаки в Алепо и Дамаск, и Мюсюлманското братство, което има кръвна вражда със семейството на Асад.

Ако Асад падне, сунитите вземат властта и изпълнят лозунга си: „Християните в Бейрут и алевитите в гроба“ – предсказанието e: връщането на Голанските възвишения, взети от Израел след шест дневната война през 1967, ще е точка първа в дневния ред на новия режим в Дамаск.

Днес Джон Маккейн зове за въздушен удар срещу Дамаск, а Биби Нетаняху и неговите неоконсервативни другари са взели на мушка Техеран.

Какво точно спечелихме от 30 годишните интервенции в Близкия изток – което загуби Китай, като стоя настрана?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4563

Posted by on юли 2 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.